Ελλαδα

«Ελλάδα 2021»: Δράσεις για το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Απριλίου

Ανάμεσα στις δράσεις και ο μεγάλος εικαστικός διαγωνισμός από την Athens Voice και το Δήμο Αθηναίων

62224-137655.jpg
Newsroom
10’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Μία από τις δράσεις και ο Open Call διαγωνισμός από την Athens Voice και το δήμο Αθηναίων
Μία από τις δράσεις και ο Open Call διαγωνισμός από την Athens Voice και το δήμο Αθηναίων

Επιτροπή «Ελλάδα 2021»: Δράσεις για το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Απριλίου

Υπό την αιγίδα ή με το σήμα της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» πραγματοποιήθηκαν ή συνεχίζονται για το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Απριλίου οι δράσεις που συμπεριλαμβάνονται στο Εθνικό Πρόγραμμα Επετειακών Δράσεων και Εκδηλώσεων.

Μεταξύ αυτών, η έκθεση της Βουλής των Ελλήνων με τίτλο «Αντικρίζοντας την Ελευθερία! Στη Βουλή των Ελλήνων, δύο αιώνες μετά», η οποία προσφέρει στον επισκέπτη ένα μοναδικό «ταξίδι» στα πρόσωπα και γεγονότα της Ελληνικής Επανάστασης. Μία από τις δράσεις και ο μεγάλος εικαστικός διαγωνισμός από την Athens Voice και το Δήμο Αθηναίων.

Μια σπουδαία διάκριση Ελλήνων μαθητών ρομποτικής στο Εξωτερικό, αλλά και έργα υποδομής στην Περιφέρεια, συμπληρώνουν ένα ευρύ φάσμα εκδηλώσεων με ιστορικό, πολιτιστικό και εκπαιδευτικό ενδιαφέρον.

Αναλυτικά οι δράσεις και οι εκδηλώσεις από τις 16 έως τις 30 Απριλίου:

Μεγάλος εικαστικός διαγωνισμός από την Athens Voice και το Δήμο Αθηναίων

«200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821. Και μετά;», είναι ο τίτλος της έκθεσης που διοργανώνει η Athens Voice και ο Δήμος Αθηναίων, καλώντας καλλιτέχνες από όλο το δημιουργικό φάσμα να καταθέσουν τις προτάσεις τους για το πώς βλέπουν την Ελλάδα σήμερα, 200 χρόνια μετά.

Οι καλλιτέχνες μπορούν να στείλουν ψηφιακά το έργο τους στο art1821@athensvoice.gr έως τις 31 Αυγούστου. Τα 21 έργα που θα επιλεγούν θα εκτεθούν το φθινόπωρο σε μεγάλο χώρο τέχνης του Δήμου Αθηναίων και θα κυκλοφορήσουν σε συλλεκτικό επετειακό ημερολόγιο, ενώ όλα τα έργα θα αναρτηθούν στη Digital Gallery στον ιστότοπο της Athens Voice.

«Αντικρίζοντας την Ελευθερία! Στη Βουλή των Ελλήνων, δύο αιώνες μετά»

Η Βουλή των Ελλήνων, με αφορμή την Επέτειο των 200 χρόνων μετά την Επανάσταση, διοργανώνει την έκθεση «Αντικρίζοντας την Ελευθερία! Στη Βουλή των Ελλήνων, δύο αιώνες μετά».

Μέσα από τα 400 εκθέματα της έκθεσης, παρουσιάζεται η αφετηρία της διαδρομής της σύγχρονης Ελλάδας, από την προεπαναστατική περίοδο και την προετοιμασία του Αγώνα, μέχρι τις μεγάλες πολεμικές μάχες, τα πολιτικά, συνταγματικά και διπλωματικά επεισόδια της επανασταστικής περιόδου και τα πρώτα βήματα της συγκρότησης του Ελληνικού Κράτους.

Το περιεχόμενο της έκθεσης θα είναι σύντομα διαθέσιμο και ψηφιακά, σε τρισδιάστατο περιβάλλον, και θα συνοδεύεται από εκπαιδευτικές εφαρμογές.

Η έκθεση εντάσσεται στο επίσημο Ημερολόγιο και το Πρόγραμμα Δράσεων και Εκδηλώσεων του Εθνικού Εορτασμού, φέροντας το σήμα της Επιτροπής, και εγκαινιάστηκε επισήμως στις 19 Απριλίου.

Διαδικτυακό Επιστημονικό Συνέδριο του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης

Επιστημονικό συνέδριο με τίτλο «Η διαπάλη παράδοσης και νεωτερικότητας και το Σύνταγμα υπό το “κράτος” της Επανάστασης του 1821», το οποίο επικεντρώθηκε στην πολιτική και συνταγματική κληρονομιά της Επανάστασης από την οπτική γωνία της Πολιτικής Φιλοσοφίας, του Δημοσίου Δικαίου και της  Ιστορίας, πραγματοποιήθηκε στις 16-17 Απριλίου.

Οι Robot Birds εκπροσωπούν την Ελλάδα στον Παγκόσμιο Διαγωνισμό Global Innovation Awards στην Αμερική

Η ανεξάρτητη μαθητική ομάδα Robot Birds, η οποία κατέλαβε την πρώτη θέση στον προκριματικό της Ελλάδας, είναι η ομάδα που θα εκπροσωπήσει τη χώρα μας και θα προβάλει τη σύγχρονη εικόνα και το μέλλον της μέσα από την ρομποτική, στον παγκόσμιο διαγωνισμό Global Innovation Awards στην Αμερική. Λόγω της πανδημίας, ο διαγωνισμός θα πραγματοποιηθεί εξ’ αποστάσεως έως τις 28 Ιουνίου.

Στο πλαίσιο του τέταρτου άξονα δράσεών της, που αφορά το 2021 ως παράθυρο για την Ελλάδα του μέλλοντος, η Επιτροπή «Ελλάδα 2021» στηρίζει την υποψηφιότητα των Robot Birds με την αιγίδα της, ενώ χαιρετισμός της Προέδρου της Επιτροπής συμπεριελήφθη στον επίσημο φάκελο υποψηφιότητας που θα καταθέσει η ομάδα στον παγκόσμιο διαγωνισμό προς κρίση.

Διάλεξη στο Δήμο Παύλου Μελά για την έναρξη της Επανάστασης στη Μολδοβλαχία

Ο Δήμος Παύλου Μελά συνεχίζει με επιτυχία τις επετειακές εκδηλώσεις του για τα 200 χρόνια μετά την Επανάσταση, με τη διάλεξη που πραγματοποίησε στις 20 Απριλίου ο Ομότιμος Καθηγητής του ΑΠΘ κ. Αθανάσιος Καραθανάσης για την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης στη Μολδοβλαχία.

Διάλεξη στον Ελληνογερμανικό Επιχειρηματικό Σύνδεσμο (DHW)

Στο πλαίσιο σειράς διαλέξεων για την ιστορία του Ελληνικού Κράτους από το 1821 ως σήμερα και το ρόλο των ελληνογερμανικών σχέσεων, που διοργανώνει ο Ελληνογερμανικός Επιχειρηματικός Σύνδεσμος, πραγματοποιήθηκε διάλεξη του ιστορικού Ηλία Ηλιόπουλου με θέμα «Η Ελλάδα από την Παλιγγενεσία ως τη Μικρασιατική Καταστροφή», η οποία μεταδόθηκε διαδικτυακά από τη Γερμανία, στις 22 Απριλίου.

Η Νύχτα της Εξόδου στο Μεσολόγγι

Μεγάλη πολυθεματική δράση πραγματοποιήθηκε στις 24 Απριλίου στον Κήπο των Ηρώων με τίτλο «Η Νύχτα της Εξόδου». Τη σκηνοθεσία ανέλαβε ο Φωκάς Ευαγγελινός, συμμετείχε η χορωδία της Μαρίνας Σάττι, ενώ το φωτισμό επιμελήθηκε η Ελευθερία Ντεκώ. Η εκδήλωση αυτή τιμά για πρώτη φορά την Έξοδο με αυτόν τον τρόπο, χρησιμοποιώντας τεχνικά μέσα που επέτρεψαν την αναμετάδοση σε πανελλήνια κλίμακα και τη μεταφορά του μηνύματος της Εξόδου σε όσο το δυνατό μεγαλύτερο κοινό. Η δράση υλοποιήθηκε με την υποστήριξη της Επιτροπής «Ελλάδα 2021».

Φιλελληνισμός: Από τον περιηγητισμό έως την Επανάσταση του 1821

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων που αφορούν το Φιλελληνισμό στις Τέχνες, ο Ελληνικός Οργανισμός Τουρισμού (ΕΟΤ) διοργανώνει Θεματικό κύκλο Εκδηλώσεων με τίτλο «Περπατώντας στην Ομορφιά – Οι Φιλέλληνες στις Τέχνες και στην Περιήγηση».

Σε αυτόν εντάσσεται διαδικτυακή ημερίδα με θέμα «Φιλελληνισμός: Από τον περιηγητισμό έως την Επανάσταση του 1821» που διοργανώθηκε από το Δήμο Τρίπολης στις 19 Απριλίου.

Πολυτελής Δίγλωσση Έκδοση «ΜΥΚΟΝΟΣ Ημέρες»

Στις 31 Απριλίου ο Δήμος Μυκόνου θα εκδώσει το φωτογραφικό λεύκωμα με τίτλο «ΜΥΚΟΝΟΣ Ημέρες», έναν τόμο με περιεχόμενο τα ετήσια ημερολόγια του Δήμου από το 2014 και εξής.

Στην έκδοση, παρουσιάζονται σε θεματικές ενότητες με πρωτότυπες φωτογραφίες, αρχειακό υλικό και συνοδευτικά κείμενα στην ελληνική και την αγγλική γλώσσα, πτυχές του πολιτιστικού και ιστορικού πλούτου της Μυκόνου.

Δράσεις που ξεκίνησαν να υλοποιούνται ή υλοποιήθηκαν τις πρώτες δύο εβδομάδες του Απριλίου:

Έργο υποδομής στα Στύρα Νότιας Εύβοιας

Με την κατασκευή ποδοσφαιρικού γηπέδου, ως μέρος νέου αθλητικού κέντρου στα Στύρα, δίνεται η ευκαιρία να τιμηθεί η ελληνική επαρχία και μια περιοχή της Ελλάδας όπου διαδραματίστηκαν σημαντικά γεγονότα της Επανάστασης, όπως η μάχη των Στύρων. Ένα πάγιο αίτημα του τόπου, που πραγματοποιείται από την εταιρεία TOTAL EREN, με την υποστήριξη των εταιρειών ENBITEK και ENTEKA, υπό την αιγίδα της Επιτροπής «Ελλάδα 2021». Το γήπεδο θα παραδοθεί προς χρήση εντός του 2021.

Η Πρεσβεία της Ελλάδας στα Τίρανα εκδίδει το «Θούριο»  του Ρήγα

Δίγλωσση έκδοση στα ελληνικά και αλβανικά του εμβληματικού Θούριου του Ρήγα Βελεστινλή, πραγματοποιεί η Πρεσβεία της Ελλάδας στα Τίρανα, η οποία αναμένεται να παρουσιαστεί στην Έκθεση Βιβλίου των Τιράνων, ως τα τέλη του έτους.

Οι μαθητές του 5ου Γυμνασίου Χαλκίδας χαρτογραφούν την ιστορία της πόλης τους

Ονόματα δρόμων με ήρωες και τόπους της Επανάστασης, με ονόματα Φιλελλήνων και επιφανών προσωπικοτήτων της Χαλκίδας, εμπνέουν τους μαθητές και τις μαθήτριες του 5ου Γυμνασίου Χαλκίδας να ερευνήσουν, να συλλέξουν πληροφορίες και να δημιουργήσουν πλήθος δρώμενων στην πόλη τους. Χορηγός δράσης της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» για τους «Δρόμους της Ιστορίας», είναι η εταιρεία TOTAL EREN.

«200 χρόνια λεύτεροι» - Παραγωγή εκπαιδευτικού οπτικοακουστικού υλικού από το Δήμο Παύλου Μελά

Στο πλαίσιο του εορτασμού των 200 χρόνων από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης, η Δομή Υποστήριξης Παιδιού και Οικογένειας Δήμου Παύλου Μελά «Παιδική Ομπρέλα», του τμήματος Παιδικών Σταθμών, προέβη στην παραγωγή εκπαιδευτικού βίντεο με αναφορά σε σημαντικά ιστορικά γεγονότα, με σεβασμό στο παρελθόν και τους αγώνες για την ελευθερία.

"Λεύτεροι 200 Χρόνια". Η "Παιδική Ομπρέλα του Δήμου Παύλου Μελά τιμάει τα 200 χρόνια από το 1821

Φεστιβάλ Κινηματογράφου Λάρισας: Ο αγώνας για την ανεξαρτησία

Με Χορηγό Δράσης της Επιτροπής την εταιρεία «Eren Hellas», τo 13ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Λάρισας αναβίωσε το 1821 μέσα από κινηματογραφικές εικόνες και εκτενείς ομιλίες στο ειδικό αφιέρωμά του: «Επαναστατικά Κινήματα - Η Ελληνική Επανάσταση στη Θεσσαλία», στο πλαίσιο της επετείου των 200 χρόνων.

Το φεστιβάλ πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά από τις 27 Μαρτίου έως τις 7 Απριλίου. 

Δράσεις που συνεχίζονται και τον Απρίλιο:

Ήρωες του 1821 στην πόλη μας

Το 4ο Δημοτικό Σχολείο Ναυπλίου, στο πλαίσιο πολιτιστικού εκπαιδευτικού προγράμματος τοπικής ιστορίας, υλοποιεί δράση σε σχέση με τους ήρωες του 1821 που έζησαν και έδρασαν στο Ναύπλιο. Μέσω αυτής, θα διοργανωθεί ξενάγηση στην πόλη σε μαθητές άλλων σχολείων από τους μαθητές του σχολείο, αλλά και δημιουργία ψηφιακού εκπαιδευτικού παιχνιδιού. Η λήξη των εκδηλώσεων είναι στις 31 Μαΐου.

Πόλος Εκπαιδευτικής Καινοτομίας ΤΠΕ (Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών) από το Δήμο Κοζάνης

Πρόκειται για εκπαιδευτική δράση η οποία περιλαμβάνει έναν πολυχώρο στον οποίο οι ωφελούμενοι (μαθητές, φοιτητές, εκπαιδευτικοί και πολίτες όλων ηλικιών) έχουν την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με την τεχνολογία και την εκπαιδευτική καινοτομία.

Στο πλαίσιο της δράσης εξελίσσεται διαγωνισμός όπου μαθητές και μαθήτριες όλων των τύπων σχολικών μονάδων του Δήμου Κοζάνης, αλλά και φοιτητές του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, καλούνται προαιρετικά να συμπεριλάβουν σε ηλεκτρονική εφαρμογή τις ιδέες τους με έμπνευση, φαντασία και δημιουργικότητα σχετικά με το μετασχηματισμό του Δήμου Κοζάνης σε έξυπνο Δήμο.

«Ελευθερία, μια αέναη αναζήτηση»

Πρόκειται για σειρά εορταστικών εκδηλώσεων του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών που περιλαμβάνει διαδικτυακές ομιλίες και Επιστημονική Ημερίδα με χρονικό ορίζοντα από το Μάρτιο έως το Νοέμβριο του 2021. Οι ομιλητές προέρχονται από την ακαδημαϊκή

• Σπάνια συλλογή προσωπογραφιών των ηρώων, που δημοσιεύθηκαν στη λαϊκή σατιρική εφημερίδα «Νέος Αριστοφάνης»

Τα Διοικητικά Συμβούλια της ΕΣΗΕΑ και του Μορφωτικού της Ιδρύματος, στο πλαίσιο του εορτασμού για τα 200 χρόνια μετά την Ελληνική Επανάσταση, σας καλούν να ανακαλύψετε ξανά τα πρόσωπα της Επανάστασης, μέσα από μια σπάνια συλλογή προσωπογραφιών των ηρώων, που δημοσιεύθηκαν στη λαϊκή σατιρική εφημερίδα «Νέος Αριστοφάνης» (1882-1899).

Οι πρωταγωνιστές του 1821 μέσα από τις λιθογραφίες του «Νέου Αριστοφάνη»

• «Ζωγραφίζουμε για την Ελλάδα και την Ελευθερία»

Η Πρεσβεία της Ελλάδας στο Βερολίνο με την ευκαιρία της επετείου των 200 ετών μετά την Ελληνική Επανάσταση του 1821 διοργανώνει διαδικτυακό διαγωνισμό ζωγραφικής με τίτλο: «Ζωγραφίζουμε για την Ελλάδα και την Ελευθερία» για παιδιά ηλικίας 6 έως 13 ετών που διαμένουν στη Γερμανία. Η διάρκεια του διαγωνισμού θα είναι από τις 25 Μαρτίου έως τις 31 Μαΐου 2021.
 

Μαθητικός διαγωνισμός αρχαίων ελληνικών και διαγωνισμός ζωγραφικής στο Βερολίνο

«Η Αρχαία Ελλάδα ως κινητήρια δύναμη νέων οραμάτων» είναι ο τίτλος του μαθητικού διαγωνισμού για μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων της Γερμανίας, που διοργανώνεται από τον ΕΟΤ, σε συνεργασία με την πρεσβεία στο Βερολίνο. Η λήξη του διαγωνισμού είναι στις 30 Ιουνίου.

• GAPSTI @Greece 2021 - The Gianna Angelopoulos Programme for Science Technology and Innovation

Στο πλαίσιο της ανάδειξης του 2021 ως παραθύρου στην Ελλάδα του μέλλοντος, μέσα από το The Gianna Angelopoulos Programme for Science, Technology and Innovation στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ, αναπτύσσονται εκπαιδευτικές δράσεις καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, οι οποίες ενισχύουν τους ακαδημαϊκούς δεσμούς ανάμεσα στο φημισμένο Πανεπιστήμιο και ελληνικά εκπαιδευτικά ιδρύματα.

• Το ΕΚΠΑ καλεί τους μαθητές να εμπνευστούν από την Επανάσταση

Το Μουσείο Ιστορίας, σε συνεργασία με το Ιστορικό Αρχείο του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, αφιερώνει τον 6ο Μαθητικό Διαγωνισμό στον Αγώνα για την Ελευθερία των Ελλήνων καλώντας μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου, να αφουγκραστούν τα μηνύματα της Επανάστασης και να αποδώσουν με το δικό τους τρόπο τους συμβολισμούς της Επετείου. Το θέμα του διαγωνισμού είναι «1821-2021: Από τον Αγώνα για Ανεξαρτησία στην καλλιέργεια της γνώσης. Το Πανεπιστήμιο της Αθήνας στο Νεοσύστατο κράτος».
 

• Διαδικτυακό Πρόγραμμα Επιχειρηματικότητας «CONNECT the Dots»

Σε εξέλιξη βρίσκεται το πιλοτικό στάδιο της δράσης που οργανώνει η Πρεσβεία των ΗΠΑ και η Hellenic Initiative με γενικό τίτλο «CONNECT the Dots». Πρόκειται για ένα διαδικτυακό πρόγραμμα για τη νεοφυή επιχειρηματικότητα, στο οποίο ηγετικές φυσιογνωμίες από τον αμερικανικό επιχειρηματικό κόσμο θα συμβουλεύουν νέους Έλληνες επιχειρηματίες. Στόχος είναι η δημιουργία μιας διαρκούς πλατφόρμας, ώστε το πρόγραμμα να συνεχιστεί και μετά το 2021. Είναι μια από τις δράσεις που ξεκινούν με αφορμή την επέτειο και φιλοδοξούν να βοηθήσουν τη χώρα στην προσπάθεια για περαιτέρω ανάπτυξη.

• Εκπαιδευτική δράση για την Επανάσταση στη Μολδοβλαχία από το Ελληνικό Σχολείο Βουκουρεστίου

Μαθητές και μαθήτριες του Ελληνικού Σχολείου Βουκουρεστίου «Αθηνά» μελετούν τις δραστηριότητες των Ελλήνων εμπόρων και λογίων στη περιοχή της Μολδοβλαχίας, στις αρχές του 19ου αιώνα. Επίσης, θα ερευνήσουν τη συμβολή τους στη δημιουργία και την ανάπτυξη επαναστατικού πνεύματος. Η εκπαιδευτική αυτή δράση πραγματοποιείται διαδικτυακά.
 

• Ειδική ψηφιακή έκδοση από το Προξενείο της Ελλάδας στην Πέρθη στην Αυστραλία για την προβολή του εορτασμού των 200 χρόνων μετά την Επανάσταση

Η ψηφιακή έκδοση, ένα ηλεκτρονικό περιοδικό με θέματα από την ιστορία των 200 χρόνων του σύγχρονου Ελληνικού Κράτους και ειδήσεις για τον εορτασμό της επετείου στη Δυτική Αυστραλία, έχει ήδη ανέβει στο διαδίκτυο. Η ύλη της έκδοσης θα ανανεώνεται κάθε εβδομάδα έως το τέλος του επετειακού έτους.

• Οι νέοι σχεδιάζουν το μέλλον τους

Μια σημαντική εκπαιδευτική δράση που αφορά προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές ηλικίας από 18 έως 30 ετών ξεκίνησε την 1η Μαρτίου. Η δράση με γενικό τίτλο «Entepreneur Learning», πραγματοποιείται ταυτοχρόνως σε 300 πανεπιστήμια σε όλη την Ευρώπη από ομάδες φοιτητών οι οποίες για τρεις μήνες εργάζονται πάνω στην ανάπτυξη μιας επιχειρηματικής ιδέας, έχοντας υποστήριξη από καθηγητές και μέντορες. Η ένταξη του ελληνικού σκέλους της στο πρόγραμμα του εορτασμού των 200 ετών αφορά την ενότητα «Παράθυρο στο μέλλον».

• Τα «Δέντρα της Επανάστασης»

Μια πρωτότυπη δράση, την ανάδειξη των αιωνόβιων δέντρων, η ύπαρξη των οποίων χρονολογείται πριν από την κήρυξη της Επανάστασης του 1821, ανέλαβε το Ινστιτούτο Πολιτισμού Μεσσηνίας. Η καταγραφή των δέντρων έχει ολοκληρωθεί, ενώ από την 1η Μαρτίου ξεκίνησε η παρουσίασή τους, με μικρές υπαίθριες εκδηλώσεις ανά δεκαπενθήμερο. Ραδιοφωνικές εκπομπές οι οποίες προβάλλουν επίσης τη συγκεκριμένη δράση, ξεκίνησαν ήδη στο σταθμό της Εκκλησίας.

Η ψηφιακή έκθεση από το Υπουργείο Εξωτερικών ξεκίνησε από τη Σαγκάη

Η Υπηρεσία Διπλωματικού και Ιστορικού Αρχείου του Υπουργείου Εξωτερικών πραγματοποιεί ψηφιακή έκθεση με αρχειακό υλικό για την αναγνώριση του Ελληνικού Κράτους, μέχρι το 1840, με τίτλο «Η Ελλάδα Ελεύθερη: Αναγνώριση και σύναψη διπλωματικών και προξενικών σχέσεων». 

Η έκθεση, που ξεκίνησε από τη Σαγκάη τον Μάρτιο, θα παρουσιαστεί σε πολλές χώρες, μέσω των Ελληνικών Διπλωματικών Αρχών, σε όλη τη διάρκεια του έτους.

Για το υλικό της έκθεσης μπορείτε να επισκεφτείτε τον ιστότοπο της Υπηρεσίας Διπλωματικού και Ιστορικού Αρχείου του Υπουργείου Εξωτερικών.

• «Νάπολη, Κύπρος και Ελληνική Παλιγγενεσία»

Τρεις παράλληλες εκθέσεις, με κοινά εκθέματα, παρουσιάζονται σε συνεργασία των Γενικών Αρχείων του Κράτους (Ελλάδα), του Κρατικού Αρχείου της Νάπολης (Archivio di Stato di Napoli) και της Εταιρείας Κυπριακών Σπουδών (Κύπρος). Πρόκειται για μια διαφορετική προσέγγιση των όσων διαδραματίστηκαν, από τους προεπαναστατικούς χρόνους μέχρι την ίδρυση του νεοελληνικού κράτους και την καποδιστριακή περίοδο.

Λόγω των συνθηκών της πανδημίας, οι εκθέσεις έλαβαν τη μορφή εικονικών περιηγήσεων στις 15 Μαρτίου και θα διαρκέσουν έως τις 28 Μαΐου.

• Η γραμμή του χρόνου από τον Αιώνα των Φώτων μέχρι την ίδρυση του Ελληνικού Κράτους και τον απόηχο της Ελληνικής Επανάστασης στη σύγχρονη εποχή

Η Ελληνογαλλική Σχολή Ουρσουλινών προχωρά σε μια σειρά εκπαιδευτικών εκδηλώσεων για την παρουσίαση των γεγονότων της Επανάστασης μέχρι την ίδρυση του Ελληνικού Κράτους και το σήμερα, μέσα από την τέχνη, την ποίηση, τη λογοτεχνία. Οι δράσεις πραγματοποιούνται διαδικτυακά σε όλη τη διάρκεια του επετειακού έτους, με έναρξη στις 23 Μαρτίου.

• Έκθεση του Μουσείου Μπενάκη με τίτλο «1821 πριν και μετά»

Με περισσότερα από 1.000 τεκμήρια ιστορίας και τέχνης τα οποία παρουσιάζονται για πρώτη φορά όλα μαζί, η έκθεση αφηγείται την ιστορία των νεότερων Ελλήνων κατά τη διάρκεια των ετών 1770-1880. Θα διαρκέσει έως τις 7 Νοεμβρίου. Αναμένεται να αποτελέσει κορυφαίο πολιτιστικό γεγονός για την επετειακή χρονιά και πραγματοποιείται με τη σύμπραξη του Μουσείου, της Τράπεζας της Ελλάδος, της Εθνικής Τράπεζας και της Alpha Bank.

• Webinars για την Ελλάδα του αύριο

Συνεχίζονται τα διαδικτυακά σεμινάρια (webinars) και οι ομιλίες που διοργανώνει το Hellenic Innovation Network σε συνεργασία με το Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στη Βοστώνη, με συμμετοχή διακεκριμένων Ελλήνων επιστημόνων.

Κύκλος δράσεων με θέμα: 1821, Η Ελληνική Επανάσταση στη Θράκη και η αναμονή ενός αιώνα για την ένωση με την υπόλοιπη Ελλάδα

Οι δράσεις που πραγματοποιεί η Φιλοπρόοδη Ένωση Ξάνθης περιλαμβάνουν τη δημιουργία νέας περιοδικής έκθεσης στο χώρο του Μουσείου. Συμπεριλαμβάνουν υλοποίηση νέων μουσειο-παιδαγωγικών προγραμμάτων, κύκλο ομιλιών και διαλέξεων και σειρά εκδηλώσεων προς το ευρύ κοινό σε συνεργασία, μεταξύ άλλων, με το Δήμο και την Περιφέρεια, την Ιερά Μητρόπολη Ξάνθης, τα Γενικά Αρχεία της Ξάνθης και το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης. Οι δράσεις θα διαρκέσουν μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.