Ελλαδα

Το 75% των Ελλήνων δεν θα κάνει διακοπές

Σύμφωνα με έρευνα του Ινστιτούτου Καταναλωτών

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Πανελλαδική έρευνα του Ινστιτούτου Καταναλωτών διαπιστώνει ότι το 75% των Ελλήνων δεν θα κάνει φέτος καλοκαιρινές διακοπές. Από 2 έως τις 16 Ιουνίου ρωτήθηκαν με τη μέθοδο τηλεφωνικών συνεντεύξεων 791 άτομα εκ των οποίων μόλις τα 198 απάντησαν πως θα κάνουν διακοπές το φετινό καλοκαίρι.

Το 75% των ερωτηθέντων δεν θα κάνει διακοπές για οικονομικούς λόγους (75%) λόγω επαγγελματικής και εισοδηματικής αστάθειας (15%), λόγω επαγγελματικών υποχρεώσεων κ.ά. (10%). Το Ινστιτούτο Καταναλωτή αναφέρεται στα παράπονα των καταναλωτών για τις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες (κόστος μεταφοράς ΙΧ και ατόμου, αρρωστημένος κλιματισμός), τονίζοντας πως αποτελούν ένας επιπλέον αίσθημα ανασφάλειας και απέχθειας για την μετακίνησή τους. Από το 25% όσων θα κάνουν διακοπές, το 40% θα κάνει ολιγοήμερες διακοπές το πολύ πέντε ημερών. Η πλειονότητα των Ελλήνων θα κάνει διακοπές στον τόπο καταγωγής. Συγκεκριμένα, στις διακοπές τους οι Έλληνες διαμένουν:

Σε ιδιόκτητο σπίτι 40%,

Σε συγγενικό-φιλικό σπίτι 30%,

Σε ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα σπίτια ή δωμάτια το 30%.

Η διάρκεια των διακοπών όλης, από κοινού, της οικογένειας, φαίνεται ότι περιορίζεται όλο και περισσότερο. Το ΙΝΚΑ εκτιμά ότι το ελάχιστο κόστος για διαμονή-διατροφή 15 ημερών μιας τετραμελούς οικογένειας σε τουριστικό προορισμό αγγίζει πλέον τα 2.700 ευρώ.

Κατά το 2014 θα πραγματοποιήσει:

4 ήμερες διακοπές το 40% των οικογενειών

7 ημέρες το 25% των οικογενειών

10 ήμερες το 20% των οικογενειών

15 ήμερες το 13% των οικογενειών

20 ήμερες μόλις το 2% των οικογενειών.

Σύμφωνα με το ΙΝΚΑ, η σύντμηση της διάρκειας των διακοπών οφείλεται κυρίως σε παράγοντες αποσυντονισμού του σύγχρονου Έλληνα, σε ένταση της οικονομικής δυσπραγίας, σε δυσανάλογες και αντίστροφες με τον πραγματικό πληθωρισμό μειώσεις αμοιβών της μισθωτής εργασίας, συντάξεων, δώρων, επιδομάτων αδείας σε συνδυασμό με την παρεπόμενη ανάγκη για πρόσθετη εργασία αλλά και στην χαλάρωση των οικογενειακών δεσμών τόσο μεταξύ γονέων όσο και κυρίως μεταξύ παιδιών και γονιών.