Ελλαδα

Κορωνοϊός: Δεύτερο κρούσμα της ινδικής μετάλλαξης στην Ελλάδα

Σε εξέλιξη η ιχνηλάτηση του κρούσματος

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Κορωνοϊός: Βρέθηκε και δεύτερο κρούσμα της ινδικής μετάλλαξης στην Ελλάδα.

Συναγερμός στις υγειονομικές αρχές μετά τον εντοπισμό και δεύτερου κρούσματος του στελέχους της ινδικής μετάλλαξης του κορωνοϊού, αυτή τη φορά στο κέντρο της Αθήνας. Το κρούσμα ανιχνεύθηκε σε μαζική δειγματοληψία των Κινητών Ομάδων Υγείας (ΚΟΜΥ) του ΕΟΔΥ. 

Πρόκειται για γυναίκα 33 ετών, αλλοδαπή, που ζει στην Αττική, με ιστορικό ταξιδιού από το 
Ντουμπάι στις 4/4/2021 και με αρνητικό PCR τεστ από τη χώρα αναχώρησης. Το κρούσμα 
εμφάνισε συμπτώματα μετά την είσοδό της στη χώρα, χωρίς όμως να απαιτηθεί νοσηλεία 
σε νοσοκομείο.

Τα κλινικά συμπτώματα έχουν αποδράμει πλήρως, έχει ολοκληρωθεί η απομόνωσή της και ο ΕΟΔΥ έχει ήδη ξεκινήσει την ιχνηλάτηση των επαφών του κρούσματος. 

Υπενθυμίζεται ότι άλλο ένα κρούσμα της συγκεκριμένης μετάλλαξης είχε εντοπισθεί στην Πάτρα. Το συγκεκριμένο ήταν λίγο διαφοροποιημένο από το τυπικό στέλεχος της μετάλλαξης και αφορούσε Έλληνα, χωρίς ιστορικό ταξιδιού, ο ο οποίος μάλιστα δεν χρειάσθηκε καν να νοσηλευθεί.

Γκάγκα: «Η ινδική μετάλλαξη φαίνεται να είναι πιο μεταδοτική»

«Δεν φαίνεται η ινδική μετάλλαξη να είναι πιο επικίνδυνη, δείχνει να είναι πιο μεταδοτική, αλλά χειρότερη δεν είναι από τα άλλα στελέχη του κορωνοϊού», είπε μιλώντας στον ΑΝΤ1 η Διευθύντρια της 7ης Πνευμονολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου «Η Σωτηρία», Μίνα Γκάγκα.

 

Λινού: «Μας προβληματίζει η ινδική μετάλλαξη - Είναι μεταδοτική και ανθεκτική»

Τον προβληματισμό της σχετικά με τον εντοπισμό του πρώτου κρούσματος ινδικής μετάλλαξης του κορωνοϊού στην Ελλάδα, εξέφρασε η Καθηγήτρια Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και Πρόεδρος του Ινστιτούτου Prolepsis, Αθηνά Λινού.

Μιλώντας στον ΑΝΤ1, η Καθηγήτρια Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθήνας υπογράμμισε ότι δεν είναι ακόμη γνωστές οι συνέπειες της ινδικής μετάλλαξης τονίζοντας, πάντως, ότι φαίνεται να έχει αρκετά εύκολη μετάδοση. «Θέλουμε να δούμε αν η κατάσταση που βιώνει η Ινδία οφείλεται στην μετάλλαξη αυτή του ιού», σημείωσε.

Παράλληλα, ανέφερε ότι σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία η ινδική μετάλλαξη είναι ανθεκτική και εξουδετερώνει αντισώματα που αναπτύσσονται με τα εμβόλια. «Μπορεί το εμβόλιο να “πιάνει” εν μέρει την ινδική μετάλλαξη, δηλαδή μπορεί τα εμβόλια να δίνουν ανοσία στο 60% αντί στο 90%».

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις