Ελλαδα

Εμβολιασμός για άνω των 30: Τη Μεγάλη Τρίτη ανοίγει η πλατφόρμα

Με εμβόλιο της AstraZeneca - Τι ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας

Newsroom
6’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Η πλατφόρμα για τα ραντεβού που αφορούν τον εμβολιασμό για τους πολίτες από 30 έως 39 ετών ανοίγει τη Μεγάλη Τρίτη, όπως ανακοίνωσε ο Βασίλης Κικίλιας.

Ο Βασίλης Κικίλιας ανακοίνωσε σήμερα Τετάρτη (21/4) στη live ενημέρωση για τον κορωνοϊό από το Υπουργείο Υγείας ότι η πλατφόρμα για τα ραντεβού που αφορούν στον εμβολιασμό πολιτών άνω των 30 ετών ανοίγει τη Μεγάλη Τρίτη.

Μια ημέρα μετά, τη Μεγάλη Τετάρτη, μπορούν να ξεκινήσει η χορήγηση των πρώτων εμβολίων.

O συγκεκριμένος εμβολιασμός αφορά την ηλικιακή ομάδα από 30 έως 39 ετών και γίνεται αποκλειστικά με το εμβόλιο της AstraZeneca. «Δίνεται η ευκαιρία μετά και την περίσσεια αποθεμάτων της AstraZeneca να εμβολιαστούν με το εμβόλιο» είπε ο Βασίλης Κικίλιας αναφορικά με το άνοιγμα της πλατφόρμας για άτομα άνω των 30 ετών. Και πρόσθεσε ότι η συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα θα εμβολιάζεται σε εύλογο χρονικό διάστημα και με όλα τα υπόλοιπα διαθέσιμα εμβόλια.

Στο ίδιο μήκος κύματος και τα όσα δήλωσε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, έχει δημιουργηθεί ένα απόθεμα από εμβόλια της AstraZeneca, το οποίο είναι άμεσα διαθέσιμο και μπορεί να χορηγηθεί σε άτομα άνω των 30 ετών, αρχής γενομένης από τη Μεγάλη Εβδομάδα.

Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο διάγγελμά του προχώρησε στην ανακοίνωση ότι τη Μεγάλη Εβδομάδα ξεκινά νέα γραμμή εμβολιασμού για τους πολίτες άνω των 30 ετών, η οποία θα κινηθεί «με ταχύτατους ρυθμούς». 

Εμβολιασμός: Η μόνη λύση για να μπει τέλος στην πανδημία

«Ο εμβολιασμός είναι η λύση. Μετά βεβαιότητας η πλειοψηφία των μεγάλων ανθρώπων σε ηλικία που βρίσκονται διασωληνωμένοι, είναι συνάνθρωποι που δεν έχουν εμβολιαστεί» σημείωσε ακόμη ο κ. Κικίλιας. Και απηύθυνε νέα έκκληση σε «ευπαθείς ομάδες και ηλικιωμένους να σπεύσουν να εμβολιαστούν».

Κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής του τόνισε επίσης: «Ενδεχομένως τον Μάιο να φτάσουμε τα 2,5 εκατομμύρια εμβολιασμούς, τον Ιούνιο θα φτάσουμε τα 4 εκατομμύρια εμβολιασμούς. Αυτός είναι ο τρόπος να ξαναπάρουμε τις ζωές μας πίσω. Τα συγκριτικά πλεονεκτήματα είναι πολλά περισσότερα από την όποια απειροελάχιστη παρενέργεια».

Κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής του ξεκαθάρισε ότι «ο αριθμός των συνανθρώπων που χάνεται καθημερινά δεν είναι ένα στατιστικό στοιχείο, είναι άνθρωποι, πίσω από τα νούμερα, οικογένειες που θρηνούν». Και πρόσθεσε: «Ακόμη και ένας να χανόταν, θα ήταν τεράστιο θέμα για τη χώρα. Πόσο μάλλον όταν καθημερινά βλέπετε αυτές τις απώλειες».

Σημειώνεται ότι νωρίτερα ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε σήμερα Τετάρτη (21/4) 3.015 νέα κρούσματα κορωνοϊού στην Ελλάδα, εκ των οποίων τα 1.418 στην Αττική.

Εμβολιασμός για τους άνω των 30 ετών - Τι είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο διάγγελμά του

Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, έχοντας ανακοινώσει ότι ανοίγει η εστίαση τη Δευτέρα 3 Μαΐου και πως οι διαπεριφερειακές μετακινήσεις από νομό σε νομό επιτρέπονται ξανά από τις 15 Μαΐου 2021 -ημέρα που ανοίγει επίσημα ο Τουρισμός, γνωστοποίησε τη διεύρυνση του προγράμματος των εμβολιασμών και για τους άνω των 30 ετών τη Μεγάλη Εβδομάδα.

«Από τη Μεγάλη Εβδομάδα, μάλιστα, ξεκινά και μία νέα γραμμή εμβολιασμού για συμπολίτες μας άνω των 30 ετών, με ταχύτατη διαδικασία. Στόχος είναι να απλωθεί ακόμη πιο γρήγορα στη χώρα το τείχος της ανοσίας στη χώρα.

Εμβολιασμός σε ηλικιακή ομάδα 30 - 39 ετών: Αποκλειστικά με εμβόλιο της AstraZeneca - Η πλατφόρμα για τα ραντεβού ανοίγει τη Μεγάλη Τρίτη © EUROKINISSI

» Ενώ ήδη τριπλασιάζεται σε όλη την επικράτεια και η διανομή των self-test. Σε λίγο ο Υπουργός Υγείας θα προβεί και σε πιο αναλυτικές ανακοινώνεις» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

(... από 04.30 και μετά)

Εμβολιασμός για τους 30άρηδες με AstraZeneca - Το παράδειγμα από τη Λετονία

Υπενθυμίζεται ότι λίγα 24ωρα νωρίτερα στη Λετονία σχηματίστηκαν ουρές από 30άρηδες για το εμβόλιο της AstraZeneca. Οι αρχές της βαλτικής χώρας ανακοίνωσαν ότι προσφέρουν το συγκεκριμένο εμβόλιο σε όποιον το επιθυμεί, μετά τη δημιουργία αποθεμάτων, καθώς πολλοί ηλικιωμένοι αρνήθηκαν να εμβολιαστούν με το συγκεκριμένο σκεύασμα.

Η Λετονία εμβολιάζει αυτήν την περίοδο τους ενήλικες ενώ των 65 ετών και όσους πάσχουν από χρόνια νοσήματα, όμως πολλοί δεν εμφανίζονται να εμβολιαστούν, όταν ενημερώνονται ότι θα τους χορηγηθεί το εμβόλιο της AstraZeneca. «Περιμέναμε στην ουρά δυόμιση ώρες προτού ανοίξουν, περίπου στις 6:30 το πρωί, διότι είναι ο μόνος τρόπος να γλιτώσουμε από την πανδημία» είχε δηλώσει ο Βλάντλενς Κόβαλενβς, κάτοικος στην πρωτεύουσα Ρίγα.

Εν μέρει λόγω της διστακτικότητας των πολιτών να εμβολιαστούν με το AstraZeneca, η Λετονία έχει μείνει πίσω στο πρόγραμμα εμβολιασμού κατά της covid-19, έχοντας χορηγήσει τουλάχιστον μία δόση εμβολίου μόνο στο 7,8% του πληθυσμού της, το χειρότερο ποσοστό στην ΕΕ, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (ECDC).

«Οι ενήλικες άνω των 65 ετών στο Βίλνιους ήταν εξαιρετικά διστακτικοί να λάβουν το εμβόλιο της AstraZeneca, οπότε αρχίσαμε να τους χορηγούμε αυτό της Pfizer, και ανοίξαμε τον εμβολισμό με το AstraZeneca σε άλλες ομάδες που έχουν προτεραιότητα, στις οποίες ανήκουν και νεότεροι» ανέφερε από τη μεριά του ο δήμαρχος του Βίλνιους.

Εμβολιασμός με AstraZeneca - Η απόφαση της επιτροπής για τα άτομα ηλικίας 30 ετών και άνω
 

Υπενθυμίζεται ότι τη χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca για ηλικίες μόνο άνω των 30 ετών είχε αποφασίσει στις 9 Απριλίου 2021 η Επιτροπή Εμβολιασμών του Υπουργείου Υγείας.

Ακολουθεί ολόκληρη η ανακοίνωση για το εμβόλιο της AstraZeneca και τον εμβολιασμό σε άτομα ηλικίας άνω των 30 ετών: «Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών παρακολουθεί προσεκτικά τα τρέχοντα δεδομένα (ανακοινώσεις διεθνών οργανισμών και ρυθμιστικών αρχών, επιστημονικές δημοσιεύσεις) σχετικά με τα θρομβοεμβολικά επεισόδια που έχουν εμφανιστεί σε άτομα που είχαν εμβολιαστεί με το εμβόλιο της AstraZeneca (ΑZ).

» Σύμφωνα με πρόσφατες αναφορές, έχουν καταγραφεί πολύ σπάνιες περιπτώσεις θρόμβωσης των αγγείων με θρομβοπενία μετά από εμβολιασμό έναντι της νόσου COVID-19. Πρόκειται συνήθως για θρόμβωση των φλεβωδών κόλπων του εγκεφάλου ή άλλων σπάνιων εντοπίσεων σε συνδυασμό με θρομβοπενία και, ορισμένες φορές, αιμορραγία. Οι περιπτώσεις αυτές έχουν αναφερθεί ως προθρομβωτική θρομβοπενία ανοσολογικής αιτιολογίας μετά από εμβολιασμό (Vaccine-Induced Prothrombotic Immune Thrombocytopenia, VIPIT) και ο παθοφυσιολογικός μηχανισμός πρόκλησής τους θεωρείται ανάλογος της θρομβοπενίας μετά από χορήγηση ηπαρίνης (Heparin Induced Thrombocytopenia, ΗΙΤ).

» Δεν υπάρχει, μέχρι τώρα, τεκμηριωμένη συσχέτιση των εκδηλώσεων αυτών με προηγούμενο ιστορικό θρόμβωσης, θρομβοπενίας ή κληρονομικής θρομβοφιλίας. Επίσης, προς το παρόν δεν υπάρχει τεκμηρίωση συσχέτισης με άλλους προδιαθεσικούς παράγοντες και η σπάνια αυτή κατάσταση φαίνεται να είναι μια ιδιοσυγκρασιακή αντίδραση κατά την πρώτη έκθεση στο εμβόλιο AΖ.

Εμβόλιο AstraZeneca για τον κορωνοϊό - Εξαιρετικά σπάνιες οι περιπτώσεις εμφάνισης θρόμβωσης μετά τον εμβολιασμό © EPA

» Η πλειονότητα των ατόμων που έχουν αναφερθεί διεθνώς μέχρι τώρα με τις εκδηλώσεις αυτές αφορά γυναίκες ηλικίας μικρότερης των 60 ετών και τα συμπτώματα εμφανίζονται σε χρονικό διάστημα έως δύο εβδομάδες μετά τον εμβολιασμό. Ωστόσο, έχουν επίσης αναφερθεί περιστατικά σε άνδρες και άτομα ευρύτερου φάσματος ηλικιών, ενώ εκκρεμεί ακόμη να διευκρινιστεί η κατανομή ηλικίας και φύλου στο σύνολο των εμβολιασθέντων, ώστε να ερμηνευθούν καλύτερα τα υπάρχοντα δεδομένα. Ως εκ τούτου, υπάρχει προς το παρόν σημαντική αβεβαιότητα στις εκτιμήσεις της συχνότητας αυτού του πολύ σπάνιου ανεπιθύμητου συμβάντος στις διάφορες ηλικιακές ομάδες, αλλά διαφαίνεται μια τάση για μικρή αύξηση της συχνότητας στις μικρότερες ηλικίες. Αντίθετα, έχει τεκμηριωθεί ότι ο κίνδυνος σοβαρής νόσησης COVID-19 αυξάνεται σημαντικά με την ηλικία, με τους νεότερους ενήλικες να έχουν τον χαμηλότερο κίνδυνο.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) σε πρόσφατη ανακοίνωσή του (7/4/2021) και αφού έλαβε υπόψιν όλα τα διαθέσιμα ως τώρα στοιχεία, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι εκδηλώσεις θρόμβωσης σε συνδυασμό με θρομβοπενία αποτελούν πολύ σπάνιες ενδεχόμενες ανεπιθύμητες ενέργειες του εμβολίου AZ. Ειδικότερα, στον ΕΜΑ έχουν αναφερθεί, από τις χώρες του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ) και το Ηνωμένο Βασίλειο, 169 περιπτώσεις θρομβώσεων των φλεβωδών κόλπων του εγκεφάλου και 53 σπλαχνικών θρομβώσεων με θρομβοπενία σε σύνολο 34.000.000 δόσεων του εμβολίου ΑΖ.

» Μέχρι σήμερα, δεν υπάρχουν αναφορές για την πολύ σπάνια εκδήλωση θρόμβωσης με θρομβοπενία μετά τον εμβολιασμό με τη δεύτερη δόση του εμβολίου της AstraZeneca.

» Συνοψίζοντας τα μέχρι τώρα διεθνή δεδομένα, η συχνότητα των εκδηλώσεων θρόμβωσης με θρομβοπενία εκτιμάται σε 1 προς 150.000 δόσεις του εμβολίου ΑΖ και η συχνότητα των αντίστοιχων θανάτων σε 1,5 προς 1.000.000 δόσεις. Η έκβαση των περιπτώσεων αυτών αναμένεται να βελτιωθεί με την έγκαιρη αναγνώριση και αντιμετώπισή τους. Σε αντιδιαστολή, η πιθανότητα θανάτου από την ίδια τη νόσο COVID-19 είναι συντριπτικά μεγαλύτερη: στη χώρα μας, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ έως 31/12/2020, η συχνότητα θανάτου είναι 23 ως 35 ανά 1.000.000 πληθυσμού σε άτομα 30-39 ετών, 46 ως 94 ανά 1.000.000 πληθυσμού σε άτομα 40-49 ετών, και πολύ μεγαλύτερη όσο αυξάνεται η ηλικία (βλέπε πίνακα Παραρτήματος). Επισημαίνεται ότι η νόσος COVID-19 αυξάνει 30 ως 80 φορές τον κίνδυνο εμφάνισης θρόμβωσης των φλεβωδών κόλπων του εγκεφάλου.

» Στην Ελλάδα, από την αρχή της πανδημίας έχουν επιβεβαιωθεί περισσότερες από 288.230 περιπτώσεις μολύνσεων από SARS-CoV-2 και 8.680 θάνατοι. Στο πλαίσιο της εθνικής εκστρατείας εμβολιασμού, έχουν εμβολιαστεί μέχρι σήμερα περισσότεροι από 1.352.770 πολίτες με μία τουλάχιστον δόση εμβολίου και περισσότεροι από 705.000 με δύο δόσεις εμβολίου. Μέχρι τις 8/4/2021, έχουν χορηγηθεί 1.530.168 δόσεις εμβολίου της Pfizer/BioNTech, 148.178 δόσεις εμβολίου της Moderna και 378.997 δόσεις εμβολίου της AstraZeneca. Μέχρι στιγμής, έχει αναφερθεί στον ΕΟΦ μια περίπτωση θρόμβωσης μεγάλων αγγείων και θρομβοπενίας μετά από εμβολιασμό με εμβόλιο της AstraZeneca, η οποία έχει χαρακτηριστεί ως ενδεχόμενα σχετιζόμενη με τον εμβολιασμό και η οποία έχει περιληφθεί στην αξιολόγηση των αρχικών περιπτώσεων από τον ΕΜΑ.

» Συμπερασματικά, ο κίνδυνος σοβαρής νόσησης και θανάτου από COVID-19 είναι συντριπτικά μεγαλύτερος από τον κίνδυνο ενδεχόμενης εκδήλωσης θρόμβωσης με θρομβοπενία μετά από εμβολιασμό, ιδιαίτερα σε ηλικίες μεγαλύτερες των 30 ετών. Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, μετά από αξιολόγηση των διαθέσιμων δεδομένων, συνιστά τη συνέχιση του προγράμματος εμβολιασμού με κάθε διαθέσιμο εμβόλιο, περιλαμβανομένου και του εμβολίου AstraZeneca, στα άτομα ηλικίας 30 ετών και άνω».

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις