- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
IDEA από το ΟΠΑ: Βιώσιμη επιχείρηση με κοινωνικό αποτύπωμα
Στο πρόγραμμα του ΟΠΑ συμμετέχουν περίπου 50 φοιτητές από όλα τα τμήματα
IDEA: Η Κατερίνα Πραματάρη και ο Ηλίας Καπουτσής μιλούν για το καινοτόμο πρόγραμμα επιχειρηματικότητας του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών
Έχει κανείς μια επιχειρηματική ιδέα που να λύνει ένα σημαντικό κοινωνικό πρόβλημα και, ταυτόχρονα, να είναι κερδοφόρα; Ακούγεται πολύ καλό για να είναι αληθινό αλλά να που είναι και υλοποιείται από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΟΠΑ). Τον τρόπο σχεδιασμού και υλοποίησης εξηγούν στην ATHENS VOICE η Κατερίνα Πραματάρη, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια και Επιστημονική Υπεύθυνη του Κέντρου ACEin, και ο Ηλίας Καπουτσής, Επίκουρος Καθηγητής και Επιστημονικός Υπεύθυνος του AUEB Volunteers του Προγράμματος Εθελοντισμού του ΟΠΑ.
«Το ACEin, εξοπλισμένο με όλες τις απαραίτητες υποδομές και ανθρώπινους πόρους, υποστηρίζει ερευνητές και εν δυνάμει επιχειρηματίες στην ανάπτυξη καινοτόμων υπηρεσιών και επιχειρηματικών μοντέλων αλλά και στην επιτυχή ανάπτυξη και προώθησή τους. Αναγνωρίζοντας τις δυνατότητες και τη θέληση των φοιτητών, ανέπτυξε το Δια-Τμηματικό Πρόγραμμα Επιχειρηματικότητας – IDEA, προσπαθώντας να προάγει την επιχειρηματικότητα με κοινωνικό αντίκτυπο, τη δημιουργία επιχειρηματικών ιδεών, όπως και τη διάχυση του επιχειρηματικού τρόπου σκέψης και δεξιοτήτων σε όλα τα μέλη του Πανεπιστημίου», μας λέει η κ. Πραματάρη.
Στο πρόγραμμα συμμετέχουν περίπου 50 φοιτητές και το ενδιαφέρον είναι ότι προέρχονται από όλα τα τμήματα του ΟΠΑ, άλλος μπορεί να σπουδάζει Πληροφορική, άλλος Marketing και άλλος Διοίκηση Επιχειρήσεων, ενώ δεν γνωρίζονται μεταξύ τους. Το σχέδιο, μάλιστα, είναι στο επόμενο βήμα να επεκταθεί και σε φοιτητές άλλων σχολών, και εκτός ΟΠΑ.
«Στο ΟΠΑ έχουμε θεσπίσει την Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη και θέλουμε να τη διευρύνουμε. Ένα από τα μονοπάτια που ακολουθούμε είναι και το Δια-Τμηματικό Πρόγραμμα Επιχειρηματικότητας - IDEA, που πραγματοποιείται αυτό το εξάμηνο για δεύτερη συνεχόμενη φορά και ξεκίνησε πριν από λίγες ημέρες. Οι φοιτητές, υπό την αιγίδα του Κέντρου Επιχειρηματικότητας και Καινοτομίας – ACEin, του ΟΠΑ, θα εργαστούν για να βρουν μια ιδέα η οποία θα πρέπει να λύνει ένα σημαντικό κοινωνικό πρόβλημα και να είναι επιχειρηματικά βιώσιμη. Στόχος του ΟΠΑ δεν είναι μόνο να εκπαιδεύει τους φοιτητές του για να βρουν μια δουλειά σε μια επιχείρηση. Είναι και το να ασχοληθούν και οι ίδιοι με την επιχειρηματικότητα. Να αξιοποιείται η αριστεία προς όφελος όλης της κοινωνίας. Να καταλάβουν οι φοιτητές ότι αποτελούν και οι ίδιοι ένα κοινωνικό κύτταρο και ότι θα πρέπει να φροντίσουν ώστε να είναι υγιές και το διπλανό κοινωνικό κύτταρο, γιατί αυτό θα είναι καλό για όλους μας. Όπως είναι και το motto μας, δανειζόμενοι τη γνωστή ρήση Στρατηγού Μακρυγιάννη… Είμαστε στο Εμείς κι όχι στο Εγώ!», λέει ο κ. Καπουτσής.
Οι συμμετέχοντες φοιτητές δεν έχουν εξαρχής κάποια συγκεκριμένη ιδέα. Το Κέντρο ACEin τους εντάσσει σε ομάδες, και με συγκεκριμένη μεθοδολογία τους κατευθύνει πώς να αναπτύξουν ιδέες και λύσεις για κοινωνικά προβλήματα. Μετά το καλοκαίρι, οι ιδέες θα παρουσιαστούν, με σκοπό αυτή που θα αξιολογηθεί ως η καλύτερη, να είναι έτοιμη για έξοδο στην αγορά έως το τέλος του 2021. Όσο για την αξιολόγηση των ιδεών, αυτή θα βασίζεται σε συγκεκριμένους δείκτες. Για παράδειγμα, αν η ιδέα αφορά την αντιμετώπιση της κοινωνικής αποξένωσης στον καιρό της πανδημίας, ένας δείκτης θα μπορούσε να είναι σε ποιον απευθύνεται. Γιατί όλοι έχουμε τέτοια συναισθήματα, όμως, ένας φοιτητής ακόμα και μέσα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης θα μπορούσε να έχει κάποιες επαφές, όχι όμως ένα βρέφος σε ένα ίδρυμα ή ένας ηλικιωμένος σε κάποιο γηροκομείο. Στο τέλος, η ομάδα που θα αξιολογηθεί ως η καλύτερη, θα βοηθηθεί για την υλοποίηση της ιδέας της από το πρόγραμμα Εθελοντισμού AUEB Volunteers.
Όπως σημειώνει ο κ. Καπουτσής: «Ένα παράδειγμα θα μπορούσε να είναι πως βραβεύεται μια εφαρμογή για κινητά, μια εύκολη εφαρμογή, η οποία απευθύνεται σε ηλικιωμένους οι οποίοι ζουν σε οίκο ευγηρίας, οι οποίοι δεν είναι τόσο εξοικειωμένοι με την τεχνολογία. Καμία εταιρεία δεν θα αναλάμβανε να στείλει η ίδια ανθρώπους της για να τους εκπαιδεύσουν, το AUEB Volunteers θα το κάνει αξιοποιώντας το μεγάλο δίκτυο εθελοντών του».
Μέσα από όλη αυτή τη διαδικασία οι φοιτητές θα αναπτύξουν τα επιχειρηματικά τους χαρακτηριστικά και την κοινωνική τους συνείδηση, τις γνώσεις και τις δεξιότητές τους, θα μάθουν πώς να λύνουν σύνθετα προβλήματα, θα έρθουν πιο κοντά στον κόσμο των επιχειρήσεων, θα γίνουν περισσότερο δημιουργικοί και θα έρθουν σε επαφή και με άλλους δημιουργικούς ανθρώπους, ενώ οι εθελοντές θα συνεισφέρουν στη διάχυση της γνώσης και την έμπρακτη αξιοποίηση των επιχειρηματικών προτάσεων από κοινωνικά ευπαθείς ομάδες.
Info: Δείτε για το Κέντρο Επιχειρηματικότητας και Καινοτομίας ACEin στο acein.aueb.gr και το πρόγραμμα Εθελοντισμού του ΟΠΑ στο www.auebvolunteers.gr