Πάσχα - Μέτρα: Έτσι θα γιορτάσουμε - Εκκλησίες - Μετακινήσεις
Ποια είναι μέχρι στιγμής τα δεδομένα
Φρένο στο Πάσχα στο χωριό - Ενδεχόμενο παράτασης κυκλοφορίας - σενάριο για Πάσχα στο εξοχικό - Πώς θα λειτουργήσουν οι εκκλησίες
Η διατήρηση του ιικού φορτίου σε υψηλά επίπεδα, η συνεχιζόμενη πίεση στα νοσοκομεία, αλλά και ο αστάθμητος παράγοντας των κορωνοπάρτι, φαίνεται ότι ανέτρεψαν τους σχεδιασμούς για απελευθέρωση των διαπεριφερειακών μετακινήσεων το Πάσχα. Επιπλέον μετά τη συνάντηση Μητσοτάκη - Ιερώνυμου διαφαίνεται «ιερή συμφωνία» για τον τρόπο που θα λειτουργήσουν οι εκκλησίες, ενώ μέτρα «ανάσα» πέφτουν προς συζήτηση στο τραπέζι, όπως το Πάσχα στο εξοχικό και η επιμήκυνση του ωραρίου κυκλοφορίας τις γιορτινές ημέρες.
Βρέθηκε η χρυσή τομή για τον τρόπο που θα λειτουργήσουν οι Εκκλησίες το Πάσχα. Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε συνάντηση χθες με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών κ. Ιερώνυμο και φαίνεται πως κατέληξαν σε συμφωνία.
«Βρήκαμε μια λύση θα κάνουμε ένα συμψηφισμό ώστε να μην ταράξουμε τα πράγματα με περισσότερη ελευθερία αλλά δεν πιστεύουμε να έχουμε τη δυνατότητα να πάμε στα χωριά μας». Αυτό τόνισε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, κατά τη διάρκεια συζήτησης με τους δημοσιογράφους αναφερόμενος στην προηγηθείσα συζήτηση με τον πρωθυπουργό, επιβεβαιώνοντας ουσιαστικά ότι υπήρξε «σύμπνοια» με τον Κυριάκο Μητσοτάκη σε ότι αφορά την λειτουργία των εκκλησιών στο Πάσχα.
Σύμφωνα με πληροφορίες οι σχετικές ανακοινώσεις, ίσως γίνουν και εντός της ημέρας. Εκεί που φαίνεται ότι κατέληξαν Εκκλησία και Πολιτεία είναι η Θεία Λειτουργία της Ανάστασης να γίνει νωρίς το βράδυ. Πληροφορίες θέλουν η Ανάσταση να γίνεται σε εξωτερικούς χώρους, ενώ και η περιφορά του Επιταφίου θα γίνει εξωτερικά και πέριξ των ναών.
Πάσχα μέτρα: Μετακίνηση από νομό σε νομό
Κυβερνητικοί παράγοντες θεωρούν πως δεν πρέπει να υπάρξει χαλάρωση το Πάσχα προκειμένου να μην χαθεί το στοίχημα του ανοίγματος του τουρισμού, τη στιγμή μάλιστα που η πίεση στο ΕΣΥ αυξάνεται, η επιδημιολογική εικόνα της χώρας παραμένει επιβαρυμένη και τα κορωνοπάρτι, μπορεί να μετατραπούν σε υγειονομικές βόμβες.
Κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη ζήτησε να μην προτρέχουμε και στις επίμονες ερωτήσεις των δημοσιογράφων για τις διαδημοτικές και διαπεριφερειακές μετακινήσεις το Πάσχα, για τη λειτουργία των Εκκλησιών και τυχόν χαλάρωση των περιορισμών, απάντησε ότι οι αποφάσεις θα ληφθούν «εντός της εβδομάδας».
Σύμφωνα ωστόσο πληροφορίες που μετέδωσε ο ΣΚΑΪ, στην κυβέρνηση καταλήγουν να μην πάρουν ρίσκα, ενόψει του παράλληλου ανοίγματος των σχολείων και της εστίασης στις 10 Μαΐου, και του ανοίγματος του τουρισμού λίγες μέρες αργότερα, στις 14 Μαΐου όπως είναι ο προγραμματισμός.
Θεωρούν ότι δεν πρέπει να γίνει πισωγύρισμα, επομένως τα σενάρια για άνοιγμα των διαπεριφερειακών μετακινήσεων μπήκαν στο συρτάρι. Μάλιστα, υπάρχουν μηνύματα που φθάνουν στο Μαξίμου, κυρίως από την επαρχία, οπού εκφράζεται ανησυχία από πολύ κόσμο ότι μια μαζική έλευση εκδρομέων από τα αστικά κέντρα θα επιβαρύνει επιδημιολογικά την κατάσταση στις περιοχές τους.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες οι ανακοινώσεις οι οποίες αναμένονται να ακολουθήσουν το μοτίβο προηγούμενων αντίστοιχων κρίσιμων ημερών και να γίνουν σε ανώτατο επίπεδο, θα αναφέρουν πώς θα εορτάσουμε το φετινό Πάσχα αλλά θα παρουσιάζουν και έναν οδικό χάρτη άρσης των μέτρων. Η κλιμακωτή αυτή άρση του lockdown θα περιλαμβάνει βήματα αποσυμπίεσης που θα αφορούν την εστίαση, τις μετακινήσεις, τα σχολεία και τα φροντιστήρια, αλλά και το λιανεμπόριο.
Πάσχα στο εξοχικό
Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, είπε ότι το μόνο σενάριο που θα μπορούσε να εξεταστεί, σχετικά με τις μετακινήσεις εκτός νομού, είναι να μπορεί κάποιος να πάει για Πάσχα σε περιοχή που διατηρεί δεύτερη κατοικία, εφόσον βρίσκεται επιδημιολογικά στο ίδιο επίπεδο με την περιοχή όπου είναι η κύρια κατοικία του. «Είναι άλλο πράγμα να πάμε με την οικογένειά μας να περάσουμε Πάσχα στο εξοχικό και άλλο να κάνουμε εκδρομή σε διάφορες περιοχές με παρέα», υπογράμμισε, αφήνοντας ένα ανοιχτό παράθυρο για Πάσχα με την οικογένεια στο εξοχικό.
Πάσχα όπως τα Χριστούγεννα
Μεταξύ των προτάσεων που συζητούν οι λοιμωξιολόγοι είναι μια μικρή παράταση της ελεύθερης κυκλοφορίας των πολιτών τις ημέρες των γιορτών, μετά τις 9 το βράδυ.
Επίσης, στο τραπέζι βρίσκεται η εφαρμογή μοντέλου Χριστουγέννων. Δηλαδή να υπάρξει μια ελαφρά χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων ώστε να επιτραπεί το Μεγάλο Σάββατο και την Κυριακή του Πάσχα η γιορτή στα σπίτια μαζί με μία οικογένεια ακόμη ή ελάχιστους φίλους.
Υπέρ του «όχι» στο άνοιγμα των μετακινήσεων οι περισσότεροι ειδικοί
Με αλλεπάλληλες τοποθετήσεις τους, οι περισσότεροι επιστήμονες εμφανίζονται διστακτικοί σε μαζική μετακίνηση πολιτών μεταξύ νομών και καλούν τους πολίτες να επιδείξουν υπομονή.
Την άποψη «να μη συναντήσουν άλλους ανθρώπους που δεν ανήκουν στην κοινωνική τους “φούσκα”» εξέφρασε ο επικεφαλής της Πνευμονολογικής κλινικής στον «Ευαγγελισμό» Γιώργος Μπουλμπασάκος, μιλώντας στην ΕΡΤ, ενώ και ο καθηγητής πνευμονολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης Νίκος Τζανάκης τόνισε ότι ο κάθε ναός το Πάσχα μπορεί να γίνει γενέτειρα πολλών κρουσμάτων.
«Μαζική έξοδος θα συντελέσει στην ανατροπή όλης της προσπάθειας που έχουμε κάνει» προειδοποίησε ο Αθανάσιος Εξαδάκτυλος πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου και μέλος της επιτροπής.
Χαρακτηριστική και η τοποθέτηση της καθηγήτριας Παθολογίας και μέλους της επιτροπής Ελένης Γιαμαρέλλου, η οποία τάχθηκε κατά των πασχαλινών μετακινήσεων τη στιγμή που μόλις την Κυριακή έγιναν 500 εισαγωγές στα νοσοκομεία.
Ο καθηγητής Παθολογίας και μέλος της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων, Χαράλαμπος Γώγος, εκτιμά ότι είναι πάρα πολύ δύσκολο να απελευθερωθεί η πασχαλινή έξοδος, λόγω του μεγάλου κινδύνου μεταφοράς κρουσμάτων, της επιδημιολογικής φόρτισης αλλά και της δυσκολίας αντιμετώπισης ασθενών στα νοσοκομεία της περιφέρειας.
Η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη, αναφέρθηκε στο φλέγον ζήτημα του εορτασμού του Πάσχα, σημειώνοντας πως «εδώ καίγεται ο κόσμος, γίνεται πόλεμος, εμείς θα σκεφτόμαστε αν θα πάμε στα εξοχικά;» Μάλιστα, εκτίμησε πως τα μέλη της Επιτροπής, που είναι στην πλειονότητα γιατροί και ξέρουν ακριβώς τι συμβαίνει στα νοσοκομεία, «δεν θα πάρει το ρίσκο να επιτραπεί το Πάσχα στο χωριό».
Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Μεγάλο το ενδιαφέρον πολιτών για το σκυλάκι που επέζησε από το τροχαίο που σκοτώθηκε ο ιδιοκτήτης του
Φύλλο και φτερό από την αντιτρομοκρατική το διαμέρισμα γιάφκα - Τι βρήκαν
Γιατί βρισκόταν εκεί - Διατάχθηκε ΕΔΕ
Είναι το πρόσωπο που κανόνισε να πάρει τα κλειδιά του σπιτιού στην πολυκατοικία
Τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στο «Live News» για το έκτο νεκρό βρέφος
Τι υπήρχε μέσα στο ισοπεδωμένο διαμέρισμα - Η επίσημη ανακοίνωση
Διώκεται για παράβαση καθήκοντος σχετικά με το μπάζωμα του χώρου της σύγκρουσης
Το παιδί είναι διασωληνωμένο στη ΜΕΘ του Παίδων
Ήταν ο άνθρωπος πίσω από μεγάλες επιτυχίες του Λαυρέντη Μαχαιρίτσα
H νέα, μικρότερη και ευέλικτη οργανωτική δομή
Αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία
Η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ.
Διακινούσαν την φωτογραφία μέσω group chat
«Μακάρι τα στοιχεία να μην επαληθευτούν» σημειώνει ο μετεωρολόγος
Τι υποστηρίζει η ανήλικη
Χειροπέδες στον 49χρονο
«Υποψία αλλοιώσεων στο πρόσωπο του έξι μηνών κοριτσιού που πέθανε το 2021»
Η οικογένεια του ανήλικου υποστηρίζει ότι το παιδί πέφτει θύμα bullying εδώ και δύο χρόνια
Ήπιε βότκα σε πάρτι στο σχολείο και λιποθύμησε
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.