Ελλαδα

Μετακίνηση - Πάσχα: Νέα δεδομένα στο τραπέζι - 3 προτεραιότητες

Πότε λαμβάνονται οι τελικές αποφάσεις

62224-137655.jpg
Newsroom
5’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Πάσχα στο χωριό: Αυξημένη η κίνηση στα διόδια (ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ) - Τη Μεγάλη Εβδομάδα οι τελικές αποφάσεις για τη μετακίνηση από νομό σε νομό
Πάσχα στο χωριό: Αυξημένη η κίνηση στα διόδια (ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ) - Τη Μεγάλη Εβδομάδα οι τελικές αποφάσεις για τη μετακίνηση από νομό σε νομό © EUROKINISSI/ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ

Πώς ο Τουρισμός και η εστίαση επηρεάζουν το πότε θα ανοίξουν οι διαπεριφερειακές μετακινήσεις από νομό σε νομό, την ώρα που απομακρύνεται το «Πάσχα στο χωριό».

Στον «πάγο» φαίνεται να μπαίνει ο αρχικός σχεδιασμός για το «Πάσχα στο χωριό» και τη μετακίνηση των πολιτών.

Σε αρκετές περιοχές της χώρας το επιδημιολογικό φορτίο παραμένει βαρύ, την ώρα που η κατάσταση στα νοσοκομεία είναι δραματική.

Πολλοί επιδημιολόγοι είναι πλέον ιδιαίτερα επιφυλακτικοί για τη μετακίνηση από νομό σε νομό, σταθμίζοντας διαρκώς τα νέα δεδομένα που υπάρχουν στο τραπέζι. Τα στοιχεία δείχνουν ήπια αποκλιμάκωση της πανδημίας με αργό ρυθμό, ωστόσο οι «σκληροί» δείκτες της πανδημίας (π.χ. διασωληνωμένοι στις ΜΕΘ) δεν αφήνουν και πολλά περιθώρια ελιγμών.

Το νέο «αρνητικό» ρεκόρ στις ΜΕΘ (841 διασωληνωμένοι με κορωνοϊό), το οποίο ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ την Κυριακή 18 Απριλίου 2021, είναι ένας από τους δείκτες που αποτυπώνουν ξεκάθαρα τη σοβαρή πίεση που δέχεται το Σύστημα Υγείας, ειδικά στην Αττική. Το τελευταίο 24ωρο επιβεβαιώθηκαν 1.829 νέα κρούσματα κορωνοϊού, εκ των οποίων τα 917 στην Αττική -αριθμοί μικρότεροι σε σχέση με τις προηγούμενες ημέρες, όπως όμως συμβαίνει εδώ και μήνες καθώς τα Σαββατοκύριακα αρκετοί πολίτες δεν πηγαίνουν για διαγνωστικό τεστ, επιλέγοντας να το κάνουν από Δευτέρα.

Λαμβάνοντας υπόψιν την ξεκάθαρη θέση των ειδικών ότι για να αποτυπωθεί τάση αποκλιμάκωσης της πανδημίας στα νοσοκομεία θα χρειαστούν αρκετές εβδομάδες, η πιθανότητα για μαζική μετακίνηση εκδρομέων του Πάσχα στο χωριό δείχνει να απομακρύνεται. Χαρακτηριστική είναι η τοποθέτηση από τη Ματίνα Παγώνη, πρόεδρο των Νοσοκομειακών Γιατρών Αθήνας - Πειραιά, η οποία ανέφερε ότι όταν τα κρεβάτια σε εφημερία στον «Ευαγγελισμό» τελειώνουν στις 12 το μεσημέρι και διασωληνωμένοι μεταφέρονται σε άλλα νοσοκομεία, χρειάζεται «προσοχή στις συζητήσεις που λέγονται τώρα για το Πάσχα».

Υπενθυμίζεται ότι ο Γκίκας Μαγιορκίνης, μιλώντας για τις σκέψεις της Επιτροπής, είχε πει ότι «για τις περιφερειακές μετακινήσεις θα μπορούσαν να εφαρμοστούν διάφορα πρωτόκολλα, αλλά τώρα είναι προτεραιότητα η πίεση που δέχεται το Σύστημα Υγείας», σημειώνοντας όμως ότι «η επιδημιολογική κατάσταση αυτήν τη στιγμή δεν επιτρέπει» περαιτέρω άνοιγμα των δραστηριοτήτων.

Με βάση τα νεότερα δεδομένα οι τελικές αποφάσεις για το τι μέλλει γενέσθαι με τις διαπεριφερειακές μετακινήσεις το Πάσχα, θα ληφθούν τη Μεγάλη Εβδομάδα, χωρίς να αποκλείεται να παραμείνει τελικά το απαγορευτικό από νομό σε νομό. 

«Μαζική έξοδο των ανθρώπων από τα αστικά κέντρα προς την επαρχία δεν επιτρέπεται να προγραμματίσουμε και να πραγματοποιήσουμε» ξεκαθάρισε από τη μεριά του ο Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, προσθέτοντας: «Να σταματήσουμε να χάνουμε 60-70 ανθρώπους καθημερινά. Να αποσυμπιεστεί το σύστημα. Μετά θα έρθουν και το Πάσχα. Θα έρθει και το καλοκαίρι. Αυτό το δίλημμα θα μπορέσουμε να το απαντήσουμε τη Μεγάλη Δευτέρα».

Στην εξίσωση για τις μετακινήσεις στο χωριό μπαίνουν και οι τρεις προτεραιότητες της κυβέρνησης για το άνοιγμα δραστηριοτήτων μετά το Πάσχα. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε από την Κόρινθο όπου πήγε το Σάββατο, ότι στόχος είναι να ανοίξουμε «για τα καλά» μετά το Πάσχα. Στο κυβερνητικό επιτελείο μεγάλη έμφαση δίνεται πλέον στο να ανοίξουν μέσα στον Μάΐο ο Τουρισμός η εστίαση και να επιστρέψουν οι μαθητές σε Γυμνάσια και Δημοτικά.

Σημειώνεται ότι η καθηγήτρια Παιδιατρικής και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας έχει επανειλημμένα τονίσει σε live ενημέρωση πως πρώτη προτεραιότητα για τους ειδικούς είναι πάντα τα σχολεία και η επιστροφή των μαθητών στα θρανία.

Αχιλλέας Γκίκας για μετακίνηση το Πάσχα: Μετά τη Μεγάλη Δευτέρα οι αποφάσεις

Ο Αχιλλέας Γκίκας, καθηγητής Παθολογίας Λοιμώξεων στο Πανεπιστήμιο Κρήτης και μέλος της Επιτροπής των εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας, κλήθηκε να απαντήσει για το ενδεχόμενο να δοθεί το «πράσινο φως» για μια έξοδο των πολιτών στο Πάσχα χωρίς περιορισμούς από νομό σε νομό.

Μιλώντας στο OPEN, τόνισε πως «θα πρέπει να ανταλλάξουμε το Πάσχα με το καλοκαίρι μας», εκφράζοντας την αντίθεσή του να γίνει μια μαζική εορταστική έξοδο.

Στις δηλώσεις του ανέφερε επίσης πως το ιικό φορτίο δεν επιτρέπει ακόμα μεγάλα ανοίγματα, αναγνωρίζοντας ωστόσο, ότι υπάρχει κόπωση στους πολίτες από την πανδημία του κορωνοϊού. Σύμφωνα με τον ίδιο, η επιτροπή θα αξιολογήσει τα νέα δεδομένα και η απόφαση για το Πάσχα στο χωριό θα ληφθεί μετά τη Μεγάλη Δευτέρα.

«Όταν ο άνθρωπος κάνει προγράμματα, ο ιός γελάει» τόνισε, προσθέτοντας ότι η άρση της απαγόρευσης στις μετακινήσεις από νομό σε νομό θα ανοίξει, αν όχι νωρίτερα, στις 14 Μαΐου, λόγω του Τουρισμού.

Πάσχα στο χωριό: Απομακρύνεται το σενάριο για μαζική έξοδο των εκδρομέων με μετακίνηση από νομό σε νομό (ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ)
Πάσχα στο χωριό: Απομακρύνεται το σενάριο για μαζική έξοδο των εκδρομέων με μετακίνηση από νομό σε νομό (ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ) © EUROKINISSI

«Το σχέδιο που "δουλεύεται" για το άνοιγμα του Τουρισμού είναι πολύ καλό, για να ανοίξει με φουλ τις μηχανές. Θα έχουμε το σχέδιο τις επόμενες 8 ημέρες και θα δώσει την αίσθηση στο εξωτερικό ότι στην Ελλάδα υπάρχει ασφάλεια. Μετά τις 14 Μαΐου, που θα ανοίξει ο Τουρισμός, λογικά θα ανοίξουν και οι μετακινήσεις για τους Έλληνες» εξήγησε.

Εξαδάκτυλος για Πάσχα στο χωριό: «Δεν είναι δυνατή μια μαζική έξοδος»

Όπως αναφέρθηκε και νωρίτερα, ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, μιλώντας στον ΑΝΤ1, κλήθηκε να απαντήσει τι θα ισχύσει τελικά για το Πάσχα με τη διαπεριφερειακή μετακίνηση.

Όπως είπε, προτεραιότητα θα πρέπει να είναι να μειωθούν οι περίπου 5.500 ασθενείς που νοσηλεύονται με κορωνοϊό στα νοσοκομεία, οι 841 διασωληνωμένοι και βέβαια οι δεκάδες που χάνουν καθημερινά τη ζωή τους, ώστε να πάρει μια «ανάσα» το Σύστημα Υγείας και οι εργαζόμενοι σε αυτό, που δίνουν καθημερινά μεγάλη «μάχη».

Και προειδοποίησε ότι όταν ήρθε η μεγάλη επιδημία της γρίπης το 1919 και ο κόσμος κουράστηκε να τηρεί τα μέτρα έναν χρόνο μετά την εμφάνιση της, τότε εμφανίστηκε ένα μεγάλο τέταρτο κύμα που σάρωσε τα πάντα. Παράλληλα, έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στον κίνδυνο που υπάρχει να έχουμε μεταλλάξεις του ιού, οι οποίες θα εμφανιστούν παράλληλα με το πρόγραμμα του εμβολιασμού και που θα οδηγήσουν σε ένα τέταρτο κύμα της πανδημίας με καταστροφικές συνέπειες.

Σύμφωνα με τον κ. Εξαδάκτυλο, ακόμη είναι νωρίς για να ξέρουμε τις μετακινήσεις από νομό σε νομό και πρέπει να περιμένουμε να φτάσει η Μεγάλη Δευτέρα για να εκτιμηθούν τα νεότερα επιδημιολογικά δεδομένα και να παρθούν οι τελικές αποφάσεις. Εκτίμησε, δε, ότι δεν είναι δυνατόν να μιλάμε για μια μαζική έξοδο αν και δήλωσε στη συνέχεια ότι οι εμβολιασμένοι θα μπορούσαν να έχουν μια διαφορετική αντιμετώπιση. Ωστόσο, αυτό είναι δύσκολο στην πράξη, καθώς -όπως κυλάει το πρόγραμμα του εμβολιασμού- δεν μπορεί να έχει εμβολιαστεί μια ολόκληρη οικογένεια.

Δημοσθένης Σαρηγιάννης για Πάσχα: «Η μαζική κινητικότητα δημιουργεί αύξηση επαφών»

Ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης έκανε λόγο για αύξηση των κρουσμάτων στην περίπτωση που ο κόσμος φύγει για τα χωριά του το Πάσχα.

«Είμαι αντίθετος, γιατί η μαζική κινητικότητα δημιουργεί αύξηση επαφών» δήλωσε, ενώ μίλησε για τάση αποκλιμάκωσης στα κρούσματα, με την εκτίμηση πως τη Δευτέρα του Πάσχα θα πέσουν περίπου στα μισά.

«Μποτιλιάρισμα» στα διόδια - Τη Μεγάλη Εβδομάδα οι τελικές αποφάσεις για το Πάσχα στο χωριό (ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ)
«Μποτιλιάρισμα» στα διόδια - Τη Μεγάλη Εβδομάδα οι τελικές αποφάσεις για το Πάσχα στο χωριό (ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ) © EUROKINISSI

«Την τελευταία εβδομάδα έχουμε σαφή αποκλιμάκωση. Είμαστε σε ήπια αποκλιμάκωση σε όλη τη χώρα Θα φανεί από την επόμενη εβδομάδα και στη Θεσσαλονίκη. Καλώς δεν άνοιξαν τα μαγαζιά νωρίτερα στη συμπρωτεύουσα, αυτό σταμάτησε την αυξητική πορεία. Τη Δευτέρα του Πάσχα ίσως πέσουμε στα 1.600 κρούσματα από τα 2.800» εκτίμησε.

Θ. Βασιλακόπουλος: Να επιτραπούν οι μετακινήσεις από νομό σε νομό - Ο κόσμος να κάνει Πάσχα στο χωριό

Δεν λείπουν, πάντως, και οι ειδικοί που θεωρούν ότι ενδεχόμενη νέα παράταση του μέτρου που δεν επιτρέπει τις διαπεριφερειακές μετακινήσεις από νομό σε νομό το Πάσχα, να προκαλέσει «έκρηξη» κρουσμάτων στα μεγάλα αστικά κέντρα, καθώς οικογένειες και φίλοι θα συγκεντρωθούν σε κλειστούς χώρους για να γιορτάσουν τις άγιες ημέρες. Χαρακτηριστική είναι η τοποθέτηση από τον Θεόδωρο Βασιλακόπουλο.

Ο πνευμονολόγος - εντατικολόγος τάσσεται υπέρ του να επιτραπούν οι διαπεριφερειακές μετακινήσεις με self test και να ανοίξει η εστίαση στους εξωτερικούς χώρουςδεδομένου ότι το σημερινό μείγμα μέτρων δεν λειτουργεί.

«Πρόβλεψη μου είναι ότι αν μείνουμε στην Αθήνα, και στις άλλες μεγάλες πόλεις, και δεν πάμε στα χωριά μας, θα αυξηθούν τα κρούσματα, κανείς δε θα μείνει στο δικό του σπίτι, αντί για αυτό θα βρεθούμε παρέες, συγγενείς, φίλοι μέσα στα διαμερίσματα αντί στα χωριά σε εξωτερικούς χώρους να γιορτάζουμε το Πάσχα και τις χρονιάρες μέρες» επεσήμανε χαρακτηριστικά ο καθηγητής.

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Βασιλακόπουλος πρότεινε να επιτραπούν οι μετακινήσεις από νομό σε νομό με χρησιμοποίηση self test. «Αν κάνουμε συμφωνία ειλικρίνειας πολιτών - κυβέρνησης γίνει self test Μεγάλη Τετάρτη ή Μεγάλη Πέμπτη από τον καθένα μας και όσοι είναι θετικοί, είναι ειλικρινείς και δε φύγουν, τότε η κοινωνία θα αραιώσει και η μετάδοση θα μειωθεί» σημείωσε.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ξένοι Tik Tokers
Ξένοι TikTokers, πώς τα περνάτε στη χώρα μας, τι σας θυμώνει και τι σας συγκινεί;

Ο Απόλλων Τσεν, ο Ιερεμίας Εγκαρέιμπα, η Γιέβα Μπονταρένκο, ο Ντέιβ, η Βλάντα Ζασκλάβσκα, η Ουλιάνα Τσουπρίνα και η Παυλίνα Λη μιλούν στην Athens Voice για την ελληνική εμπειρία στο FYP

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.