- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Οι μετακινήσεις το Πάσχα από νομό σε νομό προβληματίζουν τους λοιμωξιολόγους, με τις τελικές αποφάσεις να λαμβάνονται ακόμα και τη Μεγάλη Εβδομάδα.
Σε «εξίσωση» για δυνατούς λύτες εξελίσσεται η μετακίνηση το Πάσχα και το αν τελικά θα δοθεί το «πράσινο» φως για το «Πάσχα στο χωριό». Χαρακτηριστική του προβληματισμού που υπάρχει είναι η τοποθέτηση από τον Γκίκα Μαγιορκίνη για τις μετακινήσεις το Πάσχα.
Η απαγόρευση στις διαπεριφερειακές μετακινήσεις από νομό σε νομό παραμένει σε ισχύ, ωστόσο η συζήτηση έχει «φουντώσει» για το τι μέλλει γενέσθαι ενόψει Πάσχα.
Με την πίεση στις ΜΕΘ να είναι τεράστια (οι 824 διασωληνωμένοι ασθενείς αποτελούν νέο αρνητικό ρεκόρ) και το επιδημιολογικό φορτίο (νέα κρούσματα κορωνοϊού) να παραμένει βαρύ παρά τα σημάδια σταθεροποίησης της πανδημίας στην Ελλάδα, πληθαίνουν οι «φωνές» στην επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας να «θυσιαστεί» το Πάσχα για ένα καλοκαίρι με λιγότερους περιορισμούς.
Ωστόσο, δεν λείπουν και εκείνοι που υποστηρίζουν ότι σε περίπτωση που δεν επιτραπούν τελικά οι διαπεριφερειακές μετακινήσεις από νομό σε νομό, ο κόσμος στα αστικά κέντρα θα συγκεντρωθεί σε σπίτια, σε κλειστούς χώρους δηλαδή, αυξάνοντας έτσι την πιθανότητα μεγαλύτερης διασποράς του ιού.
Αντίθετα, αν επιτραπούν οι μετακινήσεις το Πάσχα σε διαφορετική Περιφέρεια, οι πολίτες θα κατευθυνθούν στα χωριά τους, στα εξοχικά τους κ.λπ και με «όπλα» το self test και τη συγκέντρωση σε ανοικτούς χώρους, το επιδημιολογικό αποτέλεσμα δεν θα είναι τόσο «αρνητικό».
Σε κάθε περίπτωση, οι τελικές αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν λίγες ημέρες πριν από τη Μεγάλη Εβδομάδα ή ακόμα και μέσα στη Μεγάλη Εβδομάδα. Ο δισταγμός είναι μεγάλος, την ώρα που ο κόσμος περιμένει με αγωνία να μάθει τι θα γίνει με το «Πάσχα στο χωριό».
Μαγιορκίνης για μετακίνηση το Πάσχα: Τι εξετάζει η Επιτροπή
Κληθείς να απαντήσει σε ερώτηση στη χθεσινή live ενημέρωση για τον κορωνοϊό, ο επίκουρος καθηγητής, Γκίκας Μαγιορκίνης, επεσήμανε ότι τα πάντα παραμένουν ανοικτά και το θέμα εξετάζεται συνεχώς από την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας.
«Για τις περιφερειακές μετακινήσεις θα μπορούσαν να εφαρμοστούν διάφορα πρωτόκολλα, αλλά τώρα είναι προτεραιότητα η πίεση που δέχεται το σύστημα υγείας», είπε και εξήγησε ότι η πίεση που δέχεται το σύστημα υγείας αποτελεί καθοριστικό στοιχείο για το άνοιγμα δραστηριοτήτων κάτι που «η επιδημιολογική κατάσταση αυτή τη στιγμή δεν επιτρέπει», κατέληξε.
Στην Ελλάδα, την τελευταία εβδομάδα ο αριθμός των ενεργών κρουσμάτων στην επικράτεια παρουσιάζει «εύθραυστη σταθεροποίηση» ανέφερε και πρόσθεσε πως «ο αριθμός των ατόμων σε παρακολούθηση στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας εντός της τελευταίας εβδομάδας, επιβαρύνθηκε σε ποσοστό λίγο πάνω από το 6%».
Για την Αττική είπε ότι η επιδημία παρουσίασε συρρίκνωση 5% με δειλά σημεία «εύθραυστης βελτίωσης» όπως επεσήμανε, προσθέτοντας ότι στη Θεσσαλονίκη υπήρξε μέσα στην εβδομάδα μικρή αύξηση με ενδείξεις σταθεροποίησης σήμερα.
Παγώνη για μετακίνηση από νομό σε νομό - Να ηρεμήσουν οι πολίτες με το «Πάσχα στο χωριό»
Από τη μεριά της η πρόεδρος των Νοσοκομειακών Γιατρών, Ματίνα Παγώνη, σχολιάζοντας το ενδεχόμενο μετακινήσεων προς τα χωριά για τον εορτασμό του Πάσχα, συνέστησε ηρεμία, ξεκαθαρίζοντας πως «τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα».
«Ηρεμήστε όλοι με το Πάσχα στο χωριό. Τα κρούσματα, τους διασωληνωμένους και τους θανάτους τα είδατε. Το σύστημα έχει πιεστεί. Τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα. Θα κάνουμε διαφορετικό Πάσχα, θα πάμε στις εκκλησίες στους προαύλιους χώρους με μάσκες και αποστάσεις, αλλά την τελευταία εβδομάδα θα κριθεί το αν θα επιτραπούν οι μετακινήσεις από νομό σε νομό, γιατί με 819 διασωληνωμένους είναι δύσκολο» είχε τονίσει.
Και υπογράμμισε: «Αυτή είναι ίσως από τις δυσκολότερες φάσεις. Ο κόσμος έχει μπερδευτεί με τους εμβολιασμούς. Καταλαβαίνουμε την ψυχική πίεση που έχουν και ότι θέλουν να ξεφύγουν αλλά πρέπει να είμαστε προσεχτικοί αν θέλουμε να κάνουμε ένα διαφορετικό καλοκαίρι».
«Αν συνεχιστεί η ίδια κατάσταση, θα είναι δύσκολο κάποιος να πει ότι μπορείτε να φύγετε. Όπως και να έχει, ο κόσμος θα μπορεί να βγει, θα μπορεί να πάει από δήμο σε δήμο, δε θα είναι όπως πέρυσι, να είμαστε κλεισμένοι μέσα» κατέληξε.
Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις