Ελλαδα

Νίκος Παππάς - Προανακριτική: Η Βουλή ψήφισε υπέρ - Τα 187 «ναι»

Τι ψήφισαν τα κόμματα

Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Παραπέμπεται ο Νίκος Παππάς σε Προανακριτική Επιτροπή για τις τηλεοπτικές άδειες με απόφαση που έλαβε η Βουλή.

Να συσταθεί Προανακριτική Επιτροπή για τον Νίκο Παππά για την υπόθεση με τις τηλεοπτικές άδειες τη διετία 2015-2016 αποφάσισε η Βουλή.

Στη μυστική ψηφοφορία ψήφισαν 289 βουλευτές. Βρέθηκαν 288 έγκυρα ψηφοδέλτια και 1 άκυρο. «Υπέρ» ψήφισαν 187 βουλευτές, 85 «κατά» και 16 «παρών» Από την ψηφοφορία απείχαν οι 9 βουλευτές του ΜέΡΑ 25.

Βάσει του Κανονισμού της Βουλής, στην ψηφοφορία δεν μετείχε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Παππάς κατά του οποίου στρέφεται η πρόταση άσκησης δίωξης. ΝΔ, Κίνημα Αλλαγής και Ελληνική Λύση είχαν ταχθεί «υπέρ» της πρότασης για τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής που θα εξετάσει τυχόν ποινικές ευθύνες του πρώην υπουργού. Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε δηλώσει πως θα καταψηφίσει την πρόταση ενώ το ΚΚΕ ότι θα ταχθεί με το «παρών».

Ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 Γ. Βαρουφάκης είχε αναγγείλει την αποχή του κόμματος τόσο από την ψηφοφορία όσο και από τις εργασίες της Επιτροπής.

Προηγήθηκε μια επεισοδιακή συνεδρίαση στη Βουλή για την Προανακριτική Παππά, με ένταση και βαριές εκφράσεις, την ώρα που ο πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ υπεραμύνθηκε των επιλογών του στον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες και τον Αλέξη Τσίπρα να τον καλύπτει πλήρως.  

Προανακριτική - Τηλεοπτικές άδειες: Ποια αδικήματα εξετάζονται για τον Νίκο Παππά

Σύμφωνα με την πρόταση των βουλευτών της ΝΔ, η Ειδική Κοινοβουλευτική Επιτροπή θα διενεργήσει προκαταρκτική εξέταση (περί της «Ποινικής Ευθύνης των Υπουργών») σχετικά με τη διερεύνηση αδικημάτων που τυχόν έχουν τελεσθεί από τον πρώην υπουργό Επικρατείας από 23-09-2015 έως 05-11-2016 και εν συνεχεία Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης έως τις 09-07-2019, κ. Νικόλαο Παππά κατά την άσκηση των καθηκόντων του:

  1. Δωροληψία πολιτικού αξιωματούχου κατά συρροή και κατ΄ εξακολούθηση (αρ. 159 ΠΚ) και
  2. Παράβαση Καθήκοντος κατά συρροή και κατ΄εξακολούθηση (ΠΚ 259).

Ο πρόεδρος της Βουλής Κωνσταντίνος Τασούλας πρότεινε και αποφασίστηκε η Προανακριτική Επιτροπή για τον Νίκο Παππά να έχει 19 μέλη ανάλογα με την κοινοβουλευτική δύναμη των κομμάτων.

Παράλληλα, δόθηκε προθεσμία δύο μηνών στην Επιτροπή για την ολοκλήρωση των εργασιών της και την κατάθεση του πορίσματος στην Ολομέλεια.

Στην υπόθεση, της οποίας η έρευνα είναι σε εξέλιξη, ο Χρήστος Καλογρίτσας δίνει νέες διαστάσεις.

Τι καταγγέλει ο Καλογρίτσας
 

Ο επιχειρηματίας αποδίδει στον πρώην υπουργό του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκο Παππά, ρόλο οργανωτή ενός σχεδίου με φόντο το διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες το 2016, που είχε ως στόχο την «εξυπηρέτηση των συμφερόντων που εκπροσωπούσε και ενδεχομένως τη χειραγώγηση ενός μέσου μαζικής ενημέρωσης και τον επηρεασμό του τηλεοπτικού κοινού».

Με μηνυτήρια αναφορά του ο Καλογρίτσας από τον περασμένο Ιούλιο έχει στραφεί κατά των νόμιμων εκπροσώπων λιβανέζικης εταιρείας, υποστηρίζοντας ότι η μεταξύ τους σύμβαση ήταν εικονική και επί της ουσίας αφορούσε το θέμα των τηλεοπτικών αδειών.

Όπως έχουν γράψει «Τα Νέα», είναι χαρακτηριστικό ότι ο Καλογρίτσας δεν περιορίζεται μόνο στην περιγραφή γεγονότων που επικαλείται «δείχνοντας» προς την πλευρά του Νίκου Παππά, αλλά για πρώτη φορά αναφέρεται σε μία σειρά πράξεων, οι οποίες όμως, εκ του νόμου, δεν μπορούν να διερευνηθούν από την τακτική Δικαιοσύνη, καθώς τέτοιου είδους αρμοδιότητα έχει μόνο η Βουλή.

Ειδικότερα, υποστηρίζει ότι στο μικροσκόπιο των αρμόδιων οργάνων, σε περίπτωση που ο φάκελος φτάσει στο Κοινοβούλιο, θα πρέπει να τεθούν έξι πράξεις: δωροληψία πολιτικών αξιωματούχων, παρακώλυση συναγωνισμού, παράβαση καθήκοντος, ηθική αυτουργία σε ψευδή βεβαίωση, υφαρπαγή ψευδούς βεβαιώσεως και παραβίαση υπηρεσιακού απορρήτου.

«Ερευνητέες πράξεις πολιτικών προσώπων» επιγράφεται το ξεχωριστό «κεφάλαιο» που αφιερώνει στο 18σέλιδο υπόμνημά του ο Χρήστος Καλογρίτσας στον ρόλο του Νίκου Παππά. «Ο τότε υπουργός Επικράτειας, Νίκος Παππάς, είχε σημαντική και καθοριστική ανάμειξη στο εν λόγω εγκληματικό σχέδιο των εγκαλουμένων, καθώς ήταν αυτός που έφερε σε επαφή όλα τα εμπλεκόμενα μέρη και οργάνωσε τις κινήσεις. Κατά συνέπεια, δέον όπως ερευνηθεί η ευθύνη του ανωτέρου προσώπου αναφορικά με τα εκτιθέμενα αδικήματα, προκειμένου να αναδειχθεί η πλήρης αλήθεια και να αποκατασταθεί η δικαιοσύνη» αναφέρει ο επιχειρηματίας στο υπόμνημά του προς τον εισαγγελικό λειτουργό.

Το «σχέδιο που οργάνωσε ο Νίκος Παππάς», κατά τον Χρήστο Καλογρίτσα, είχε ως στόχο «την εξυπηρέτηση των συμφερόντων που εκπροσωπούσε και ενδεχομένως τη χειραγώγηση ενός μέσου μαζικής ενημέρωσης και τον επηρεασμό του τηλεοπτικού κοινού».

Στο πλαίσιο αυτού του σχεδίου τού αποδίδει ότι «επιχείρησε να κατοχυρώσει μία από τις τηλεοπτικές άδειες σε πρόσωπα της επιρροής του, προκειμένου να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα που εκπροσωπούσε». Και επικαλούμενος τη νομοθεσία προσθέτει ότι ο Νίκος Παππάς «με τις ενέργειές του αυτές έθεσε εμπόδια στον ελεύθερο ανταγωνισμό και έπληξε βαθύτατα τη διαφάνεια και την ακεραιότητα του δημόσιου διαγωνισμού, μολονότι η θέση που κατείχε τη δεδομένη χρονική στιγμή καθιστούσε επιτακτική την προάσπιση των συμφερόντων των διαγωνιζομένων και τη διαφύλαξη των αρχών που διέπουν τέτοιου είδους διαγωνισμούς».

Σύμφωνα με τον Καλογρίτσα, το ίδιο πολιτικό πρόσωπο ήταν εκείνο που «οργάνωσε μαζί με την εταιρεία CCC τη σύσταση αφανούς εταιρείας, βάζοντας άλλη εταιρεία ως “μπροστάρη” ενώ στην πραγματικότητα άλλοι θα ήταν οι πραγματικοί δικαιούχοι της άδειας του καναλιού. Οταν θα ολοκληρωνόταν ο διαγωνισμός και θα αποκτούσαν την πολυπόθητη άδεια, αυτός (σ.σ.: εννοείται ο υπουργός) θα είχε δικούς του ανθρώπους στο τιμόνι ενός καναλιού, με όλες τις εξ αυτού του λόγου συνέπειες».

Στο διά ταύτα του υπομνήματός του ο επιχειρηματίας προσθέτει πως ο τότε υπουργός «κατά την ενάσκηση των καθηκόντων του, δεδομένου ότι αυτός ήταν ο ανώτερος υπεύθυνος της διενέργειας της διαδικασίας του διαγωνισμού, παραβίασε ο ίδιος πρώτα από όλους τους όρους που τέθηκαν στην προκήρυξη. Απώτερος σκοπός του ήταν να αποκτήσει μία τηλεοπτική άδεια, έτσι ώστε να υπάρχει ένα κανάλι “του χεριού τους” το οποίο θα εξυπηρετεί τα δικά τους συμφέροντα».

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο πρώτο μέρος του υπομνήματός του ο Καλογρίτσας αναφέρεται στην επίμαχη συναλλαγή μεταξύ της εταιρείας του και του λιβανέζικου Ομίλου CCC, για να καταδείξει ότι ανάθεση υπεργολαβίας την εταιρεία «Τοξότης» για έργο της CCC στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ήταν εικονική και πως η χρηματοδότηση στην πραγματικότητα αφορούσε τη συμμετοχή του στον διαγωνισμό με τις τηλεοπτικές άδειες προκειμένου να εξυπηρετήσει την επιθυμία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ να έχει «δικό της κανάλι».

 

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις