Ελλαδα

Χαλκιδική: Η άμπωτη «εξαφάνισε» τη θάλασσα στο Καρύδι Σιθωνίας

Από τις αρχές Μαρτίου, το φαινόμενο εμφανίστηκε σε πολλές περιοχές της χώρας

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Χαλκιδική: Η άμπωτη «εξαφάνισε» τη θάλασσα στο Καρύδι Σιθωνίας
Χαλκιδική: Η άμπωτη «εξαφάνισε» τη θάλασσα στο Καρύδι Σιθωνίας © halkidikinews

Στη μοναδικής ομορφιάς παραλία, στο Καρύδι της Σιθωνίας Χαλκιδικής, τα νερά έχουν ταβηχτεί περίπου 20 μέτρα

Το φαινόμενο της άμπωτης είναι εντονότερο από ποτέ στην παραλία Καρύδι, της Χαλκδικής, καθώς η θάλασσα έχει «τραβηχτεί» περίπου 20 μέτρα. 

Η ψιλή, χρυσή αμμουδιά στο Καρύδι Σιθωνίας, έχει επεκταθεί κατά πολύ και από ΄κει που σκάει το κύμα, μπορεί κανείς να περπατήσει αρκετά προς τα μέσα, με τα νερά να φτάνουν ως τον αστράγαλο.

xalkidiki1.png

Υπενθυμίζεται ότι από τις αρχές Μαρτίου, το φαινόμενο εμφανίστηκε σε πολλές περιοχές της χώρας, προκαλώντας την έκπληξη των κατοίκων και το ενδιαφέρον των επιστημόνων.

xalkidiki2.png

Ειδικοί εξηγούν γιατί υποχωρεί η θάλασσα, με τον Άκη Τσελέντη, διευθυντή του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, να ξεκαθαρίζει ότι το φαινόμενο δεν έχει να κάνει με πρόδρομα φαινόμενα σεισμού. Ως ένα φυσιολογικό φαινόμενο, καθόλου πρωτόγνωρο, το οποίο μπορεί να αποδοθεί τόσο σε μετεωρολογικά όσο και αστρονομικά αίτια, περιγράφει τις εικόνες αυτές το ΕΛΚΕΘΕ.

Άμπωτη στη Ναυπακτία, 8 Μαρτίου 2021

Ναυπακτία | Εντυπωσιάζει η άμπωτη στην Κάτω Βασιλική

Ο Βασίλης Καψιμάλης, διευθυντής ερευνών του Ινστιτούτου Ωκεανογραφίας του ΕΛΚΕΘΕ, έχει αναφέρει «από τα μέσα του περασμένου Φεβρουαρίου η στάθμη της θάλασσας έχει μειωθεί κατά 40 με 45 εκατοστά σε σχέση με τη συνηθισμένη της θέση». Και προσθέτει: «Είναι ένα φαινόμενο, που εντάσσεται στην ευρύτερη κατηγορία των παλιρροιών, οι οποίες μπορεί να είναι είτε αστρολογικές είτε μετεωρολογικές. Στο φαινόμενο που βιώνουμε αυτήν την περίοδο, η αστρονομική παλίρροια συμμετέχει πολύ λίγο, με ένα ποσοστό της τάξης των 10 εκατοστών. Τα υπόλοιπα 30 είναι μετεωρολογικής προέλευσης».

Άμπωτη στο Καβούρι, 5 Μαρτίου 2021

Νησάκι στο μικρό Καβούρι

Ειδικότερα, όπως έχει εξηγήσει, τα υψηλά βαρομετρικά συστήματα που υπάρχουν αυτήν την περίοδο πάνω από την Ανατολική Μεσόγειο πιέζουν τη στάθμη της θάλασσας.

Εικόνες από την άμπωτη στο Καλοχώρι, στις 6 Μαρτίου 2021

Χάθηκε η θάλασσα στο Καλοχώρι λόγω της άμπωτης

«Σύμφωνα με τις μετρήσεις μας, ένα μιλιαμπέρ πίεσης κατεβάζει κατά περίπου ένα εκατοστό τη στάθμη της θάλασσας, κάτι που σημαίνει πως σε ένα διάστημα δεκαπέντε ημερών τα υψηλά βαρομετρικά μειώνουν τη στάθμη κατά δέκα περίπου εκατοστά» σημειώνει ο κ. Καψιμάλης. Και συμπληρώνει: «Αν δεν υπάρχουν ισχυροί άνεμοι που να ωθούν τις θαλάσσιες μάζες από τη μία περιοχή στην άλλη ώστε να έχουμε και από αυτήν την αιτία μείωση της στάθμης, τότε θα πρέπει να ερευνήσουμε πού οφείλεται το υπόλοιπο της μείωσης».

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.