Ελλαδα

Αγγελοπούλου: Στα Χανιά για το πολιτικό μνημόσυνο των Βενιζέλων

Κατέθεσε στεφάνι φτιαγμένο από κλαδιά δύο αιωνόβιων δέντρων της Ελληνικής Επανάστασης

Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Γιάννα Αγγελοπούλου - Δασκαλάκη: Η ομιλία της στο πολιτικό μνημόσυνο των Βενιζέλων στο Ακρωτήρι Χανίων.

Στο Ακρωτήρι Χανίων τελέστηκε το ετήσιο πολιτικό μνημόσυνο του Ελευθερίου και Σοφοκλή Βενιζέλου, που διοργάνωσε το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών και Μελετών «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος, η Περιφερειακή Ενότητα Χανίων και ο δήμος Χανίων. Κεντρική ομιλήτρια ήταν η Πρόεδρος της Επιτροπής «Ελλάδα 2021», Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη.

Η κ. Αγγελοπούλου ανέφερε ότι ξεκινώντας την πορεία του από την Κρήτη, διαμόρφωσε τα σύνορα της χώρας στο Βορρά και καθόρισε τη φυσιογνωμία της σύγχρονης Ελλάδας, «μετατρέποντας τη σε ένα κράτος δυναμικό και ικανό να αντεπεξέλθει στις προκλήσεις του 20ου αιώνα». Ακόμη, στάθηκε στο γεγονός ότι «το όνομά του συνδέθηκε όσο λίγα στην ελληνική ιστορία με τη λέξη μεταρρύθμιση. Αγροτική μεταρρύθμιση, εκπαιδευτική μεταρρύθμιση, εισαγωγή χωροταξικής νομοθεσίας, οικονομική ανασυγκρότηση, στρατιωτική αναδιοργάνωση, εργατική νομοθεσία, εισαγωγή νομικών δομών και τόσα άλλα».

Η Πρόεδρος της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» Γιάννα Αγγελοπούλου – Δασκαλάκη © Eπιτροπή «Ελλάδα 2021»

Η Πρόεδρος της Επιτροπής έκανε αναφορά στον τρόπο που αντιμετώπιζε ο Ελευθέριος Βενιζέλος το παρελθόν, μια προσέγγιση που παραμένει, όπως είπε, επίκαιρη, ιδίως στο πλαίσιο του αναστοχασμού του παρελθόντος και της προετοιμασίας για το μέλλον που ενεργοποιεί η μεγάλη επέτειος των 200 χρόνων μετά την Επανάσταση. «Όπως έχει επισημανθεί πολλές φορές, βασική θέση του Βενιζέλου ήταν ότι η άγονη εμμονή στην παρελθούσα δόξα των προγόνων δεν παράγει ούτε εθνική ούτε επιτυχημένη πολιτική. Όχι γιατί τα ανδραγαθήματα του παρελθόντος δεν έχουν αξία, αλλά γιατί το παρελθόν αποκτά την πραγματική του σημασία όταν τροφοδοτεί και αποτελεί πηγή έμπνευσης για το σήμερα, για τη χάραξη νέων δρόμων με βάση τις ανάγκες και τις προκλήσεις του παρόντος» σημείωσε.

Η κ. Αγγελοπούλου έκανε λόγο και για τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που διέθετε ο Βενιζέλος, μέσα από τα οποία κατάφερε να δημιουργήσει και να πλάσει την εποχή του. «Κατάφερε να συνδυάσει τη διορατικότητα με τον πραγματισμό, το όραμα με την επιμονή και τη μεθοδικότητα. Αυτός ακριβώς ο συνδυασμός μας δίνει ένα σημαντικό μάθημα για το σήμερα, καθώς μπαίνουμε στον τρίτο αιώνα της σύγχρονης Ελλάδας».

Στην επέτειο των 200 χρόνων μετά την Επανάσταση, η Πρόεδρος της Επιτροπής υπογράμμισε ότι από τη μεγάλη επέτειο δεν θα μπορούσαν να λείπουν εκδηλώσεις που τιμούν και αναδεικνύουν την προσωπικότητα του Ελευθέριου Βενιζέλου, αυτού του μεγάλου Έλληνα που άφησε το αποτύπωμά του στην πορεία των 200 χρόνων.

Στο πολιτικό μνημόσυνο αναφέρθηκε ότι το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών και Μελετών «Ελευθέριος Βενιζέλος» ετοιμάζει ήδη, υπό την αιγίδα της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» και σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Αθηνών, ένα σημαντικό ιστορικό συνέδριο, για τα «100 χρόνια από τη Συνθήκη των Σεβρών» και τον Ελευθέριο Βενιζέλο, όπου θα συμμετάσχουν πολλοί και έγκριτοι ιστορικοί. Πρόσθεσε, ακόμη, ότι η Επιτροπή, μέσα από το Νομισματικό της Πρόγραμμα, τιμά τον μεγάλο Έλληνα πολιτικό, καθώς στο νόμισμα που είναι αφιερωμένο στην Κρήτη εμφανίζεται η προσωπογραφία του Ελευθέριου Βενιζέλου. 

Ακόμη, η κ. Αγγελοπούλου αναφέρθηκε, επίσης, στις δύο κεντρικές επιλογές μέσα από τις οποίες η Επιτροπή «Ελλάδα 2021» προσέγγισε τους εορτασμούς της επετείου: την επιλογή να καλέσει την ελληνική κοινωνία να υποβάλει προτάσεις δράσεων και εκδηλώσεων για να συνδιαμορφώσει μαζί της το επετειακό πρόγραμμα αλλά και την επιδίωξη, μαζί με τις εκδηλώσεις που θα τιμούν την Επανάσταση και την πορεία των 200 χρόνων, «να γίνουν  δράσεις που θα αφήσουν μια παρακαταθήκη για το αύριο και θα επιτρέψουν στις τοπικές κοινωνίες να βελτιώσουν την καθημερινότητά τους».

Η ανταπόκριση της Κρήτης στο διπλό αυτό κάλεσμα της Επιτροπής ήταν ουσιαστική, μέσα από προτάσεις δράσεων και εκδηλώσεων που «συνδυάζουν την ανάδειξη της ιστορίας του τόπου με τις νέες τεχνολογίες και την αναπτυξιακή προοπτική». Επιπλέον, η κ. Αγγελοπούλου αναφέρθηκε στην επίσκεψη που είχε πργαγματοποιήσει προ μηνών, μαζί με αντιπροσωπεία της Επιτροπής, στους Τάφους των Βενιζέλων στα Χανιά. Ανακάλεσε δε τη φράση που είχε πει τότε ο Γενικός Διευθυντής του Ιδρύματος Ελευθέριου Βενιζέλου, Νικόλαος Παπαδάκης ότι ο Ελευθέριος Βενιζέλος ολοκλήρωσε εν τέλει τον μεγάλο αγώνα των ηρώων του 1821. «Σήμερα, νομίζω ότι προσθέσαμε μια ακόμη συμβολική πράξη στον αέναο διάλογο του μεγάλου πολιτικού με την ιδρυτική στιγμή της σύγχρονης Ελλάδας, καταθέτοντας ένα στεφάνι φτιαγμένο από κλαδιά δύο αιωνόβιων δέντρων της Ελληνικής Επανάστασης, που βρίσκονται στο Δήμο Πύλου-Νέστορος στη Μεσσηνία» κατέληξε η Πρόεδρος της Επιτροπής.

Η κατάθεση του συγκεκριμένου στεφανιού έγινε με τη συμβολή του Ινστιτούτου Πολιτισμού Μεσσηνίας, το οποίο στο πλαίσιο δράσης που τελεί υπό την αιγίδα της Επιτροπής προχωρά στην συστηματική καταγραφή των αιωνόβιων δέντρων της περιόδου της Επανάστασης και στη δημιουργία ενός πλέγματος προστασίας και ανάδειξής τους.

Το ιδιαίτερο στεφάνι που κατατέθηκε © Eπιτροπή «Ελλάδα 2021»

Την Πρόεδρο της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» συνόδευσαν στην εκδήλωση ο Γενικός Διευθυντής Λειτουργίας της Επιτροπής, Αθανάσιος Κανταρτζής και ο σύνδεσμος του Υπουργείου Εξωτερικών στην Επιτροπή, Πρέσβης Δημήτριος Καραμήτσος - Τζιράς.

Στην εκδήλωση παρέστησαν ο Περιφερειάρχης Κρήτης, Σταύρος Αρναουτάκης, ο Αντιπεριφερειάρχης Νίκος Καλογερής, ο Δήμαρχος Χανίων Παναγιώτης Σημανδηράκης, ο Γενικός Διευθυντής του Ιδρύματος  «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος» Νίκος Παπαδάκης, καθώς και οι βουλευτές Χανίων Βασίλης Διγαλάκης και Μανούσος Βολουδάκης. Την επιμνημόσυνη δέηση τέλεσε ο Επίσκοπος Δορυλαίου Δαμασκηνός.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ