Ελλαδα

Σεισμός στην Ελασσόνα: Μη κατοικήσιμα προσωρινά 1.343 σπίτια

Συνεχίζονται οι αυτοψίες στις πληγείσες περιοχές

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Καταστροφές σε σπίτια από τον σεισμό στο χωριό Δαμάσι
Καταστροφές σε σπίτια από τον σεισμό στο χωριό Δαμάσι © EUROKINISSI/ ΒΑΣΙΛΗΣ ΤΖΕΚΑΣ

Σεισμός στην Ελασσόνα: Μη κατοικήσιμα προσωρινά 1.343 σπίτια - Πάνω από 3.000 αυτοψίες σε κτήρια στη Θεσσαλία.

Προσωρινά μη κατοικήσιμα έχουν κριθεί 1.343 σπίτια από τα 2.730 που έχουν υποβληθεί σε πρωτοβάθμιο έλεγχο από τα συνεργεία των 130 μηχανικών του υπουργείου Υποδομών στις πληγείσες περιοχές από τον σεισμό στην Ελασσόνα.

Συγκεκριμένα, μέχρι σήμερα, Δευτέρα 8 Μαρτίου 2021, έχουν διεξαχθεί αυτοψίες σε 3.055 κτήρια. Από αυτές 2.730 αφορούν σε κατοικίες, εκ των οποίων οι 1.343 έχουν κριθεί προσωρινά μη κατοικήσιμες (στον πρωτοβάθμιο έλεγχο και θα επανελεγχθούν στο δευτεροβάθμιο). Επίσης, έχουν ελεγχθεί 84 επαγγελματικοί χώροι, εκ των οποίων προσωρινά ακατάλληλοι (στον πρωτοβάθμιο έλεγχο και θα επανελεγχθούν στο δευτεροβάθμιο) είναι οι 35.

Σε ό,τι αφορά τους ιερούς ναούς και τα δημόσια κτήρια, «κίτρινα» (στον πρωτοβάθμιο έλεγχο και θα επανελεγχθούν στο δευτεροβάθμιο) έχουν χαρακτηριστεί τα 50 από τις 100 αυτοψίες, ενώ σε 151 άλλα κτήρια (αποθήκες, στάβλους) τα 135 κρίθηκαν προσωρινά ακατάλληλα προς χρήση (στον πρωτοβάθμιο έλεγχο και θα επανελεγχθούν στο δευτεροβάθμιο).

Σεισμός στην Ελασσόνα: Το νέο ρήγμα και οι εκτιμήσεις για μεγάλο σεισμό

 

Ο καθηγητής διαχείρισης φυσικών καταστροφών του πανεπιστημίου Αθηνών, Ευθύμιος Λέκκας, αναφέρθηκε στον σεισμό της Ελασσόνας, σχολιάζοντας το ρήγμα που τον προκάλεσε, ενώ, τοποθετήθηκε και για το ενδεχόμενο νέου, μεγάλου σεισμού.

Συγκεκριμένα, ο καθηγητής μίλησε σε τηλεοπτικό σταθμό, σημειώνοντας πως αναμένονται νέα δεδομένα για τον σεισμό στην Ελασσόνα ενώ ξεκαθάρισε πως δεν πρόκειται για το ρήγμα του Τυρνάβου, αλλά για διαφορετικό, τέσσερα χιλιόμετρα νοτιότερα από αυτό.

«Αυτό το ρήγμα έχει χαρτογραφηθεί τις προηγούμενες δεκαετίες, αλλά δεν του είχε δοθεί η σημασία που έπρεπε. Είναι παράλληλο με αυτό του Τυρνάβου. Τα ρήγματα δεν είναι ποτέ μόνα τους. Ανήκουν σε ρηξιγενείς ζώνες και στη συγκεκριμένη δεν υπάρχει δυνατότητα να εκδηλωθεί άλλος σεισμός τέτοιου μεγέθους», σημέιωσε ο κ. Λέκκας.

Ακόμα, ζήτησε από τους κατοίκους να κάνουν δύο μέρες υπομονή μέχρι να ολοκληρωθούν τα έργα στον πρόχειρο καταυλισμό, ώστε να έχουν ρεύμα και καθαρό νερό, ενώ στην περιοχή έχει στηθεί και σκηνή covid και γίνονται πολλά rapid test. «Η διαχείριση στη Λάρισα, ίσως είναι μια από τις καλύτερες περιπτώσεις διαχείρισης καταστροφών στον ελληνικό χώρο», υπογράμμισε ο κ. Λέκκας.

Τέλος, για το φαινόμενο της άμπωτης, τόνισε πως πρόκειται για μετακίνηση θαλασσίων μαζών λόγω της έλξης των πλανητών και της θέσης του ήλιου.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.