Ελλαδα

Κορωνοϊός: Εντείνεται η πίεση στο ΕΣΥ στην Αττική

Αυξήθηκε κατά πολύ ο αριθμός των διασωληνωμένων το τελευταίο διάστημα

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Κορωνοϊός: Συνεχίζεται η πίεση στο ΕΣΥ στα νοσοκομεία της Αττικής - Σημαντική αύξηση διασωληνωμένων από τις αρχές Μαρτίου

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται το τρίτο επιδημικό κύμα κορωνοϊού στην Ελλάδα  Ωστόσο, η ικανοποιητική πρόοδος των εμβολιασμών και η θετική αλλαγή του καιρικού σκηνικού που φέρνει η άνοιξη, γεννούν μικρή αισιοδοξία για τη χαλάρωση του «απαγορευτικού» σταδιακά από το τρίτο 10ήμερο του μήνα.

Το αποτύπωμα της επιδημίας ήταν βαθύ και έντονο κατά την πρώτη εβδομάδα του Μαρτίου, με μεγάλους αριθμούς στους κρίσιμους δείκτες, αλλά και με ξέφρενη πορεία των μεταλλαγμένων στελεχών.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, για το 90% των μεταδόσεων στην Αττική και στην Κρήτη «ένοχο» είναι το βρετανικό στέλεχος, ενώ και στο σύνολο της χώρας το συγκεκριμένο στέλεχος αγγίζει το 60 – 70%.

Μέσα στις επτά πρώτες ημέρες του Μαρτίου σημειώθηκαν 14.108 νέα κρούσματα κορωνοϊού, έγιναν 2.716 εισαγωγές στα νοσοκομεία της χώρας, εκ των οποίων οι 1.579 σε εκείνα της Αττικής, οι διασωληνωμένοι εκτινάχθηκαν στους 466 και τα θύματα στα 254.

Συνολικά, οι νοσηλευόμενοι χθες άγγιζαν τους 3.647, με το 1/4 αυτών να νοσηλεύονται σε Μονάδες (Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, Αυξημένης Φροντίδας, Ειδικών Λοιμώξεων).

Ανάλογα, και ίσως και σκληρότερα ακόμη, επιδημιολογικά δεδομένα θα καταγράφονται και τις επόμενες δυο εβδομάδες. Οι ειδικοί αναμένουν την κορύφωση του κύματος το επόμενο δεκαήμερο, υπενθυμίζοντας ότι, όπως και τον περασμένο Απρίλιο και τον Νοέμβριο, η αποκλιμάκωση της επιδημίας θα είναι βραδεία και επώδυνη, ιδίως μέσα στο ΕΣΥ.

Μοιραία θα συμπαρασύρει στον ρυθμό της τις αποφάσεις για την επαναλειτουργία του λιανεμπορίου και της εκπαίδευσης, που αποτελούν τις προτεραιότητες της κυβέρνησης. Η εστίαση αναμένεται να ανοίξει στα μέσα Απριλίου.

Με αδρές γραμμές σχεδίασε το χρονοδιάγραμμα της κορύφωσης και της υποχώρησης της επιδημίας ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, κατά την τελευταία ενημέρωση για την επιδημία στο υπουργείο Υγείας, την περασμένη Παρασκευή: «Η πίεση στο ΕΣΥ θα συνεχίσει να υφίσταται για τρεις έως και τέσσερις εβδομάδες. Αυτό που περιμένουμε είναι να δούμε την μείωση του επιδημιολογικού φορτίου, δηλαδή την μείωση των κρουσμάτων, που σημαίνει ότι σταδιακά θα αποσυμπιέζεται και το σύστημα».

Οι επιδημιολόγοι της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων εκτιμούν πως το τριήμερο της Αποκριάς, στα μέσα Μαρτίου, είναι πιθανό χρονικό ορόσημο για την αρχή της υποχώρησης του επιδημιολογικού φορτίου. Αυτό προϋποθέτει σταθεροποίηση των κρουσμάτων για τουλάχιστον μία εβδομάδα, πριν αρχίσει η μείωσή τους. Υπενθυμίζουν δε πως μετά την υποχώρηση των κρουσμάτων απαιτούνται άλλες δύο εβδομάδες για να σταθεροποιηθούν οι εισαγωγές ασθενών στα νοσοκομεία.

Η μάχη στις ΜΕΘ

Τα προγνωστικά μοντέλα δείχνουν πως οι διασωληνωμένοι ασθενείς με λοίμωξη covid-19 θα συνεχίσουν την αλματώδη πορεία τους. Χθες ήταν 466, έναντι 391 που ήταν την τελευταία ημέρα του Φεβρουαρίου, πριν από 8 ημέρες. Κατά την κομβική ημερομηνία δε της αρχής του τρίτου μεγάλου lockdown στις 11 Φεβρουαρίου, οι διασωληνωμένοι ήταν 281.

Η πορεία του εμβολιασμού

Η πορεία των εμβολιασμών στην Ελλάδα έχουν επίσης μεγάλη σημασία. Μέχρι τον Μάιο αναμένεται να έχουν εμβολιαστεί όσοι είναι άνω των 60 ετών και οι ευπαθείς ομάδες, δημιουργώντας ένα πρώτο τείχος ανοσίας στους πιο ευάλωτους από τον ιό και θα δίνει την δυνατότητα στην κυβέρνηση για επανασχεδιασμό της προτεραιοποίησης στην εμβολιαστική διαδικασία. 

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις 

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ