Ελλαδα

Έρευνα: Πόσα κιλά φαγητό πέταξε κάθε Έλληνας στα σκουπίδια

Τι δείχνουν τα στοιχεία που παρουσίασε ο ΟΗΕ για τη χώρα μας και τα υπόλοιπα κράτη

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ανοιγμένη σακούλα με φέτες ψωμί δίπλα από κάδο απορριμμάτων - Στην Ελλάδα φαγητό και τρόφιμα πετιούνται κάθε χρόνο χωρίς να καταναλωθούν
Ανοιγμένη σακούλα με φέτες ψωμί δίπλα από κάδο απορριμμάτων - Στην Ελλάδα φαγητό και τρόφιμα πετιούνται κάθε χρόνο χωρίς να καταναλωθούν © EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Το 2019 στην Ελλάδα κάθε πολίτης έριξε στα σκουπίδια 142 κιλά φαγητό, με τα ελληνικά νοικοκυριά να πετούν τα περισσότερα τρόφιμα.

Αποκαλυπτική είναι η έρευνα του ΟΗΕ για τα τρόφιμα και το φαγητό που πετιούνται χωρίς να καταναλώνονται.

Στην Ελλάδα, 142 κιλά διαθέσιμου φαγητού καταλήγουν στα σκουπίδια από κάθε Έλληνα μέσα σε έναν χρόνο.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, περίπου 931 εκατομμύρια τόνοι φαγητού ή το 17% της συνολικής ποσότητας τροφίμων, διαθέσιμων στους καταναλωτές παγκοσμίως, κατέληξαν σε κάδους απορριμμάτων από νοικοκυριά, εστιατόρια και άλλες υπηρεσίες το 2019, χωρίς να καταναλωθούν. Αναλυτικά:

  • Το 61% από τα νοικοκυριά,
  • το 26% από τις διάφορες υπηρεσίες τροφίμων και
  • το 13% από τα καταστήματα εστίασης.

Εκτιμάται ότι, ανά κεφαλή σε παγκόσμιο επίπεδο, ένας άνθρωπος πετάει στα σκουπίδια κάθε χρόνο 121 κιλά τροφίμων, με τα 74 κιλά να προέρχονται από τα νοικοκυριά.

Τρόφιμα και φαγητό στα σκουπίδια - Τι συμβαίνει στην Ελλάδα - Η ποσότητα που πετάει ο Έλληνας στον κάδο απορριμμάτων

Στην Ελλάδα, η σπατάλη φαίνεται να είναι μεγαλύτερη από τον μέσο παγκόσμιο όρο. Όπως αναφέρθηκε και νωρίτερα, εκτιμάται ότι ανά κεφαλή, ετησίως, καταλήγουν τα σκουπίδια από τα ελληνικά νοικοκυριά 142 κιλά διαθέσιμου φαγητού που δεν καταναλώνεται, καθώς, επίσης, άλλα 7 κιλά ανά κεφαλή κάθε χρόνο από τον τομέα της εστίασης.

Η έρευνα τονίζει ότι έως τώρα είχε υποτιμηθεί η έκταση της σπατάλης που αφορά σε τρόφιμα και διαθέσιμο φαγητό, επισημαίνοντας ότι αποτελεί παγκόσμιο πρόβλημα και όχι μόνο ζήτημα των πλούσιων χωρών. Συγκεκριμένα, σε χώρες μέσου και χαμηλού εισοδήματος, μία απρόσμενα μεγάλη ποσότητα τροφίμων καταλήγει στα σκουπίδια.

ΟΗΕ για φαγητό που πετιέται: 23 εκατομμύρια νταλίκες φορτωμένες με τρόφιμα καταλήγουν στα σκουπίδια

Η ποσότητα σε φρέσκα και επεξεργασμένα τρόφιμα που πετιούνται, αντιστοιχεί σε 23 εκατομμύρια φορτωμένες νταλίκες των 40 τόνων.

Εφόσον έμπαιναν η μία πίσω από την άλλη, θα ήταν αρκετές για να γίνει ο γύρος της Γης 7 φορές.

Η νέα έκθεση «Food Waste Index Report 2021» του Προγράμματος Περιβάλλοντος των Ηνωμένων Εθνών (UNEP) αποτελεί την πιο ολοκληρωμένη εκτίμηση για το φαγητό που πάει στα σκουπίδια. Μεταξύ άλλων αποκαλύπτει ότι σχεδόν σε κάθε χώρα, ανεξαρτήτως ύψους εθνικού εισοδήματος, υπάρχει πρόβλημα με τη σπατάλη τροφίμων.

Σημειώνεται ότι το 8-10% των παγκόσμιων εκπομπών σε «αέρια του θερμοκηπίου» σχετίζονται με τροφή που δεν καταναλώνεται.

Περίπου 690 εκατομμύρια ανθρώπους υπέφεραν από την πείνα το 2019 -αριθμός που αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά λόγω της πανδημίας κορωνοϊού. Επιπλέον, τρία δισεκατομμύρια άνθρωποι δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα για μία υγιεινή διατροφή.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.