- CITY GUIDE
- PODCAST
-
20°
Η αύξηση των κρουσμάτων ανησυχεί τους ειδικούς που προτείνουν νέα μέτρα για τον περιορισμό της πανδημίας.
Ανησυχητική είναι η κατάσταση λόγω της αύξησης των κρουσμάτων κυρίως στην Αττική, με τους ειδικούς να εμφανίζονται προβληματισμένοι και να εισηγούνται μέτρα αντιμετώπισης της διασποράς του ιού. Στο πλαίσιο αυτό, η κυβέρνηση και οι επιστήμονες εξετάζουν τα δεδομένα καθημερινά και την Παρασκευή αναμένεται η εισήγηση των λοιμωξιολόγων η οποία μπορεί να οδηγήσει σε αποφάσεις από πλευράς κυβέρνησης στην κατεύθυνση αυστηροποίησης των περιοριστικών μέτρων ή ακόμη και στο σενάριο του σκληρού lockdown.
Σημειώνεται πως κυβερνητικά στελέχη, που επικαλείται ο ΣΚΑΪ, αναφέρουν ότι η χώρα δεν είναι κοντά σε ένα καθολικό lockdown, αν και λοιμωξιολόγοι τονίζουν πως το σενάριο αυτό είναι στο τραπέζι.
Νίκος Θωμαΐδης: Η αύξηση στα λύματα είναι μεγαλύτερη του Οκτωβρίου
«Το ιικό φορτίο εξαπλώνεται από εβδομάδα σε εβδομάδα». Όπως είπε ο καθηγητής Χημείας, Νίκος Θωμαΐδης, «τα λύματα δίνουν πληροφορίες για 7 με 10 μέρες μετά και βάσει των στοιχείων της τελευταίας μέτρησης, που έγινε την περασμένη Τρίτη, αυτό που σίγουρα θα δούμε, θα είναι μία αύξηση. Η αύξηση που είδαμε τώρα είναι μεγαλύτερη του Οκτωβρίου».
Πλατανησιώτης: Μονόδρομος ένα σκληρό lockdown τριών εβδομάδων
Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πειραιά, Νίκος Πλατανησιώτης, χαρακτήρισε μονόδρομο τα νέα αυστηρά περιοριστικά μέτρα και σημείωσε ότι ένα σκληρό απαγορευτικό (lockdown) τριών εβδομάδων «θα μας βγάλει από τη στενωπό».
«Όσο καθυστερούμε τόσο εξαπλώνεται ο ιός. Με τα δημοτικά νομίζω ότι δεν είχαμε ιδιαίτερο πρόβλημα, τα γυμνάσια και τα λύκεια μάλλον βιαζόμασταν να τα ανοίξουμε. Είναι μονόδρομος (το σκληρό lockdown) όλοι μαζί να σφίξουμε την ψυχή μας και το σώμα μας να πάμε σε σκληρό lockdown τριών εβδομάδων και να κάνουμε μια επανεκκίνηση της ζωής μας», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Σαρηγιάννης: Τον Μάρτιο η εκθετική αύξηση των κρουσμάτων
Την ίδια ώρα, ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, τόνισε: «Δεν είναι εκθετική ακόμα η αύξηση των κρουσμάτων, θα είναι εκθετική αρχές - μέσα Μαρτίου αν δεν κάνουμε τίποτα. Υπήρξε σταθεροποίηση λόγω καλοκαιρίας την προηγούμενη εβδομάδα, και αυτή την έβδομαδα θα έχουμε και μικρή μείωση».
Βατόπουλος: Εάν είναι να γίνει κάτι πρέπει να γίνει άμεσα
Από τη μεριά του, ο καθηγητής Μικροβιολογίας, Αλκιβιάδης Βατόπουλος, ανέφερε ότι «εάν είναι να γίνει κάτι πρέπει να γίνει άμεσα. Όλα είναι στο τραπέζι προφανώς» και παράλληλα εκτίμησε ότι η αύξηση των κρουσμάτων σχετίζεται με την γενικότερη κινητικότητα που παρατηρείται.
Σύμφωνα με τον καθηγητή, η εφαρμογή της απαγόρευσης κυκλοφορίας πριν τις 9 το βράδυ είναι στο τραπέζι ωστόσο λαμβάνεται υπ’ όψιν η δυσκολία εφαρμογής ενός τέτοιου μέτρου λόγω του μεγάλου όγκου πολιτών στην Αθήνα. Ο κ Βατόπουλος, επεσήμανε πως η εξέλιξη της πανδημίας είναι απρόβλεπτη και πολλές φορές εκρηκτική, επομένως πρέπει να βρισκόμαστε πάντα ένα βήμα πριν από τις εξελίξεις. Σε κάθε περίπτωση ο καθηγητής παραδέχτηκε ότι ένα ενδεχόμενο αυστηρότερο κλείσιμο δημιουργεί σκέψεις καθώς έχει μεγάλο κόστος τόσο σε οικονομικό όσο και σε ψυχολογικό επίπεδο.
Σύψας: Τα στοιχεία είναι καταστροφικά, όχι απλώς ανησυχητικά
Στο ίδιο μήκος κύματος το πρωί της Πέμπτης και ο καθηγητής Νίκος Σύψας, ο οποίος μιλώντας στον ΑΝΤ1 έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου αφού τα στοιχεία, όπως είπε είναι «καταστροφικά, όχι απλώς ανησυχητικά» σημειώνοντας πως «δεν έχουμε πολλές επιλογές, αν θέλουμε να προλάβουμε τα γεγονότα». Συμπλήρωσε δε πως στην αυριανή σύσκεψη της Επιτροπής «θα μπουν στο τραπέζι όλα τα θέματα».
Εξαδάκτυλος: Άμεσα κλείσιμο σχολείων
Για κίνδυνο η Ελλάδα να μετατραπεί σε Πορτογαλία όσον αφορά την εξάπλωση του κορωνοϊού, λόγω και της βρετανικής μετάλλαξης, έκανε λόγο μέσω του ΣΚΑΪ ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, ξεκαθαρίζοντας ότι την Παρασκευή πρέπει να αποφασιστεί να κλείσουν τα σχολεία όλων των βαθμίδων, αλλά όχι, στην παρούσα φάση τουλάχιστον, η αγορά.
«Δεν έχουμε περιθώριο να περιμένουμε, δεν έχουμε περιθώριο να το δούμε. Δεν έχουμε περιθώριο να το ξαναδούμε, να κλείσουν τα σχολεία. Κρατεί μηχανές και όπισθεν ολοταχώς για να μη βρεθούμε στη θέση της Πορτογαλίας έχουμε δυνατότητα να το αποφύγουμε» τόνισε. «Από Δεύτερα κλειστές όλες οι βαθμίδες. Και ανοιχτό το εμπόριο αν μπορέσουμε να το κρατήσουμε λόγω οικονομίας, ειδάλλως αναγκαστικά να περιορίσουμε κι αυτό» εξήγησε ο πρόεδρος του ΠΙΣ.
Μέχρι 25 Ιανουαρίου, εξήγησε ο πρόεδρος του ΠΙΣ, είχαμε καθοδική πορεία, και συνέχιζε να είναι καθοδική, με click away στις 14 Δεκεμβρίου, κυνήγι, ψάρεμα, κομμωτήρια, είχαμε την εορταστική χαλάρωση.
Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Το επιχειρησιακό πλάνο που εκπονήθηκε για την κάλυψη των αυξημένων αναγκών τις γιορτές
Σε μία προσπάθεια επανανοηματοδότησης των πολιτιστικών εκδηλώσεων με αφορμή τα 100 χρόνια του δήμου Ιλίου
Αν απαγορευόταν ένας οδηγός λεωφορείου να κάνει κι άλλα πράγματα ταυτόχρονια, θα το έκαναν τόσοι πολλοί;
Ποιες κατηγορίες αντιμετωπίζει
Ο 55χρονος αστυνομικός προσφεύγει στη Δικαιοσύνη, δίνοντας μάχη για τη ζωή του
Πού οφείλεται η θερμοκρασιακή διαφορά
«Δεν κρατήσαμε κρυφή την αρρώστια του»
Η πρόγνωση των μετεωρολόγων για το θερμοκρασιακό «ασανσέρ»
Πού εντοπίζονται τα σημαντικότερα προβλήματα στο οδικό δίκτυο του λεκανοπεδίου
Διοργανώνοντας το συνέδριό μας
Θα στολιστεί από τα συνεργεία του δήμου Αθηναίων για τα Χριστούγεννα
Αναλυτική πρόγνωση από την EMY
Στο δημοσίευμα για «καταβρόμικο σιντριβάνι» είχε απαντήσει νωρίτερα και το Υπουργείο Πολιτισμού «δείχνοντας» τον Δήμο
Το σκεπτικό της απόφασης
Τα χιουμοριστικά του βίντεο και οι τεχνολογικές αναλύσεις τον ανέδειξαν
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.