Ελλαδα

Θεοδωρίδου: Κρούσματα σε ανεμβολίαστους υγειονομικούς

Πρόκειται για 11 άτομα στο νοσοκομείο Άγιος Ανδρέας στην Πάτρα - Προσβλήθηκαν από τη βρετανική μετάλλαξη του κορωνοϊού

1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
ΜΑΡΙΑ ΘΕΟΔΩΡΙΔΟΥ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠ. ΥΓΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΥΣ
ΜΑΡΙΑ ΘΕΟΔΩΡΙΔΟΥ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠ. ΥΓΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΥΣ © EUROKINISSI / ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ

11 κρούσματα του βρετανικού στελέχους του κορωνοϊού στο προσωπικό του νοσοκομείου του Άγιου Ανδρέα, στον δήμο Πατρέων - Ήταν ανεμβολίαστοι

Ολοκληρώθηκε η ζωντανή ενημέρωση για την πορεία του προγράμματος για το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού στην Ελλάδα, την ώρα που ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 543 νέα κρούσματα του ιού το τελευταίο 24ωρο στη χώρα.

Από αυτά, τα 265 κρούσματα -δηλαδή ξανά περισσότερα από τα μισά- εντοπίστηκαν στην Αττική και τα 39 στη Θεσσαλονίκη (σ.σ. δείτε εδώ τον χάρτη της διασποράς).

Για το εμβόλιο ενημέρωσαν η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου και ο Μάριος Θεμιστοκλέους γ.γ. Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Τον λόγο πήρε αρχικά η Μαρία Θεοδωρίδου και αναφέρθηκε στις τελευταίες εξελίξεις γύρω από τα εμβόλια στην Ευρώπη.

«Η επιστήμη έκανε άλματα. Παράλληλα, ο ιός φρόντισε να προσαρμοστεί για να επιβιώσει. Το νέο εμβόλιο και οι μεταλλάξεις κυριάρχησαν στην επικαιρότητα, μέσα ένα δυσάρεστο κλίμα αντιθέσεων μεταξύ φαρμακευτικών εταιρειών και ΕΕ», είπε χαρακτηριστικά και αναφέρθηκε στην έγκριση του εμβολίου της AstraZeneca από την Ένωση.

«Διατυπώθηκαν σοβαροί προβληματισμοί για την χρησιμοποίηση του εμβολίου για άτομα άνω των 65 ετών», είπε αναφορικά με τις ενστάσεις της Γερμανίας, της Ιταλίας και της Γαλλίας για το εμβόλιο της AstraZeneca. «Υπάρχει η προοπτική το δείγμα να γίνει μεγάλο, μετά τα αποτελέσματα της μεγάλης μελέτης της εταιρείας στις ΗΠΑ», συνέχισε.

Στη συνέχεια η κ. Θεοδωρίδου χαρακτήρισε δυσάρεστο περιστατικό το γεγονός ότι εμφανίστηκανν 11 κρούσματα του βρετανικού στελέχους του κορωνοϊού στο προσωπικό του νοσοκομείου του Άγιου Ανδρέα, στον δήμο Πατρέων. Το εν λόγω προσωπικό ήταν ανεμβολίαστο, ενώ το ποσοστό των υγειονομικών που εμβολιάστηκαν σε αυτό το νοσοκομείο ήταν εξαιρετικά χαμηλό. Η κ. Θεοδωρίδου έκανε λόγο για αμέλεια αλλά τόνισε ότι δεν υπάρχει χώρος για τυο «δάσκαλε που δίδασκες»

Τηλεδιάσκεψη για την εφαρμογή του εμβολίου της AstraZeneca ή μη στις μεγαλύτερες ηλικίες

Συνεχίζοντας την ενημέρωση για το εμβόλιο της AstraZeneca, η κ. Θεοδωρίδου σημείωσε ότι η αποτελεσματικότητά του είναι περίπου 60% και επισήμανε: «Σύμφωνα όμως με τους ερευνητές η χορήγηση της δεύτερης δόσης του εμβολίου μετά από 12 εβδομάδες αυξάνει την αποτελεσματικότητα στο 82%». Συμπλήρωσε ότι είναι «ένα εύκολο εμβόλιο, συντηρείται σε θερμοκρασία ψυγείου και μπορεί να παραχθεί σε μεγάλες ποσότητες ούτως ώστε να καλυφθούν πάρα πολλά κενά για τον εμβολιασμό των πληθυσμών κάθε χώρας».

Οι επιτροπές των εμβολιασμών κάθε χώρας, μεταξύ των οποίων και η επιτροπή της Ελλάδας, έχουν τηλεδιάσκεψη, όπως ανέφερε η κ. Θεοδωρίδου «προκειμένου να ανταλλάξουν απόψεις» και «να διαμορφώσουν την τελική τοποθέτηση τους για την εφαρμογή του εμβολίου ή μη στις μεγαλύτερες ηλικίες. Επαναλαμβάνω ότι σύντομα θα υπάρξουν δεδομένα που θα αλλάξουν αυτή την σύσταση που έχουν πάρει ορισμένες χώρες, δεδομένου ότι το εμβόλιο δεν είναι αναποτελεσματικό, απλώς δεν υπάρχουν επαρκείς πληροφορίες για την αποτελεσματικότητά του».

Eνημέρωση για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης για την COVID-19

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις 
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.