Ελλαδα

Έρχεται νόμος - πλαίσιο για τη διοίκηση των Πανεπιστημίων

Αλλαγές στο πρόγραμμα σπουδών τμημάτων και άλλοι τρόποι διοίκησης

tonia-zaravela.jpg
Τόνια Ζαραβέλα
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Πανεπιστήμιο Αθηνών
Πανεπιστήμιο Αθηνών © EUROKINISSI / ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Πανεπιστήμια: Νόμος - πλαίσιο για τη διοίκηση των ΑΕΙ και εξέταση του «ακαδημαϊκού χάρτη» - Τι αλλάζει στη διοίκηση των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων.

Νόμο-πλαίσιο για ζητήματα διοίκησης των πανεπιστημίων ετοιμάζεται να φέρει το υπουργείο Παιδείας, με την Νίκη Κεραμέως να επισημαίνει ότι στις προτεραιότητες βρίσκεται και η εξέταση του «ακαδημαϊκού χάρτη» της χώρας, «το ζήτημα των τμημάτων». 

Το υπουργείο Παιδείας βρίσκεται όλες αυτές τις ημέρες σε συνεχή επικοινωνία με τους λοιμωξιολόγους και τους διευθυντές των σχολείων σχετικά με το επικείμενο άνοιγμα των Γυμνασίων και των Λυκείων (την 1η Φεβρουαρίου), αλλά και σε συνεχή διάλογο με τους Πρυτάνεις για το νομοσχέδιο για τη φύλαξη πανεπιστημιακών ιδρυμάτων. Αυτό επεσήμανε, άλλωστε, σε σημερινές της δηλώσεις η υπουργός. «Βρισκόμαστε σε συνεχή διάλογο με τους πρυτάνεις και έχουμε συζητήσει διεξοδικά ζητήματα πριν ακόμη τεθεί σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο για την τριτοβάθμια εκπαίδευση», είπε η Νίκη Κεραμέως και προσέθεσε: 

«Υπάρχουν δύο δρόμοι για τα πανεπιστήμια. Ο ένας είναι να πεις ότι όλα βαίνουν καλώς και ότι δεν χρειάζονται αλλαγές. Δεν είναι τυχαίο ότι τόσα χρόνια όταν τα πανεπιστήμια κάνουν εκδηλώσεις, τις κάνουν σε χώρους εκτός των πανεπιστημίων. Ο κανόνας είναι ότι δεν υπάρχει γενικό ζήτημα παραβατικότητας. Υπάρχουν, όμως, κάποια πανεπιστήμια όπου παρουσιάζεται μία συστηματική παραβατικότητα. Ένας τρόπος είναι να λύσει το πρόβλημα η πρυτανεία με ιδιωτική φύλαξη. 40 χρόνια δεν το έχει λύσει το πρόβλημα. Άλλο η φύλαξη, το σύστημα ελεγχόμενης εισόδου και άλλο οι πράξεις βίας και ανομίας», τόνισε η υπουργός Παιδείας, μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ. 

Οι αλλαγές στη διοίκηση των Πανεπιστημίων 

Από την ημέρα παρουσίασης του νομοσχεδίου για την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση και την φύλαξη των ΑΕΙ, το υπουργείο έχε επισημάνει ότι επί 18 μήνες εργάζεται προκειμένου να λυθούν οι χρόνιες παθογένειες. Αρχή, κατά τη Νίκη Κεραμέως, είναι οι αλλαγές να γίνονται από κάτω προς τα πάνω. Έτσι, μετά τη ψήφιση του νομοσχεδίου για την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής θα ακολουθήσουν ζητήματα που αφορούν (και) το πρόγραμμα σπουδών. 

Βασικά σημεία του νόμου-πλαίσιο για τη διοίκηση των Πανεπιστημίων θα είναι οι αλλαγές στο σύστημα διοίκησης, στο πρόγραμμα σπουδών, την ερευνητική δραστηριότητα των ιδρυμάτων, αλλά και τα εκλεκτορικά. 

Αλλαγές στον «ακαδημαϊκό χάρτη»

Στόχος του υπουργείου Παιδείας είναι τα πανεπιστημιακά ιδρύματα να βρίσκονται σε «επικοινωνία» με τις ανάγκες της κοινωνίας και της αγοράς εργασίας. Η ηγεσία του υπουργείου, άλλωστε, έχει επισημάνει ότι το 25% των καταρτιζόμενων σε ΙΕΚ είναι απόφοιτοι πανεπιστημίου, οι οποίοι δεν έχουν μπορέσει να βρουν δουλειά. «Πρέπει να δούμε τον ακαδημαϊκό χάρτη, να δούμε το ζήτημα των τμημάτων», επεσήμανε σήμερα η Νίκη Κεραμέως, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξει κατάργηση τμημάτων ή ίδρυση νέων σε περιοχές όπου συναντάται ενδιαφέρον π.χ. για τα τουριστικά. «Έχουν τεθεί σε αναστολή τα νέα τμήματα που έχει ιδρύσει η προηγούμενη κυβέρνηση», σημείωσε η υπουργός. 

Κλειστά τμήματα στα σχολεία

Μόλις το 0,1% των τμημάτων σε Νηπιαγωγεία και Δημοτικά είναι κλειστά λόγω κρουσμάτων κορωνοϊού στις δύο πρώτες εβδομάδες κατά τις οποίες είναι ανοιχτά τα σχολεία της Πρωτοβάθμιας. Όπως έχει δηλώσει η υπουργός, από τη στιγμή που υπάρχουν κρούσματα στην κοινωνία, είναι λογικό να υπάρξουν και στα σχολεία. 

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις 

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ  

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.