Ελλαδα

Δωρεάν WiFi σε αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία

Όταν η τεχνολογία λειτουργεί ως εργαλείο ανάδειξης της πλούσιας ιστορίας και του πολιτισμού μιας χώρας

Φίλιππος Κόλλιας
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

COSMOTE: Ηρώδειο και Ακρόπολη είναι δύο από τα μνημεία υψηλού πολιτιστικού ενδιαφέροντος που έχουν ελεύθερη πρόσβαση στο διαδίκτυο.

Έχουν γίνει πολλές συζητήσεις που αφορούν το παρόν και το παρελθόν, την ιστορία που γράφτηκε χιλιάδες χρόνια πριν και όσα διαδραματίζονται σήμερα. Όμως αντί να συγκρίνουμε τις τεχνολογικές καινοτομίες της σύγχρονης ζωής με το πολιτιστικό ενδιαφέρον της αρχαιότητας, θα έπρεπε να επικεντρωνόμαστε στο γεγονός ότι η τεχνολογία αποτελεί ένα εξαιρετικό εργαλείο για να εξερευνήσουμε το παρελθόν και να το μοιραστούμε με όλο τον κόσμο. 

Αρκεί να σκεφτεί κανείς όλες τις μεθόδους που επιτρέπουν στους επιστήμονες να αναγνωρίσουν τη χρονολογική προέλευση ενός ευρήματος, να αναδημιουργήσουν ψηφιακά χώρους/ πόλεις με βάση τα ευρήματα ή να εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους σχετικά με αρχαίους πολιτισμούς. Όσον αφορά τους επισκέπτες των χώρων πολιτιστικού ενδιαφέροντος, χάρη στην τεχνολογία είναι εφικτή η φυσική τους παρουσία εκεί και η επιλογή να απαθανατίσουν την επίσκεψή τους. Η τεχνολογία μπορεί ακόμη να τους προσφέρει ένα πολυδιάστατο θέαμα που διασχίζει τους αιώνες, τις χώρες, τους πολιτισμούς. Η δε ελεύθερη πρόσβαση στο ίντερνετ μπορεί να τους εξασφαλίσει την εύκολη πρόσβαση σε επιπλέον πληροφορίες που μπορεί να αναζητούν αλλά και την δυνατότητα να μοιραστούν την εμπειρία τους με τους φίλους τους μέσω βιντεοκλήσεων, αποστολής φωτογραφιών ή δημοσιεύσεων στα μέσα κοινωνικής δικτυωσης. Η παρουσία ευρυζωνικού δικτύου σε αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία μόνο θετική μπορεί να είναι αφού αυξάνει την εξωστρέφειά τους και τα κάνει γνωστά σε ευρύτερο κοινό.

©Unsplash/ Iuliia Isakova

Γι' αυτό είναι τόσο σημαντική η επέκταση του μνημονίου συνεργασίας ανάμεσα στην COSMOTE και το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού και η ανακοίνωση για την ύπαρξη δωρεάν WiFi στο Ηρώδειο και την Ακρόπολη. Η COSMOTE ήδη προσφέρει δωρεάν ασύρματες ευρυζωνικές υπηρεσίες (WiFi) σε δεκατρείς χώρους πολιτιστικού ενδιαφέροντος, ενώ συνεχίζει τη δημιουργία υποδομών και στους υπόλοιπους χώρους που έχουν επιλεγεί από το Υπουργείο -συνολικά 25 σημεία πολιτιστικού ενδιαφέροντος-, με μια επένδυση που ξεπερνά τα 3 εκατ. ευρώ. Πριν λίγες ημέρες, η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, κ. Λίνα Μενδώνη συνάντησε τον Προέδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο του Ομίλου ΟΤΕ, κ. Μιχάλη Τσαμάζ στο Υπουργείο Πολιτισμού για να συζητήσουν και να υπογράψουν την επέκταση της συνεργασίας.

©Pexels/ Dirk Bijstra

Η κ. Μενδώνη ευχαρίστησε προσωπικά τον κ.Τσαμάζ και το σύνολο των συνεργατών στο πρόγραμμα της χορηγίας σε είδος εκ μέρους του Ομίλου ΟΤΕ για την παροχή δικτύου WiFi σε σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία της Ελλάδας, ενώ ανέφερε χαρακτηριστικά:
«Δημιουργείται ένα αναβαθμισμένο περιβάλλον που θα προσφέρει μια διαφορετική, ακόμη καλύτερη εμπειρία για τους χιλιάδες Έλληνες και ξένους επισκέπτες. Με το WiFi στους αρχαιολογικούς χώρους θα τους παρέχουμε ψηφιακές υπηρεσίες. Είναι σημαντικό για τις Υπηρεσίες του Υπουργείου γιατί μέσω των υποδομών που προσφέρει ο ΟΤΕ, μπορούμε να εφαρμόσουμε διάφορες υπηρεσίες τηλεμετρίας, τηλεπισκόπησης ακόμη και την επέκταση του ηλεκτρονικού εισιτηρίου, την οποία ούτως ή άλλως το Υπουργείο και ο αρμόδιος Οργανισμός Διαχείρισης και Ανάπτυξης Πολιτιστικών Πόρων έχουν σχεδιάσει και βρίσκεται σε εξέλιξη». Η Υπουργός συνέχισε τονίζοντας ότι η προσφορά αυτή είναι «εξαιρετικά ουσιαστική γιατί ενισχύει τους τρόπους προστασίας του πολιτιστικού αποθέματος της χώρας, προάγει τον ελληνικό πολιτισμό, προωθεί την εξωστρέφειά του και υποστηρίζει τις σύγχρονες υπηρεσίες που η ελληνική πολιτεία οφείλει να προσφέρει στους επισκέπτες της».

Συνάντηση στο Υπουργείο Πολιτισμού ανάμεσα στην Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού, κ. Λίνα Μενδώνη, και τον Προέδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο του Ομίλου ΟΤΕ, κ. Μιχάλη Τσαμάζ

Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου ΟΤΕ κ. Μιχάλης Τσαμάζ δήλωσε: «H συνεργασία μας με το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, μας επιτρέπει να αξιοποιήσουμε την τεχνολογία για να αναδείξουμε την πολιτιστική μας κληρονομιά και να πολλαπλασιάσουμε τον αντίκτυπο της ιστορίας μας. Με τις υποδομές δικτύων νέας γενιάς και το δωρεάν internet, στέλνουμε εικόνα και ήχο από τα σημαντικότερα μνημεία σε όλον τον κόσμο, ενισχύοντας την εικόνα της σύγχρονης ψηφιακής Ελλάδας. Στην COSMOTE, στηρίζουμε τον πολιτισμό και την ιστορία μας, γιατί η γνώση τους αποτελεί πυξίδα για το μέλλον. Μόνο αν γνωρίζουμε τις ρίζες μας μπορούμε να ξέρουμε και πού πηγαίνουμε. Με τη θετική μας επίδραση στην κοινωνία, την οικονομία και το περιβάλλον, δημιουργούμε έναν κόσμο καλύτερο για όλους».

Οι αρχαιολογικοί χώροι και μουσεία που ήδη διαθέτουν δωρεάν WiFi είναι:
Αρχαιολογικός χώρος Ακροπόλεως,
Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο,
Βυζαντινό & Χριστιανικό Μουσείο,
Παλάτι του Μ. Μαγίστρου και Αρχαιολογικό Μουσείο στη Μεσαιωνική πόλη της Ρόδου,
Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου,
Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης,
Αρχαιολογικός χώρος Κνωσού,
Αρχαιολογικός χώρος και Μουσείο Δελφών,
Αρχαία Επίδαυρος,
Ακρόπολη και Μουσείο Μυκηνών,
Σπιναλόγκα,
Αρχαία Κόρινθος,
Αρχαιολογικός χώρος Δήλου,
Αρχαιολογικός χώρος Ακρωτηρίου Θήρας.

Σύντομα θα διαθέτουν δωρεάν WiFi και οι:
Αρχαία Ολυμπία,
Ακρόπολη Λίνδου,
Αρχαιολογικός χώρος Σουνίου,
Βασιλικοί Τάφοι Αιγών (Βεργίνα) και νέο Μουσείο Βεργίνας,
Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού,
Αρχαία Δωδώνη,
Αρχαιολογικός Χώρος Αρχαίας Νεμέας,
Μυστράς,
Αρχαιολογικός χώρος και Μουσείο Ελεύθερνας,
Κάστρο Παλαμηδίου,
Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων.