- CITY GUIDE
- PODCAST
-
13°
Κορωνοϊός: Νέο lockdown ή μερική άρση - Σήμερα οι αποφάσεις
Tα σενάρια για το λιανεμπόριο - Οι πιο επιβαρυμένες περιοχές
Κορωνοϊός; Σήμερα αναμένεται να ανακοινωθεί αν θα υπάρξει συνέχεια του σκληρού lockdown - Τι εξετάζεται για λιανεμπόριο και click awat
Την εισήγηση των ειδικών για τα επόμενα βήματα λίγο πριν λήξει το αυστηρό lockdown περιμένει η κυβέρνηση.
Οι λοιμωξιολόγοι εξακολουθούν να είναι προβληματισμένοι για το ενδεχόμενο χαλάρωσης των μέτρων και ιδίως για το άνοιγμα των σχολείων και ενδεχομένως των καταστημάτων με τη μέθοδο του click away τη Δευτέρα. Και ο λόγος που προβληματίζονται είναι τα κρούσματα των γιορτών που σιγά σιγά εμφανίζουν τα δεδομένα στους ειδικούς, αλλά και οι εικόνες που αντίκρισαν ανήμερα των Θεοφανίων, με πιστούς να συνωστίζονται σε εκκλησίες και άλλους να παραβαίνουν τους κανόνες και βουτάνε στην θάλασσα για τον σταυρό, με αρκετούς να μην τηρούν τα μέτρα.
Σε κάθε περίπτωση, σήμερα θα κάνουν την εισήγησή τους, με τον Νίκο Χαρδαλιά να αναμένεται να κάνει τις ανακοινώσεις για την επόμενη ημέρα, μετά την λήξη του αυστηρού lockdown στις 11 Ιανουαρίου, αν αυτό φυσικά δεν παραταθεί.
Η απόφαση για να ανοίξουν τα σχολεία είναι ειλημμένη και την Δευτέρα θα ανοίξουν κανονικά. Υπήρξαν δεύτερες σκέψεις για το άνοιγμα σε δημοτικά και νηπιαγωγεία, ωστόσο η επιτροπή αποφάσισε πως αυτά θα λειτουργήσουν κανονικά τη Δευτέρα 11 Ιανουαρίου, όπως και οι βρεφονηπιακοί σταθμοί. Είναι ένα ζήτημα που έφερε διαφωνίες στην επιτροπή καθώς υπήρχαν φωνές που δεν έβρισκαν καλή ιδέα το άνοιγμα των σχολείων. Η μόνη εκκρεμότητα που υπάρχει ωστόσο και αναμένεται να λυθεί σήμερα, είναι για τα σχολεία που βρίσκονται στις «κόκκινες» περιοχές και το αν θα λειτουργήσουν ή όχι.
Οι περιοχές αυτές είναι οι εξής:
- Δυτική Αττική (Ασπρόπυργος, Ελευσίνα),
- οι δήμοι Εορδαίας, Κοζάνης και Βοΐου της ΠΕ Κοζάνης,
- το Παλαίκαστρο του Δήμου Σητείας της ΠΕ Λασιθίου,
- Νέδα, Αγιοχώρι και Ήπιο του Δήμου Αρριαννών της ΠΕ Ροδόπης,
- ο Δήμος Αλιάρτου-Θεσπιέων της ΠΕ Βοιωτίας,
- η κοινότητα Σπερχειάδας,
- ο Δήμος Μακρακώμης της ΠΕ Φθιώτιδας,
- η Κοινότητα Στροφής του Δήμου Αρριαννών της ΠΕ Ροδόπης
- η Κοινότητα Κέλλη του Δήμου Αμύνταιου της ΠΕ Φλώρινας
- η Κάλυμνος.
«Η απόφαση δεν ήταν ομόφωνη και ανήκω σε όσους μειοψήφησαν. Θα βρεθούμε μπροστά σε κάποια διλήμματα. Δεν είναι εφικτό να είναι ανοιχτά και τα σχολεία και τα καταστήματα και, παραδείγματος χάρη, οι ναοί, όταν βλέπουμε το τρένο να έρχεται πάνω μας. Θα πρέπει να κάνουμε κάποιες επιλογές», δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος.
Τι θα γίνει με το click away και το εμπόριο
Άγνωστο παραμένει εάν στις 11 Ιανουαρίου θα ανοίξει και πάλι το click away για τα καταστήματα. Από την πλευρά των στελεχών της κυβέρνησης έχει τονιστεί πως η πρόθεση είναι να λειτουργήσει ξανά, με τα απαραίτητα μέτρα, καθώς ξεκινούν και οι χειμερινές εκπτώσεις. Ωστόσο οι λοιμωξιολόγοι είναι προβληματισμένοι καθώς φοβούνται ότι ένα άνοιγμα καταστημάτων και σχολείων ταυτόχρονα, μετά τα όσα είδαν και στα Θεοφάνια, μπορεί να φέρει καταστροφικά αποτελέσματα.
«Αν ανοίξουν καταστήματα και σχολεία, είναι αναμενόμενη μία αύξηση, η οποία στις 18 Φλεβάρη θα οδηγήσει στην πληρότητα των ΜΕΘ στο 80% και στις 28 Φλεβάρη σε κατάρρευση του ΕΣΥ. Τότε, ένα πολύ αυστηρό lockdown θα είναι μία πολύ δελεαστική λύση, αλλά έτσι δεν οδηγούμαστε κάπου. Πρέπει να αλλάξουμε τον τρόπο που κινούμαστε. Το να κάνουμε συνεχώς το ίδιο πράγμα δεν είναι το πιο ευφυές», είπε χαρακτηριστικά ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης.
Αντίθετα, πιο καθησυχαστικός ήταν ο Χαράλαμπος Γώγος σχετικά με το αν πρέπει να ανοίξουν τα δημοτικά σχολεία ή όχι. Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο καθηγητής Παθολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, είπε το άνοιγμα των δημοτικών δεν θα είναι πρόβλημα, αλλά τόνισε πως σήμερα θα παρθούν οι όποιες αποφάσεις. Παράλληλα, ο κ. Γώγος σημείωσε πως οι καμπύλες της εξέλιξης της πανδημίας στη χώρα δείχνουν πως πάνε προς το καλύτερο, ωστόσο παρατηρήθηκε αύξηση του ιικού φορτίου στα λύματα και αυτό τον ανησυχεί για μία νέα αύξηση κρουσμάτων.
Αύξηση του ιικού φορτίου στα λύματα
Την ίδια ώρα, η αυξημένη κινητικότητα τις ημέρες των γιορτών, η οποία αποτυπώθηκε και στα λύματα (τουλάχιστον της Αττικής) τις τελευταίες ημέρες, αναμένεται να κρίνει και την πορεία της πανδημίας και κατ’ επέκταση των μέτρων περιορισμού του κορωνοϊού. Οι εικόνες συνωστισμού σε εκκλησίες και άλλους δημόσιους χώρους, συν τα ρεβεγιόν, έχει θορυβήσεις τους λοιμωξιολόγους, με τις εικόνες, σύμφωνα με τον διευθυντή ΜΕΘ του νοσοκομείου «Παπανικολάου», Νικόλαο Καπραβέλο, να ενδέχεται να φέρουν ραγδαία επιδείνωση της πανδημίας.
«Ό,τι ήταν ο Οκτώβριος για την τραγωδία του Νοεμβρίου, είναι ο Ιανουάριος για την πιθανή τραγωδία του Φεβρουαρίου και του Μαρτίου. Δεν φοβάμαι ότι θα ζήσουμε αντίστοιχα περιστατικά, είμαι σίγουρος. Βλέποντας το επιδημιολογικό φορτίο που υπάρχει, συμφωνώ απόλυτα με αυτό που έκανε η Πολιτεία, αλλά δεν την ακούει κανένας», είπε μιλώντας στον ΣΚΑΪ.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις ειδικών, τα επόμενα 24ωρα ο αριθμός των κρουσμάτων και ο δείκτης θετικότητας αναμένεται να αυξηθούν, καθώς θ’ αποτυπωθούν πλήρως οι συνέπειες της εορταστικής περιόδου. Και σ’ αυτό ακριβώς αποσκοπεί το οριζόντιο lockdown της τρέχουσας εβδομάδας: να μπει ένα φρένο σ’ αυτή την αύξηση και να μην μετατραπεί σε ένα τρίτο κύμα του ιού.
Στοιχείο θετικό κι ενθαρρυντικό για την εξέλιξη της πανδημίας συνιστούν πάντως τα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου Λοιμώξεων (ECDC), σύμφωνα με τα οποία η Ελλάδα βρίσκεται σε πολύ καλύτερη θέση από άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Είναι ενδεικτικό ότι στο δείκτη θετικότητας όλες οι περιοχές της χώρας πλην της Κοζάνης και της Πέλλας βρίσκονται στο κίτρινο ή ακόμη και στο πράσινο, όπως είναι περιοχές της Ηπείρου και της Κρήτης.
Στο «κόκκινο» η Ευρώπη
Την ίδια στιγμή, ολόκληρη η Ευρώπη πλην της Νορβηγίας και της Φινλανδίας εξακολουθεί να βρίσκονται στο κόκκινο. Αυτός ακριβώς είναι και ο λόγος για τον οποίο στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες ισχύουν αυστηρά περιοριστικά μέτρα ή έχει επιβληθεί ολικό lockdown, όπως συνέβη πριν από λίγα 24ωρα στη Μεγάλη Βρετανία, όπου τα ημερήσια κρούσματα ξεπέρασαν τα 62.000.
Είναι χαρακτηριστικό ότι:
Στην Πορτογαλία που έχει τον ίδιο πληθυσμό με την Ελλάδα, τα ημερήσια κρούσματα έχουν ξεπεράσει τα 10.000 έναντι 2.600 στα μέσα Δεκεμβρίου.
Στην Ολλανδία, όπου οι εμβολιασμοί ξεκίνησαν μόλις προχθές, τα ημερήσια κρούσματα είναι πάνω από 7.000.
Στο Βέλγιο τα ημερήσια κρούσματα είναι 3.000 και ισχύουν αυστηροί περιορισμοί.
Στην Ιρλανδία τα ημερήσια κρούσματα ήταν 327 στις 15/12 και σήμερα είναι περισσότερα από 7.800, ασκώντας ισχυρή πίεση στο σύστημα υγείας και οδηγώντας την κυβέρνηση σε αποφάσεις για αυστηρότερα μέτρα.
Σε Γερμανία, Γαλλία και Ιταλία σταθερά τα κρούσματα καθημερινά είναι πάνω από 20.000.
Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Αναλυτικά το εορταστικό ωράριο ανά περιοχή
Ο σκυλάκος του Μαξίμου ξετρέλανε μικρούς και μεγάλους
Τι αναφέρουν οι πρώτες πληροφορίες
«Μεταβατική η κατάσταση, κανείς δεν νομιμοποιείται να κάνει συμφωνίες»
Ο Γιάννης Παπαστεφανάκης αποκάλυψε τον μεγάλο του στόχο για το 2025
«Κανένα αυτοκίνητο στον δρόμο χωρίς αλυσίδες»
Πώς λειτουργούν σήμερα τα καταστήματα
Το μήνυμα του δημάρχου Αθηναίων για τα Χριστούγεννα
Το έθιμο που περνάει από γενιά σε γενιά στο χωριό
Πώς επηρεάζεται η Αττική
Κορυφώνεται η έξοδος των εκδρομέων για τις γιορτές
Έχουν προστεθεί τουλάχιστον 60 επιπλέον δρομολόγια
Το ωράριο των καταστημάτων ανά περιοχή
Η λαογραφία και η εκκλησιαστική ιστορία
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.