Ελλαδα

Εμβολιασμοί για κορωνοϊό στην Ελλάδα - Οι νέες ανακοινώσεις

Όλα τα νεότερα για το πώς εξελίσσεται η επιχείρηση «Ελευθερία»

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Μαρία Θεοδωρίδου, ομότιμη καθηγήτρια Παιδιατρικής του ΕΚΠΑ και πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών στην Ελλάδα
Μαρία Θεοδωρίδου, ομότιμη καθηγήτρια Παιδιατρικής του ΕΚΠΑ και πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών στην Ελλάδα © EUROKINISSI/ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ ΜΙΧΑΛΗΣ

Οι νέες ανακοινώσεις για τον εμβολιασμό πολιτών στην Ελλάδα για τον κορωνοϊό από τη Μαρία Θεοδωρίδου και τον Μάριο Θεμιστοκλέους.

Ολοκληρώθηκε τη Δευτέρα 4 Ιανουαρίου 2021 η ενημέρωση για τον εμβολιασμό κατά της Covid-19 στην Ελλάδα.

Η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου και ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους παρουσίασαν όλα τα νεότερα για το εμβόλιο για τον κορωνοϊό.

Το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης για την Covid-19 στην Ελλάδα, με την κωδική ονομασία Επιχείρηση «Ελευθερία» συνεχίζεται κανονικά, με τους πρώτους ηλικιωμένους σε οίκους ευγηρίας, γηροκομεία και μονάδες φροντίδας να εμβολιάζονται. Λίγο πριν από την έναρξη της ενημέρωσης, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 427 νέα κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα μας το τελευταίο 24ωρο.

Η Μαρία Θεοδωρίδου, στην αρχή της τοποθέτησής της, ευχήθηκε το 2021 να φέρει καλύτερα αποτελέσματα στο μέτωπο της πανδημίας Covid-19, επισημαίνοντας ότι τις επόμενες ημέρες αναμένονται περισσότερες δόσεις εμβολίων στην Ελλάδα. Όπως είπε, το εμβόλιο αποτελεί το μεγαλύτερο επιστημονικό επίτευγμα του 2020, έγινε σε λίγους μήνες σε αντίθεση με άλλα κλασικά εμβόλια που χρειάστηκε πάνω από 10 χρόνια για να παραχθούν.

Αναφορικά με την ταχύτητα ανάπτυξης του εμβολίου ξεκαθάρισε ότι αυτή θα πρέπει να αποδοθεί σε παράγοντες όπως η εξέλιξη της επιστήμης, η εμπειρία από άλλα νοσήματα, η συνεργασία των ερευνητικών κέντρων, η χρηματοδότηση για την ανάπτυξη, αλλά και ο μεγάλος αριθμός των εθελοντών. «Πάνω από μισό εκατομμύριο έχουν συμβάλει στις έρευνες που οδήγησαν σε αποτελεσματικά και ασφαλή εμβόλια» ανέφερε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών.

«Ο εμβολιασμός εξελίσσεται κανονικά και προγραμματισμένα και πιστεύουμε ότι με τη μεγαλύτερη διαθεσιμότητα η χώρα μας θα ανταποκριθεί» ξεκαθάρισε η πρόεδρος της επιτροπής εμβολιασμών, εκτιμώντας ότι η αποδοχή των πολιτών στον εμβολιασμό έχει υπερνικήσει την αρχική διστακτικότητα.

Κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής της επανέλαβε ότι μετά το εμβόλιο της Pfizer, η Ελλάδα αναμένει αυτό της Moderna, ενώ δεν αποκλείεται να υπάρξει και ταχεία έγκριση του σκευάσματος της AstraZeneca σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Θα πρέπει να πούμε ότι τα υψηλά ποσοστά εμβολιασμού σε ορισμένες χώρες, έχουν δημιουργηθεί γιατί αυτές οι χώρες, όπως η Ρωσία ή η Κίνα είχαν την τόλμη και πήραν το ρίσκο να εφαρμόσουν σε ευρεία κλίμακα εμβόλια που δεν είχαν ολοκληρώσει τις έρευνες» ανέφερε η κα Θεοδωρίδου.

Μαρία Θεοδωρίδου για το εμβόλιο της AstraZeneca - Ποια είναι τα πλεονεκτήματά του

Η κα Θεοδωρίδου έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στο εμβόλιο της ΑstraZeneca, το οποίο εγκρίθηκε από τη Μεγάλη Βρετανία. Το εμβόλιο αυτό έχει μια αποτελεσματικότητα της τάξεως του 70%, όπως είπε. Και πρόσθεσε πως πρόκειται για ένα εμβόλιο με διαφορετική τεχνολογία από αυτό της Pfizer. Ειδικότερα, διευκρίνισε ότι χρησιμοποιεί έναν ιικό φορέα, «έναν ιό δηλαδή εξασθενημένο, ένα είδος "ταχυδρόμου" που μεταφέρει το γενετικό υλικό του ιού στα κύτταρα για την ανοσολογική αντίδραση του οργανισμού».

Το εμβόλιο της AstraZeneca έχει τρία σημαντικά πλεονεκτήματα: α) Είναι σταθερό στις συνήθεις θερμοκρασίες φύλαξης β) είναι φθηνό και γ) μπορεί να παραχθεί σε τεράστιες ποσότητες, καλύπτοντας ολόκληρους πληθυσμούς σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Αναφορικά με τις δόσεις, εξήγησε ότι χορηγείται σε δύο με μεσοδιάστημα που αρχικά είχε καθοριστεί σε 4 εβδομάδες. Ωστόσο, τις τελευταίες ημέρες οι επιστήμονες σκέφτονται η δεύτερη δόση να χορηγηθεί μετά από 12 εβδομάδες.

Κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής της ξεκαθάρισε ότι ένα εμβόλιο από μόνο του δεν αρκεί για να καλυφθεί ολόκληρος ο πληθυσμός της γης. Πρέπει να υπάρξει μια «παγκόσμια συνεργασία» ώστε να μην εμβολιαστούν μόνο οι πλούσιες χώρες που έχουν ήδη κάνει συμφωνίες για την προμήθεια εμβολίων κατά της Covid-19.

Μάριος Θεμιστοκλέους: 5.665 εμβολιασμοί για τον κορωνοϊό σε ένα 24ωρο

Από τη μεριά του ο Μάριος Θεμιστοκλέους τόνισε ότι το τελευταίο 24ωρο έχουν γίνει 5.665 εμβολιασμοί, ενώ από τις 27 Δεκεμβρίου 2020 μέχρι σήμερα, Δευτέρα 4 Ιανουαρίου 2021, έχουν γίνει 9.528.

Παράλληλα, γνωστοποίησε ότι η Pfizer έστειλε νέα παρτίδα από 83.850 δόσεις. Στις αποθήκες της χώρας υπάρχουν 152.580 δόσεις εμβολίων, ενώ 24.270 δόσεις έχουν σταλεί στα κατά τόπους εμβολιαστικά κέντρα.

Όπως είπε, μέχρι τις 20 Ιανουαρίου 2021 θα έχουν εμβολιαστεί οι γιατροί των ιδιωτικών δομών. Στην συνέχεια, ανέλυσε το χρονοδιάγραμμα των εμβολιασμών για τον κορωνοϊό στην Ελλάδα, λέγοντας πως μέχρι τις 20 Ιανουαρίου αναμένεται να εμβολιαστούν περίπου 120.000 άτομα, με τον αριθμό να ανεβαίνει στους 200.000 έως τα τέλη του μηνός.

Οσον αφορά στο χρονοδιάγραμμα για τους μελλοντικούς εμβολιασμούς, ανέφερε: «Σήμερα πραγματοποιήθηκαν εμβολιασμοί σε 56 νοσοκομεία. Έγιναν σήμερα 5.655 εμβολιασμοί για τον ιό. Ο ρυθμός αυτός θα συνεχιστεί μέχρι τις 8 Ιανουαρίου 2021 που προστεθούν άλλα 55 νοσοκομεία στην επιχείρηση. Τότε ο ρυθμός θα αυξηθεί στους περίπου 8.000 εμβολιασμούς την ημέρα».

Και πρόσθεσε: «Στόχος είναι μέχρι τέλος του μήνα να εμβολιαστεί ο μέγιστος αριθμός ατόμων, έχοντας εξασφαλιστεί η δεύτερη δόση τους. Αν προστεθούν οι παραδόσεις άλλων εμβολίων, όπως της Moderna θα αυξηθεί ο ο ρυθμός των εμβολιασμών εμβολιασμός. Στις 11 Ιανουαρίου 2021 θα ανοίξουν οι αιτήσεις για εμβολιασμούς από την ειδική πλατφόρμα».
 

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.