Ελλαδα

Εξαδάκτυλος: Προληπτικά τα μέτρα που πήρε η κυβέρνηση

«Αργή η αποκλιμάκωση των κρουσμάτων»

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Για τα επιπλέον περιοριστικά μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση από τις 3 έως τις 10 Ιανουαρίου μίλησε ο πρόεδρος του ΠΙΣ, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος.

Για απόφαση προληπτικού χαρακτήρα έκανε λόγο ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, σχολιάζοντας την απόφαση της κυβέρνησης για αυστηρότερο lockdown από τις 3 έως τις 10 Ιανουαρίου.

Ακόμα, επεσήμανε ότι η αποκλιμάκωση του αριθμού των κρουσμάτων κορωνοϊού είναι αργή με τις μέρες των γιορτών να φέρνουν χαλάρωση παρά το γεγονός ότι η αίσθηση που υπάρχει είναι πως δεν υπήρξαν σοβαρές παραβιάσεις των μέτρων προστασίας.

Στο πλαίσιο αυτό, εκτίμησε ότι μια πρώτη αποτύπωση των στοιχείων για τις γιορτές θα φανεί από Δευτέρα, γι' αυτό και οι αποφάσεις για τα σχολεία αναβλήθηκαν για εκείνη τη μέρα. 

«Προτεραιότητα είναι να ανοίξουν τα σχολεία, αλλά με ασφάλεια και να μη γίνει πρόωρα. Η κυβέρνηση προέβη στην απόφαση για να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις» είπε χαρακτηριστικά ο ειδικός.

Ακόμα, σημείωσε την έντονη ανησυχία των επιστημόνων σχετικά με την επανέναρξη των σχολείων, και των υπόλοιπων δραστηριοτήτων που ενδέχεται να «πιέσουν το ΕΣΥ». Τόνισε δε, ότι το προσωπικό των νοσοκομείων είναι «εξαντλημένο ψυχικά και σωματικά και το ΕΣΥ τείνει να γίνει μονοθεματικό».

«Δεν είμαστε στα επίπεδα του πρώτου lockdown [...] 26 Οκτωβρίου είχαμε διψήφιο αριθμό νοσηλευομένων στις εντατικές, και τώρα έχουμε 430, υπολείπεται κατά τι όλων των ΜΕΘ που είχαμε πριν δύο χρόνια και είναι αργή η αποκλιμάκωση».

Ως προς την μετάλλαξη του ιού που εντοπίστηκε στην Βρετανία εκτίμησε ότι «θα δούμε το νέο στέλεχος και στη χώρα μας» ενώ για τον εμβολιασμό του πληθυσμού υπογράμμισε πως θα πρέπει «να ενισχυθει» και πως «αν συμπέσει με χαμηλή κυκλοφορία του ιού, τότε τα αποτελέσματα θα είναι βέλτιστα».