Ελλαδα

Σύψας: Αυτά είναι τα δύο σενάρια για την πορεία της πανδημίας

«Ο πιο ρεαλιστικός στόχος, όμως, είναι μέχρι τον Σεπτέμβριο να έχει εμβολιαστεί το 70% του πληθυσμού. Αν εμβολιαστεί το 70% τότε προστατεύεται και το άλλο 30%»

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Ο Νίκος Σύψας μίλησε για τα δύο σενάρια της πορείας της πανδημίας στη χώρα αλλά και για τους κύκλους που θα ακολουθήσει ο εμβολιασμός.

Για τα δύο σενάρια αναφορικά με την πορεία του κορωνοϊού μίλησε ο λοιμωξιολόγος, Νίκος Σύψας, ο οποίος επέστησε την προσοχή όλων για τις γιορτινές ημέρες.

Συγκεκριμένα, ο κ. Σύψας τόνισε πως «η πανδημία είναι εντελώς απρόβλεπτη. Η μία εκδοχή είναι να εξαφανιστεί ο ιός όπως έγινε και στην ισπανική γρίπη, η άλλη εκδοχή, που είναι και το πιο πιθανό σενάριο, είναι να γίνει μια εποχική γρίπη όπως η Η1Ν1. Στο δεύτερο σενάριο κάθε χρόνο θα χρειάζεται να εμβολιαστούμε».

Αφού εκτίμησε, δε, ότι «στην Ελλάδα ο δείκτης R είναι κάτω από το 1, όμως ανατρέπεται εύκολα. Το πρόβλημα είναι το ποσοστό πλήρωσης των ΜΕΘ. Θα δούμε πλήρη αποκλιμάκωση έως τα μέσα Ιανουαρίου», εστίασε στη σημασία τήρησης των μέτρων καθώς «τον Ιανουάριο φουντώνουν οι λοιμώξεις», ενώ βλέποντας τις εικόνες στο κέντρο της Αθήνας, «μπορεί να είναι δύσκολα».

Ως προς τα εμβόλια, ο κ. Σύψας ανέφερε πως «αυτά που έχουμε τώρα, αλλά και τα επόμενα τρία που περιμένουμε, έχουν αποτελεσματικότητα γύρω στο 90% και είναι απολύτως ασφαλή. Όποιος εμβολιάζεται μπορεί να λάβει τη βεβαίωσή του δίνοντας τα στοιχεία του».

Επιπρόσθετα, αναφορικά με τις μεταλλάξεις, ο καθηγητής ξεκαθάρισε ότι «μέχρι σήμερα δεν έχουμε καμία ένδειξη ότι η μετάλλαξη, που εμφανίστηκε στη Βρετανία, επηρεάζει την αποτελεσματικότητα του εμβολίου. Στην Ελλάδα δεν έχει εμφανιστεί η μετάλλαξη», ενώ εξήγησε ότι «η τεχνολογία mRNA είναι έξυπνη και ταχύτατη», ενώ «σε ένα μήνα και λιγότερο μπορεί να παραχθεί νέο εμβόλιο, αν χρειαστεί. Στο μέλλον τα εμβόλια θα παράγονται με αυτή την τεχνολογία».

Ερωτηθείς για τον πρώτο κύκλο εμβολιασμού, που αφορά το υγειονομικό προσωπικό, αυτός μπορεί να ολοκληρωθεί μέχρι τέλος Ιανουαρίου, σύμφωνα με τον κ. Σύψα.

Ακολούθως, «το επόμενο βήμα είναι οι ηλικιωμένοι που ζουν σε γηροκομεία και οι ευπαθείς ομάδες. Το δεύτερο στάδιο έχει σχεδιαστεί να διαρκέσει μέχρι τον Απρίλιο, ωστόσο εξαρτάται από την προσέλευση, εξήγησε ο καθηγητής. «Αν όλα πάνε καλά και τρέξουμε με ταχύτητα ρεκόρ η πλειοψηφία του γενικού πληθυσμού θα έχει εμβολιαστεί μέχρι τον Ιούλιο», είπε και προσέθεσε:

«Ο πιο ρεαλιστικός στόχος, όμως, είναι μέχρι τον Σεπτέμβριο να έχει εμβολιαστεί το 70% του πληθυσμού. Αν εμβολιαστεί το 70% τότε προστατεύεται και το άλλο 30%. Άρα, τελειώνει η πανδημία στην Ελλάδα. Ο ιός δεν θα βρίσκει ανθρώπους να μολύνει. Από τον Ιούνιο μέχρι τέλος του χρόνου είναι η περίοδος που θα το πετύχουμε. Του χρόνου θα κάνουμε τα Χριστούγεννα κανονικά. Το καλοκαίρι θα συνεχίσουμε να παίρνουμε μέτρα, όμως θα πάρουμε μια ανάσα αν εμβολιαστούν οι ευπαθείς ομάδες, που είναι κυρίως εκείνοι που διασωληνώνονται».

Όσον αφορά, τέλος, την ανοσία, ο κ. Σύψας ανέφερε πως «δεν ξέρουμε ακόμα πόσο θα διαρκέσει. Ξέρουμε σίγουρα ότι κρατάει 6 μήνες. Από κει και πέρα μπορεί να κρατάει και παραπάνω. Ενδεχομένως να χρειαστεί να εμβολιάζεται ο πληθυσμός κάθε χρόνο».

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ