Ελλαδα

Κορωνοϊός, lockdown και μετακινήσεις τα Χριστούγεννα - Τα νεότερα

Οι ανακοινώσεις από Νίκο Χαρδαλιά και Γκίκα Μαγιορκίνη

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Μειώνονται τα ενεργά κρούσματα στην Ελλάδα, ωστόσο Χριστούγεννα 2020 θα κάνουμε με απαγόρευση κυκλοφορίας και χωρίς κάλαντα - 5 κανόνες για το γιορτινό τραπέζι.

Όλα τα νεότερα για τη διασπορά κορωνοϊού στην Ελλάδα, το lockdown, τα περιοριστικά μέτρα και τις μετακινήσεις τα Χριστούγεννα 2020 και την Πρωτοχρονιά αλλά και τον εμβολιασμό κατά της Covid-19 παρουσιάστηκαν στη live ενημέρωση από το Υπουργείο Υγείας.

Τον λόγο πήρε αρχικά ο καθηγητής του ΕΚΠΑ Γκίκας Μαγιορκίνης, ο οποίος αναφέρθηκε στα επιδημιολογικά δεδομένα που ανακοινώθηκαν νωρίτερα από τον ΕΟΔΥ.

Ειδικότερα, έγινε γνωστό ότι επιβεβαιώθηκαν 853 νέα κρούσματα κορωνοϊού, ενώ οι νεκροί από Covid-19 σε μια ημέρα έφθασαν τους 83. Την ίδια στιγμή οι διασωληνωμένοι ασθενείς με κορωνοϊό στις ΜΕΘ ανέρχονται πλέον σε 491. Από αυτούς οι 11 ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα 18 - 39 ετών, οι 186 είναι ηλικίας 40 - 64 ετών και οι 294 είναι 65 ετών και άνω.

Όπως είπε, η μείωση των ενεργών κρουσμάτων συνεχίζεται στην Ελλάδα και αυτήν την εβδομάδα, ωστόσο η πίεση στις ΜΕΘ παραμένει. Το επιδημιολογικό φορτίο στη Θεσσαλονίκη είναι 3 φορές υψηλότερο από την Αττική, ενώ σημαντική διασπορά του κορωνοϊού παρατηρείται σε Δυτική Αττική και Κοζάνη. 

Σύμφωνα με τον κ. Μαγιορκίνη, έως και 15% λιγότερες διαγνώσεις υπάρχουν στην Αττική αυτήν την εβδομάδα συγκριτικά με την προηγούμενη, με το αντίστοιχο ποσοστό στη Θεσσαλονίκη να φτάνει το 28%.

Ο καθηγητής του ΕΚΠΑ συνέστησε να συμμετάσχει ο πληθυσμός στο πρόγραμμα των 12.000 δωρεάν rapid test κορωνοϊού, για το οποίο η πλατφόρμα άνοιξε τη Δευτέρα 22 Δεκεμβρίου 2020 και οι συμμετοχές έχουν ξεπεράσει ήδη τις 5.000.

Μαγιορκίνης: 5 συμβουλές για ασφαλείς γιορτές εν μέσω κορωνοϊού

Κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής του ο κ. Μαγιορκίνης παρουσίασε τα 5 βασικά πράγματα που πρέπει να κάνουμε για ασφαλείς γιορτές τα Χριστούγεννα 2020 και την Πρωτοχρονιά.

Αναλυτικά:

  1. Αν έχουμε συμπτώματα, δεν συμμετέχουμε στο γιορτινό τραπέζι.
  2. Φοράμε μάσκα, ειδικά όταν πηγαίνουμε σε παππούδες και γιαγιάδες. Όχι αγκαλιές και φιλιά.
  3. Μικρός αριθμός ατόμων στις όποιες συναντήσεις σε σπίτια και αν γίνεται η συνάντηση να αφορά ίδια άτομα, έτσι ώστε να διασφαλιστεί η λεγόμενη κοινωνική «φούσκα».
  4. Τηρούμε τους κανόνες υγιεινής.
  5. Καλός αερισμός του χώρου.

«Συναντήσεις σε κλειστούς χώρους, με κόσμο και χωρίς μάσκες. δημιουργούν τις βέλτιστες συνθήκες υπερμετάδοσης του ιού» τόνισε ο καθηγητής, υπογραμμίζοντας πως το ιδανικό θα ήταν να κάνουμε γιορτές μόνο με τα στενά μέλη της οικογένειάς μας.

Χαρδαλιάς: Χριστούγεννα 2020 με απαγόρευση κυκλοφορίας και χωρίς κάλαντα

Από τη μεριά του ο Νίκος Χαρδαλιάς ανακοίνωσε ότι παραμένει σε ισχύ η νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 22.00 το βράδυ (και από τις 18.00 για τις περιοχές που έχουν αυστηρό τοπικό lockdown).

Και πρόσθεσε πως δεν θα έχουμε φέτος χριστουγεννιάτικα κάλαντα, καθώς δεν προβλέπεται κάποια τέτοια μετακίνηση λόγω της πανδημίας Covid-19.

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι θα υπάρχουν αυστηροί έλεγχοι στους δρόμους μετά τις 22.00 το βράδυ και ξεκαθάρισε ότι εφόσον τα μέτρα δεν τηρηθούν τα Χριστούγεννα, την Πρωτοχρονιά θα ληφθούν αυστηρότερες και πιο σκληρές αποφάσεις.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις