Ελλαδα

Κορωνοϊός: Τα κρούσματα πέφτουν αλλά η πίεση στις ΜΕΘ παραμένει

Νέα προειδοποίηση Μαγιορκίνη για το Σύστημα Υγείας: «Κανένα περιθώριο χαλάρωσης. Προσοχή στους ηλικιωμένους» - Γιατί δεν άνοιξαν τα σχολεία

Newsroom
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Παραμένει η πίεση στις ΜΕΘ παρά τη μείωση των ενεργών κρουσμάτων πανελλαδικά, σύμφωνα με τη live ενημέρωση για τον κορωνοϊό - Μεγάλη προσοχή τα Χριστούγεννα.

Ολοκληρώθηκε τη Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου 2020 η live ενημέρωση από το Υπουργείο Υγείας για τον κορωνοϊό, τα κρούσματα και το lockdown.

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε τη Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου 2020 ότι το τελευταίο 24ωρο επιβεβαιώθηκαν 1.251 νέα κρούσματα. 89 νέοι θάνατοι σε μια ημέρα. Στους 600 οι διασωληνωμένοι ασθενείς στις ΜΕΘ.

Η ενημέρωση πραγματοποιήθηκε από την Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου και τον Επίκουρο Καθηγητή της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίκα Μαγιορκίνη.

Στη σημερινή ενημέρωση δεν συμμετείχε ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς, επειδή τα καιρικά φαινόμενα στην Βόρεια Ελλάδα επιβάλλουν την παρουσία του στο Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων. Ο κ. Χαρδαλιάς θα είναι παρών στην ενημέρωση της Παρασκευής.

Στην ενημέρωση συμμετείχε και ο Υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, ο οποίος απάντησε σε ερωτήσεις δημοσιογράφων για την κατάσταση στις ΜΕΘ και το Σύστημα Υγείας.

Αρχικά, η Βάνα Παπαευαγγέλου ανέφερε ότι στην Αττική επιβεβαιώθηκαν 250 νέα κρούσματα, 243 στη Θεσσαλονίκη και 102 στο Κιλκίς.

Όπως είπε, παρατηρείται σταδιακή μείωση των κρουσμάτων στις περισσότερες περιφερειακές ενότητες της χώρας, ωστόσο υπάρχουν ακόμη «περιοχές που βράζουν», προκαλώντας προβληματισμό στους ειδικούς. Επιπλέον, τόνισε ότι υπάρχει μείωση νέων εισαγωγών στα νοσοκομεία, ωστόσο διατηρείται η πίεση στο ΕΣΥ λόγω της πληρότητας των κλινών ΜΕΘ.

Βάνα Παπαευαγγέλου: Αυτοί είναι οι δύο λόγοι που δεν άνοιξαν τα σχολεία

Αναφορικά με τα σχολεία ξεκαθάρισε ότι αυτά δεν ανοίγουν πριν από τα Χριστούγεννα για δύο λόγους: α) Οποιαδήποτε κινητικότητα μέσα και έξω από τα σχολεία θα οδηγούσε σε αύξηση της πίεσης στις ΜΕΘ λόγω νέων κρουσμάτων β) Δεν ήταν ξεκάθαρο το όφελος από το άνοιγμα των σχολικών μονάδων στα παιδιά, από τη στιγμή που τα μαθήματα θα διαρκούσαν μόλις μια εβδομάδα πριν από το προγραμματισμένο κλείσιμο για τα Χριστούγεννα. Και ξεκαθάρισε ότι βασική προτεραιότητα της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας είναι τα σχολεία να ανοίγουν πρώτα και να κλείνουν τελευταία.

«Παρά την υποτονική βελτίωση στην επιδημιολογική εικόνα στη χώρα, εισηγηθήκαμε την αναβολή του ανοίγματος των σχολείων για δύο λόγους. Το πιο σημαντικό κριτήριο από την έναρξη της πανδημίας είναι η εικόνα στις ΜΕΘ και η εικόνα στις ΜΕΘ δεν βελτιώθηκε. Ετσι οποιαδήποτε κινητικότητα εντός και εκτός των σχολείων θα μπορούσε να δημιουργήσει προβλήματα» τόνισε.

«Αμφισβητήθηκε επίσης το όφελος του ανοίγματος των σχολείων αφού παρέμειναν 7 ημέρες μέχρι τις διακοπές των Χριστουγέννων. Η απόφασή μας δεν αναιρεί τη θέση ότι τα σχολεία είναι τα τελευταία που πρέπει να κλείνουν και τα πρώτα που πρέπει να ανοίξουν. Η τηλεκπαίδευση λειτουργεί άριστα, αλλά τίποτα δεν συγκρίνεται με την δια ζώσης εκπαίδευση. Εξακολουθούμε να υποστηρίζουμε ότι δεν παρατηρείται μετάδοση στα σχολεία, ειδικά στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση. Για αυτό εισηγηθήκαμε το άνοιγμα των σχολείων μετά τα Φώτα» πρόσθεσε.

Σχετικά με τα Χριστούγεννα, ζήτησε από τους πολίτες να κάνουν υπομονή, να τηρούν τα μέτρα υγειονομικής προστασίας και να προσέχουν τους συγγενείς τους. «Ένας ασυμπτωματικός καλεσμένος αρκεί για να μεταδώσει τον ιό στην παρέα» ξεκαθάρισε και πρόσθεσε: «Ας απολαύσουμε τις γιορτές μας πιο κλειστά και πιο διαφορετικά με συγγενικά μας πρόσωπα».

«Αναγνωρίζοντας την κούραση όλων μας, θα πρέπει να κάνουμε υπομονή, να μείνουμε πιστοί στα μέτρα, να προσέχουμε εμάς και τους γύρω μας. Ενας ασυμπτωματικός προσκεκλημένος σε ένα σπίτι αρκεί για να διασπείρει τη λοίμωξη σε όλο το νοικοκυριό. Μπορούν τα φετινά Χριστούγεννα να είναι τα καλύτερα της ζωής μας, πιο κλειστά και πιο οικογενειακά» κατέληξε.

Μαζικός εμβολιασμός για τον κορωνοϊό στη Μεγάλη Βρετανία - Το σχόλιο από τη Βάνα Παπαευαγγέλου

Κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής της έκανε και μια αναφορά στη Μεγάλη Βρετανία και την απόφασή της να εγκρίνει πρώτη το εμβόλιο για τον κορωνοϊό και να ξεκινήσει τον μαζικό εμβολιασμό. Παρουσιάζοντας ορισμένα ιστορικά στοιχεία, γνωστοποίησε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο έχει δείξει στο παρελθόν ότι έχει την τόλμη και την τεχνογνωσία να καινοτομήσει, λαμβάνοντας «πρώτη απ' όλους αποφάσεις για τον εμβολιασμό του πληθυσμού, σώζωντας πολλές ανθρώπινες ζωές».

«Δεν ξαφνιαζόμαστε από τις κινήσεις της Βρετανίας. Τα τελευταία 20 χρόνια είχαν κάνει κάτι ανάλογο, σώζοντας τις ζωές πολλών μικρών παιδιών. Υπήρξε η πρώτη χώρα που εφάρμοσε μαζικό εμβολιασμό ενάντια στη μηνιγγίτιδα πριν αρκετά χρόνια. Οι Βρετανοί εμβολίασαν τότε το 80% των παιδιών και των εφήβων τους.

» Το 2012, όταν στο Ηνωμένο Βασίλειο σημειώθηκαν πάνω από 300 περιστατικά κοκκύτη, οι Βρετανοί εμβολίασαν όλες τις εγκύους, σπάζοντας πολλά ταμπού. Εμβολιάστηκε το 78% των εγκύων που βρίσκονταν τότε στον τρίτο τους μήνα κύησης. Το πρόγραμμα αυτό συνεχίζεται ακόμα και σήμερα.

» Οι Βρετανοί έχουν επιδείξει εγρήγορση, αυξημένα αντανακλαστικά, τόλμη και έχουν παρουσιαστεί πρωτοπόροι παγκοσμίως σε αυτόν τον τομέα. Θα το πω ξανά, η εφαρμογή ενός μαζικού εμβολιασμού σώζει ζωές» ανέφερε χαρακτηριστικά η Βάνα Παπαευαγγέλου.

Μαγιορκίνης: Τα ενεργά κρούσματα μειώνονται σε πανελλαδικό επίπεδο - Κάτω από τη μονάδα ο δείκτης Rt

Από τη μεριά του ο Γκίκας Μαγιορκίνης, επίκουρος καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, εκτίμησε ότι τα στοιχεία από την Ευρώπη δείχνουν πως η πανδημία μπαίνει σε σχετική ύφεση. Έκανε, μάλιστα, συγκεκριμένες αναφορές σε Γαλλία, Γερμανία και Ιταλία μεταξύ άλλων.

«Στην Ευρώπη βλέπουμε ύφεση κρουσμάτων και θανάτων. Στη Γαλλία υπάρχει σταθεροποίηση. Στη Γερμανία δεν υπάρχει υποχώρηση της πανδημίας, αλλά μια σημαντική σταθερότητα στα κρούσματα. Στο Ηνωμένο Βασίλειο υπάρχει σταθεροποίηση. Στην Ιταλία τα κρούσματα είναι υψηλά, όπως και στο προηγούμενο κύμα» εξήγησε.

Για τον κορωνοϊό στην Ελλάδα τόνισε ότι παρατηρείται «μείωση ενεργών κρουσμάτων σε πανελλαδικό επίπεδο», υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι αυτήν την εβδομάδα η συρρίκνωση είναι μικρότερη σε σχέση με τις δύο προηγούμενες εβδομάδες. Παράλληλα, γνωστοποίησε ότι ο δείκτης Rt βρίσκεται σταθερά κάτω από το 1.

Παράλληλα, προειδοποίησε ότι τυχόν «χαλάρωση» των μέτρων θα οδηγούσε σε νέα αύξηση της πίεσης στις ΜΕΘ -εξέλιξη στην οποία θα ήταν εξαιρετικά δύσκολο να ανταποκριθεί το ήδη «κουρασμένο» Σύστημα Υγείας. Όπως είπε, το ΕΣΥ δεν θα μπορέσει να ανταποκριθεί σε μια νέα «εκρηκτική» φάση, ανάλογη των προηγούμενων εβδομάδων, καθώς η μείωση των ενεργών κρουσμάτων πανελλαδικά δεν συνοδεύεται από μείωση της πίεσης στις ΜΕΘ, η οποία και παραμένει ισχυρή.

«Μειώνεται το επιδημιολογικό φορτίο σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Οι διαγνώσεις στις ηλικίες 40 με 65 και 65+ παραμένουν υψηλές. Στα παιδιά οι διαγνώσεις είναι αρκετά χαμηλές. Η βελτίωση του δεύτερου κύματος είναι πιο δύσκολη από το πρώτο κύμα. Η χαλάρωση των μέτρων σε αυτήν τη φάση θα μπορούσε να φέρει έντονη πίεση στο σύστημα υγείας. Η επιδημία μπορεί να γίνει "εκρηκτική" ανά πάσα στιγμή» δήλωσε.

Προς αυτήν την κατεύθυνση κάλεσε εκ νέου τους πολίτες να φορούν μάσκα, να αποφεύγουν τον συγχρωτισμό και τις άσκοπες μετακινήσεις. Παράλληλα, τους ζήτησε να αποφεύγουν τις επισκέψεις στους ηλικιωμένους και αν χρειαστεί να τους δουν από κοντά, πρέπει να φορούν μάσκα σε καλά αεριζόμενο χώρο.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις