Ελλαδα

Παπαευαγγέλου: Πινγκ πονγκ από εργασιακούς χώρους στο σπίτι ο ιός

«Ο κορωνοϊός είναι πιο πονηρός από εμάς»

Newsroom
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Ξεκινώντας την ενημέρωση για τον κορωνοϊό, η κα Παπαευαγγέλου έκανε λόγο για τη μεταφορά του κορωνοϊού από τους εργασιακούς χώρους στο σπίτι

«Είναι σαφές ότι δεν πάει να σπάσει η αλυσίδα της μετάδοσης του κορωνοϊού, η διασπορά στην κοινότητα ήταν και παραμένει μεγάλη, το επιδημιολογικό φορτίο παραμένει σε υψηλά επίπεδα, ιδιαίτερα στη Βόρεια Ελλάδα και σε πολλές μεγάλες πόλεις, και τα ενεργά κρούσματα σήμερα υπολογίζονται στις 18.000. Επιπλέον την τελευταία εβδομάδα παρατηρήθηκε μικρή αύξηση της διάμεσης ηλικίας που έφτασε τα 49 χρόνια, που σημαίνει ότι τι φορτίο των νέων λοιμώξεων έχει μετακινηθεί σε μεγαλύτερες ηλικίες, ενώ το σύστημα υγείας συνεχίζει να πιέζεται. Παρατηρήθηκε επίσης σταδιακή αύξηση του μεριδίου των ανθρώπων άνω των 65 και συνολικά είχαμε 2.600 κρούσματα στην ηλικιακή αυτή ομάδα.» Τις επισημάνσεις αυτές έκαναν η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου και ο επίκουρος καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης, κατά την ενημέρωση για την πορεία της επιδημίας στην Ελλάδα.

Η κ. Παπαευαγγέλου, μάλιστα, έδωσε και μια γεύση για τα φετινά Χριστούγεννα, λέγοντας: «Φέτος ο Δεκέμβριος θα είναι διαφορετικό, αλλά και πολύ πιο δύσκολος, γιατί έρχεται σε συνέχεια πολλών μηνών κόπωσης, λόγω lockdown. Ας σχεδιάσουμε διαφορετικά τα φετινά Χριστούγεννα».

Αναφορικά με το άνοιγμα των σχολείων είπε ότι αρχές της επόμενης εβδομάδας θα συζητηθεί το θέμα στην επιτροπή εμπειρογνώμων για άνοιγμα των σχολείων 14 Δεκεμβρίου με τα νέα επιδημιολογικά δεδομένα. Χθες το θέμα συζητήθηκε αλλά με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα τα σχολεία δεν μπορεί να ανοίξουν στις 7 Δεκεμβρίου.

Μείωση κρουσμάτων την τρίτη εβδομάδα του lockdown

Το ευχάριστο είναι ότι η καμπύλη των νέων κρουσμάτων στη χώρα μας μειώνεται σχεδόν σε όλη την επικράτεια. Παρατηρείται περαιτέρω μείωση του επταήμερου κυλιόμενου μέσου όρου κρουσμάτων που υπολογίζεται στα 1,750 κρούσματα την ημέρα, είπε η καθηγήτρια.

«Την τρίτη εβδομάδα του lockdown η μείωση των κρουσμάτων ήταν σημαντικά μεγαλύτερη σχετικά με τις προηγούμενες εβδομάδες, ωστόσο σε κάποιες περιφερειακές ενότητες, όπως η Πιερία, η Φθιώτιδα και η Αιτωλοακαρνανία, δεν έχουμε ακόμα δει σαφή μείωση των κρουσμάτων. Το επιδημιολογικό φορτίο παραμένει σε υψηλά επίπεδο ιδιαίτερα στη Βόρεια Ελλάδα και σε πολλές μεγάλες πόλεις».

Η πίεση στο ΕΣΥ παραμένει

Η πίεση στο ΕΣΥ παραμένει, είπε η κ. Παπαευαγγέλου. Αναφορικά με τις εισαγωγές υπάρχει, είπε, σταδιακή μείωση. Σήμερα νοσηλεύονται περίπου 4.000 ασθενείς, ενώ ο μέσος όρος της τελευταίας εβδομάδας είναι περίπου 360 εισαγωγές την ημέρα.

«Οι ΜΕΘ εξακολουθούν να είναι γεμάτες, ιδιαίτερα στην Βόρεια Ελλάδα, Στην επικράτεια η πληρότητα των κλινών ΜΕΘ covid αγγίζει το 84% , ενώ αντίστοιχα είναι 79% στην Αττική και 94% στη Θεσσαλονίκη».

Πώς γίνεται η διασπορά στην οικογένεια

Σημείωσε ότι η διασπορά στην κοινότητα ήταν και παραμένει μεγάλη, και η κινητικότητα του πληθυσμού δεν μειώθηκε όσο στο πρώτο lockdown.

«Μια πιθανή εξήγηση του συνεχιζόμενου δεύτερου κύματος είναι ότι λόγω της μεγάλης διασπορά στην κοινότητα υπάρχει ένα συνεχές πινγκ-πονγκ μεταξύ των εργασιακών χώρων και της ενδοοικογενειακής διασποράς. Δηλαδή εκεί που πάει μια περιοχή να ηρεμήσει ξεσπά μια συρροή κρουσμάτων σε ένα εργασιακό περιβάλλον, σε μια κλειστή δομή που λειτουργεί σαν πηγή υπερμετάδοσης και έχει ως αποτέλεσμα τη διασπορά μέσα στα σπίτια.

Δυστυχώς ο ιός έχει αποδείξει ότι είναι πολύ πιο πονηρός από εμάς και παραμονεύει κάθε στιγμή χαλάρωσης ή αφηρημάδας μας».

Μαραθώνιος η αντιμετώπιση της πανδημίας

Όπως είπε η καθηγήτρια, η αντιμετώπιση αυτής της πανδημίας αποτελεί ένα μαραθώνιο διότι έχουμε ακόμα πολλά χιλιόμετρα μπροστά μας και πιθανότατα και πολλές ανηφόρες μέχρι τον τερματισμό. «Ακόμα και όταν έρθουν τα εμβόλια, τον επόμενο μήνα και αρχίσει ο εμβολιασμός χρειαζόμαστε αρκετούς μήνες για να ολοκληρωθεί ο εμβολιασμός και να δημιουργηθεί το τείχος ανοσίας. Ικανή προστασία θα αποκτηθεί περίπου 7 μέρες μετά τη δεύτερη δόση του εμβολίου, δηλαδή στον 1 με 1,5 μήνα από την πρώτη δόση».

Επανέλαβε ότι τα βασικά κριτήρια των ομάδων που θα εμβολιαστούν πρώτοι είναι ο βαθμός έκθεσης στη λοίμωξη (υγειονομικοί), αλλά και ο κίνδυνος για σοβαρή νόσηση (ηλικιωμένοι σε οίκους ευγηρίας, ή άνθρωποι με σοβαρό υποκείμενο νόσημα). Κατέληξε λέγοντας ότι όταν έρθουν στη χώρα μας τα εμβόλια θα έχουν ελεγχθεί από τον ευρωπαϊκό οργανισμό ΕΜΑ όλα τα δεδομένα για την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα τους.

Χαμηλή η μείωση των κρουσμάτων στα αστικά κέντρα

Από την πλευρά του, ο κ. Μαγιορκίνης ανέφερε ότι συνεχίζεται η μείωση των ενεργών κρουσμάτων, ωστόσο αυτή την εβδομάδα η συρρίκνωση φαίνεται να είναι μικρότερη.

«Η μείωση στα μεγάλα αστικά κέντρα συνεχίστηκε και αυτή την εβδομάδα με χαμηλότερους ωστόσο ρυθμούς. Συγκεκριμένα τόσο στην Αττική όσο και στην Θεσσαλονίκη οι εκτιμήσεις δείχνουν ότι ο ενεργός αριθμός αναπαραγωγής παραμένει κάτω από το 1, με την Αττική να διατηρεί πιθανώς ελαφρώς χαμηλότερο από τη Θεσσαλονίκη με βάση όμως τον αριθμό νέων διαγνώσεων. Με βάση τον ρυθμό των διασωληνώσεων η Θεσσαλονίκη φαίνεται ότι είναι πιο κάτω από την Αττική. Τα ενεργά κρούσματα και στις δύο περιφέρειες παραμένουν εξαιρετικά υψηλά».

Όπως είπε, η Αττική έδειξε μείωση των διαγνώσεων σε ποσοστό περίπου 15-20% μεσοσταθμικά για όλη την εβδομάδα και η Θεσσαλονίκη έδειξε μείωση σε ποσοστό 20-22%. Η επιβάρυνση στα βόρεια διατηρείται, ενώ υψηλό παραμένει και το φορτίο της Λάρισας.

Η ηλικιακή κατανομή των νέων διαγνώσεων διατηρεί βαρύ προφίλ νοσηρότητας με τις διαγνώσεις των 40-65 ετών και άνω των 65 να έχουν την υψηλότερη επίπτωση, ωστόσο, τις τελευταίες τρεις μέρες παρατηρείται μικρή υποχώρηση στις διαγνώσεις στους άνω των 65 ετών.

Το νοτιότερο τμήμα της χώρας, είπε ο κ. Μαγιορκίνης. διατηρεί χαμηλότερο φορτίο, ενώ σε λιγότερο αστικές περιοχές παρατηρείται σταθεροποίηση της επιδημίας με μικρά ωστόσο σημεία κάμψης.

Έκανε έκκληση, ιδιαίτερα σε όσους βρίσκονται σε μικρές πόλεις και χωριά να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στην καθημερινότητα τους. «Δυστυχώς ο ιός μας αφορά όλους», είπε, και επανέλαβε τα μέτρα προστασίας που πρέπει να τηρούνται.

Έχουμε δρόμο να διανύσουμε μέχρι να δούμε την επιδημία να κάμπτεται μέσω του εμβολιασμού, τόνισε και συνέστησε υπομονή και προσοχή στην τήρηση των μέτρων τους επόμενους μήνες.

Αναφέρθηκε επίσης, στην παγκόσμια πορεία της πανδημίας λέγοντας ότι ο ρυθμός επέκτασης παραμένει σταθερός, με περίπου 600.000 διαγνώσεις ανά ημέρα. Ο αριθμός των ατόμων που καταλήγουν φαίνεται ότι έχει σταθεροποιηθεί περίπου στις 12.000 ανά ημέρα. Στην Ευρώπη η επιδημία διατηρείται σε υψηλά επίπεδα ενεργότητας έχοντας καταγράψει 18 εκατ. διαγνώσεις και περισσότερους από 400.000 θανάτους. Επί του παρόντος συνεχίζει μια ελαφρά πτωτική πορεία με καταγραφή λιγότερων διαγνώσεων συγκριτικά με 2 εβδομάδες πριν.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις 

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ