Ελλαδα

Lockdown: Πόσο πιθανή είναι η νέα πάραταση έως τις 14 Δεκεμβρίου

Ποιοι παράγοντες παίζουν ρόλο στις τελικές αποφάσεις

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Κλειστά καταστήματα στο κέντρο της Αθήνας εν μέσω lockdown για τον κορωνοϊό
Κλειστά καταστήματα στο κέντρο της Αθήνας εν μέσω lockdown για τον κορωνοϊό © EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Δεν αποκλείουν στην κυβέρνηση νέα παράταση του lockdown έως και τις 14 Δεκεμβρίου και αυτοί είναι οι παράγοντες που επηρεάζουν τις τελικές αποφάσεις.

Υπάρχουν σκέψεις για νέα παράταση του lockdown που έχει επιβληθεί για τον κορωνοϊό έως τις 14 Δεκεμβρίου 2020, καθώς τα επιδημιολογικά δεδομένα στην Ελλάδα δεν είναι αυτά που περίμεναν οι λοιμωξιολόγοι.

Αυτό αναφέρει κυβερνητικό στέλεχος, που επικαλείται στο ρεπορτάζ του ο ΣΚΑΪ. Σημειώνεται ότι στη live ενημέρωση για τον κορωνοϊό η Βάνα Παπαευαγγέλου ανέφερε ότι «το δεύτερο κύμα δεν λέει να φύγει».

Με 25.000 ενεργά κρούσματα στη χώρα, με 89 νεκρούς μέσο όρο την προηγούμενη εβδομάδα, με 18 επιβαρυμένες επιδημιολογικά περιφέρειες και με τρεις περιοχές στη Δυτική Ελλάδα να παρουσιάζουν επικίνδυνη αύξηση του ιικού φορτίου, η άρση του lockdown παρατάθηκε ήδη κατά μια εβδομάδα: Από τις 29 Νοεμβρίου πήγε στις 7 Δεκεμβρίου 2020.

Τα φετινά Χριστούγεννα θα είναι διαφορετικά, με μάσκα, αποστάσεις και click away μεταξύ άλλων. Την Παρασκευή 27 Νοεμβρίου 2020 ο Νίκος Χαρδαλιάς, υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, ξεκαθάρισε: «Είναι πρόωρη η συζήτηση για άρση των μέτρων την παρούσα στιγμή». Και πρόσθεσε: «Τα Χριστούγεννα, όπως και σε όλο τον κόσμο θα είναι διαφορετικά. Για τις επόμενες 10 μέρες είναι σημαντική η αυστηρή τήρηση των μέτρων».

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε στην τελευταία του ενημέρωση 2.013 νέα κρούσματα κορωνοϊού. Από αυτά, τα 545 επιβεβαιώθηκαν στη Θεσσαλονίκη, τα 319 στην Αττική, τα 106 στη Λάρισα, τα 93 στις Σέρρες και τα 80 στη Μαγνησία. Οι νεκροί από κορωνοϊό το τελευταίο 24ωρο ήταν 101, ενώ οι διασωληνωμένοι ασθενείς με Covid-19 στις ΜΕΘ είναι 607. Τουλάχιστον 4.500 ασθενείς με Covid-19 νοσηλεύονται σε νοσοκομεία ανά την ελληνική επικράτεια, εκ των οποίων το 1/4 στη Θεσσαλονίκη.

«Η καμπύλη των νέων κρουσμάτων μειώνεται, ωστόσο το ιικό φορτίο παραμένει βαρύ, ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα, από την οποία έγινε για πρώτη φορά και αεροδιακομιδή διασωληνωμένων ασθενών» ανέφερε επίσης η Βάνα Παπαευαγγέλου. Στη Θεσσαλονίκη το ιικό φορτίο στα λύματα μειώθηκε κατά 30%, ωστόσο ο προβληματισμός παραμένει καθώς τα κρούσματα δεν μειώνονται στον βαθμό που περίμεναν οι λοιμωξιολόγοι.

13 διασωληνωμένοι με κορωνοϊό στις ΜΕΘ στην ηλικιακή ομάδα 18-39 ετών | 27.11.2020
13 διασωληνωμένοι με κορωνοϊό στις ΜΕΘ στην ηλικιακή ομάδα 18-39 ετών © eody.gov.gr

Τα δεδομένα αυτά είχαν ως αποτέλεσμα να υπάρξει ήδη μια πρώτη παράταση του lockdown, με την κυβέρνηση να βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με την επιτροπή λοιμωξιολόγων για τον καθορισμό των επόμενων κινήσεων.

Πότε θα ξεκινήσει η άρση του lockdown για τον κορωνοϊό στην Ελλάδα

Οι λοιμωξιολόγοι αναμένουν ακόμη μεγαλύτερη πίεση στις ΜΕΘ τις επόμενες 7 με 14 ημέρες και καθοριστικός παράγοντας για την άρση του lockdown και το πότε αυτή θα ξεκινήσει, είναι η αυστηρή τήρηση των περιοριστικών μέτρων, με παράλληλη ελαχιστοποίηση μετακινήσεων και επαφών.

Στην κυβέρνηση, με βάση τα νεότερα επιδημιολογικά δεδομένα, εκτιμούν ότι υπάρχει ακόμη δρόμος μέχρι την άρση του lockdown, από τη στιγμή μάλιστα που προσανατολίζεται σε ενιαίο άνοιγμα της αγοράς και όχι σε «δύο ταχυτήτων».

Πρώτη προτεραιότητα παραμένει η Δημόσια Υγεία. Το σύστημα υγείας, ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα, έχει φθάσει στα όριά του και τα επόμενα 24ωρα θεωρούνται εξαιρετικά κρίσιμα και αναμένεται να καθορίσουν σε μεγάλο βαθμό τις αποφάσεις για το lockdown και το πότε θα ξεκινήσει η άρση του.

2.013 νέα κρούσματα κορωνοϊού ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ την Παρασκευή 27 Νοεμβρίου 2020
2.013 νέα κρούσματα κορωνοϊού ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ την Παρασκευή 27 Νοεμβρίου 2020 © athensvoice.gr/koronoios

Δεν αποκλείεται, πάντως, να παραμείνουν σε ισχύ ορισμένοι περιορισμοί σε περιοχές με επιβαρυμένη επιδημιολογική εικόνα -πρακτική που ακολουθείται και στην Ευρώπη (π.χ. στη Γαλλία θα παραμείνει σε ισχύ η νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας).

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.