Ελλαδα

Κορωνοϊός - Ελλάδα: Στα 45 έτη ο μέσος όρος των νέων κρουσμάτων

Υπάρχει τάση σταθεροποίησης ωστόσο το ιικό φορτίο παραμένει υψηλό - Έκκληση Μαγιορκίνη για περιορισμό των επισκέψεων σε γονείς και παππούδες

Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Όλα τα νεότερα για τα κρούσματα κορωνοϊού, lockdown, διασωληνωμένους και ΜΕΘ στη live ενημέρωση από το Υπουργείο Υγείας.

Η κατάσταση με τον κορωνοϊό στην Ελλάδα παραμένει «κρίσιμη», με το «ιικό φορτίο να παραμένει υψηλό» παρά τη διαφαινόμενη μείωση των κρουσμάτων.

Αυτό επισημάνθηκε μεταξύ άλλων στην προγραμματισμένη live ενημέρωση για τον κορωνοϊό και τα κρούσματα στην Ελλάδα την Παρασκευή 20 Νοεμβρίου 2020.

Βάνα Παπαευαγγέλου, Γκίκας Μαγιορκίνης, Νίκος Χαρδαλιάς και Βασίλης Κοντοζαμάνης παρουσίασαν όλα τα νεότερα για την εξάπλωση της Covid-19 στη χώρα, απαντώντας και στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων.

Όπως ανακοίνωσε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου, κατά τη σημερινή τακτική ενημέρωση του Υπουργείου Υγείας για την εξέλιξη της πανδημίας στην Ελλάδα, η διάμεση ηλικία των ασθενών με κορωνοϊό σε όλη την ελληνική επικράτεια είναι τα 45 έτη, ενώ παρατηρείται μικρή αύξηση στον μέσο όρο των νέων κρουσμάτων.

Επίσης, γνωστοποίησε ότι πάνω από 4.000 ασθενείς με κορωνοϊό νοσηλεύονται πλέον σε απλές κλίνες, ενώ 519 είναι οι διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ. Αναφορικά με τα ημερήσια κρούσματα κορωνοϊού τόνισε ότι παραμένει υψηλός ο αριθμός των κρουσμάτων σε Αττική και Θεσσαλονίκη, με 582 και 673 αντίστοιχα, ενώ τριψήφιο αριθμό μολύνσεων Covid-19 εμφανίζουν η Λάρισα (105), η Μαγνησία (108) και η Πέλλα (107).

Παράλληλα, εξέφρασε τον προβληματισμό της για το γεγονός ότι μετά από τρεις εβδομάδες lockdown η κατάσταση δεν έχει βελτιωθεί στη Βόρεια Ελλάδα και η διασπορά συνεχίζεται. «Θα περίμενε κανείς μεγαλύτερη ύφεση» δήλωσε και υπογράμμισε πως υπάρχουν διάφοροι παράγοντες που επηρεάζουν την επιδημιολογική εικόνα. Επιπλέον, ανησυχία προκαλεί η Θεσσαλία όπου οι τάσεις είναι αυξητικές. Όπως είπε, για μία ακόμη ημέρα Βόλος και Λάρισα έχουν τριψήφιο αριθμό ημερήσιων μολύνσεων.

Αφού απηύθυνε νέα έκκληση προς τους πολίτες να τηρούν αυστηρά τα μέτρα προστασίας κατά του κορωνοϊού, επεσήμανε ότι «υπάρχει μια τάση σταθεροποίησης αλλά η χώρα παραμένει με αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο». Παράλληλα, υπογράμμισε ότι το νέο lockdown δείχνει να αποδίδει, ωστόσο χρειάζεται μεγάλη προσοχή από τους πολίτες.

Βάνα Παπαευαγγέλου για κορωνοϊό και νεκρούς: Αν υπήρχαν αληθινές σφαίρες, κανείς δεν θα χαλάρωνε

Η λοιμωξιολόγος κάλεσε, μάλιστα, τους πολίτες να μην αντιμετωπίζουν με διαφορετικό τρόπο τους ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους, μόνο και μόνο επειδή ήταν μεγάλης ηλικίας ή είχαν υποκείμενα νοσήματα.

«Οι άνθρωποι αυτοί χάθηκαν από κορωνοϊό, δεν θα είχαν πεθάνει αν δεν είχαν κολλήσει» σημείωσε και έφερε το παράδειγμα 90ρηδων που είναι εντελώς ασυμπτωματικοί και παραδίπλα 40ρηδες που δίνουν μάχη για τη ζωή τους. «Αν υπήρχαν σφαίρες δεν θα χαλαρώναμε» εκτίμησε η παιδίατρος, που έκανε λόγο για έναν «πόλεμο με έναν αόρατο εχθρό».

Βάνα Παπαευαγγέλου, επίκουρη καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας ΕΚΠΑ και μέλος της επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας © EUROKINISSI/ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ

Και επανέλαβε ότι η μείωση μετακινήσεων και η αποφυγή συναθροίσεων, σε συνδυασμό με την καθολική χρήση της μάσκας είναι η απάντηση για να μπει «φρένο» στη διασπορά του κορωνοϊού μέχρι να έρθει το εμβόλιο. «Το κακό είναι πως το δεύτερο κύμα της πανδημίας θερίζει ζωές» ανέφερε, υπενθυμίζοντας τη διαπίστωση επιστήμονα του ΠΟΥ σύμφωνα με την οποία αν η χρήση μάσκας επεκταθεί στο 95%, δεν θα χρειάζεται lockdown.

Μόνο με τον εμβολιασμό θα υπάρξει «ανοσία της αγέλης» και ο κορωνοϊός θα νικηθεί

Σύμφωνα με την ίδια, ο μαζικός εμβολιασμός θα οδηγήσει στην «ανοσία της αγέλης», φέρνοντας πιο κοντά την επιστροφή στην κανονικότητα.

Κάνοντας ξεχωριστή αναφορά στα εμβόλια, η Βάνα Παπαευαγγέλου τόνισε πως η ασφάλεια αποτελεί την πρώτη και σημαντικότερη προϋπόθεση. «Οι τεχνολογίες των εμβολίων έχουν δοκιμαστεί τα τελευταία χρόνια στη μάχη άλλων ασθενειών. Μέσω του εμβολιασμού προετοιμαζόμαστε και έτσι όταν εκτεθούμε, τα αντισώματα εμποδίζουν τον ιό ή μας βοηθάνε να νοσήσουμε ελαφρά» ξεκαθάρισε, γνωστοποιώντας ότι οι ανεπιθύμητες ενέργειες είναι περιορισμένες και αναμενόμενες.

«Ο μαζικός εμβολιασμός αποτελεί τη μόνη λύση, μόνο έτσι θα καταφέρουμε να φτάσουμε στο επιθυμητό επίπεδο της ανοσίας της αγέλης μέσα στους επόμενους μήνες» σχολίασε.

Γκίκας Μαγιορκίνης: Προστατέψτε γονείς και παππούδες - Περιορίστε τις επισκέψεις σε αυτούς

Από τη μεριά του ο επίκουρος καθηγητής Υγιεινής και Επιδημολογίας, Γκίκας Μαγιορκίνης, απηύθυνε έκκληση να περιοριστούν στο ελάχιστο οι επισκέψεις σε γονείς και παππούδες.

Όπως είπε, στις αρχές Νοεμβρίου διαπιστώθηκε ότι ο κορωνοϊός πέρασε από άτομα μικρότερων ηλικιών σε ηλικιωμένους. 

Γκίκας Μαγιορκίνης, καθηγητής επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ © EUROKINISSI/ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ

«Ο κορωνοϊός έχει σαν όχημα την δομή της ελληνικής οικογένειας» ανέφερε ο επίκουρος καθηγητής του ΕΚΠΑ. Και πρόσθεσε: «Ο ιός πέρασε από τους 20αρηδες και τους 30αρηδες στις μεγαλύτερες γενιές και συντηρείται εντός των νοικοκυριών. Τώρα είναι η στιγμή που όλοι πρέπει να ελαχιστοποιήσουμε τις επαφές μας ώστε να περάσουμε τα Χριστούγεννα με τον καλύτερο δυνατό τρόπο».

Λίγα λεπτά νωρίτερα ο ΕΟΔΥ είχε ανακοινώσει 2.581 νέα κρούσματα κορωνοϊού, με 72 ανθρώπους να χάνουν τη ζωή τους.

Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ για τα 2.581 νέα κρούσματα κορωνοϊού | 20.11.2020

«Σήμερα ανακοινώνουμε 2.581 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 38 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 87.812, εκ των οποίων το 53.5% άνδρες.

» 4.766 (5.4%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 22.295 (25.4%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

» 519 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι τα 65 έτη. 156 (30.1%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 81.1% των διασωληνωμένων έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 440 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

» Τέλος, έχουμε 72 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 1.419 θανάτους συνολικά στη χώρα. 573 (40.4%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 80 έτη και το 96.9% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω».

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις