Ελλαδα

Διεθνής Ημέρα Τρανς Μνήμης: Τα μέτρα που ζητά το ΣΥΔ

Φέτος λόγω των μέτρων προστασίας από την πανδημία, δεν θα πραγματοποιηθούν ανοικτές εκδηλώσεις που ακολουθούνται από την Πορεία Μνήμης.

Αλεξάνδρα Σκαράκη
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Η Διεθνής Ημέρα Τρανς Μνήμης είναι η 20ή Νοεμβρίου - Τα μέτρα που ζητά το Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών από την Πολιτεία

Η Διεθνής Ημέρα Τρανς Μνήμης (#TDoR) είναι ημέρα μνήμης για τα τρανς (διεμφυλικά) άτομα που υπήρξαν θύματα τρανσφοβικής βίας και εγκλημάτων, αλλά αποτελεί και αφύπνιση για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν σε καθημερινή βάση. Η δολοφονία της Ρίτα Χέστερ στη Βοστόνη των ΗΠΑ, υπήρξε η αφορμή για τη διοργάνωση της πρώτης Πορείας Μνήμης, στις 20 Νοεμβρίου του 1999.   

Το Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών (#ΣΥΔ), η μη κυβερνητική οργάνωση εθελοντικού χαρακτήρα για τα δικαιώματα και τις ελευθερίες των τρανς, φυλοδιαφορετικών και ίντερσεξ, και γενικότερα των LGBTI προσώπων, καθώς και των προσώπων που εργάζονται στο σεξ, συντονίζει από το 2010, ημερίδες αφιερωμένες στην ημέρα, σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Φέτος και λόγω των μέτρων προστασίας από την πανδημία Covid-19, δεν θα πραγματοποιηθούν ανοικτές εκδηλώσεις που ακολουθούνται από την Πορεία Μνήμης.

Σε παγκόσμιο επίπεδο

Σύμφωνα με το #ΣΥΔ, τη χρονιά που μας πέρασε, καταγράφηκαν 350 δολοφονίες τρανς και φυλοδιαφορετικών ατόμων σε όλο τον κόσμο. Ηταν καταγεγραμμένες δολοφονίες μίσους και ο πραγματικός αριθμός ενδεχομένως να είναι πολύ μεγαλύτερος, καθώς σε πολλές χώρες είτε τα τρανς και φυλοδιαφορετικά άτομα δεν αναγνωρίζονται με την πραγματική τους ταυτότητα, ή δεν υπάρχουν καθόλου καταγραφές. Το 98% ήταν είτε τρανς γυναίκες ή διεμφυλικά πρόσωπα με θηλυκή έκφραση φύλου. Το 62% των τρανς που το επάγγελμά τους ήταν γνωστό, επρόκειτο για εργάτριες στο σεξ, ενώ το 50% ήταν τρανς πρόσφυγες ή μετανάστριες. Συνεπώς, δολοφονούνται τα πλέον ευάλωτα τρανς άτομα, αυτά που αντιμετωπίζουν πολλαπλές διακρίσεις. Επιπλέον, ο μέσος όρος των θυμάτων ήταν τα 31 έτη, δηλαδή πολύ νεαρά, ενώ το -μικρότερης ηλικίας- καταγεγραμμένο θύμα ήταν μόλις 15 ετών. Τα στατιστικά δείχνουν δολοφονίες, «ιδιαίτερα ειδεχθείς και βασανιστικές για τα θύματα». 

Στην Ελλάδα

Σύμφωνα με τις καταγραφές του Δικτύου Καταγραφής Περιστατικών Ρατσιστικής Βίας, στην Ελλάδα, σταθερά τα τελευταία χρόνια, τα ποσοστά ρατσιστικών περιστατικών και διακρίσεων, παραμένουν υψηλά, και αναλογούν περίπου στο 20% των συνολικών καταγεγραμμένων περιστατικών. Πρόσφατα, δε, μία εβδομάδα πριν την Ημέρα Μνήμης, ανάμεσα στα υπόλοιπα καταγεγραμμένα κρούσματα, καταγράφηκε βίαιη επίθεση κατά τρανς γυναίκας με μαχαίρι που είχε ως αποτέλεσμα τη νοσηλεία της με τραύματα στον πνεύμονα, ενώ το περιστατικό διερευνά το Τμήμα Ρατσιστικής Βίας της Θεσσαλονίκης. 

Όπως αναφέρει το ΣΥΔ σε ανακοίνωσή του, «τα παραπάνω στοιχεία και οι πραγματικότητες που αντιμετωπίζουν τα τρανς και φυλοδιαφορετικά πρόσωπα στην καθημερινότητά τους, δεικνύουν ότι είναι επιτακτική αναγκαιότητα να γίνουν όλα τα απαραίτητα βήματα, τόσο στο επίπεδο της Πολιτείας, όσο και σε αυτό της κοινωνίας, ώστε να καταπολεμηθεί ο ρατσισμός, η μισαλλοδοξία, αλλά και οι διακρίσεις που αντιμετωπίζει η κοινότητά μας».

Το Σωματείο τονίζει ότι είναι απαραίτητο η Πολιτεία να προχωρήσει σε νομοθετικά μέτρα, ιδίως στο πεδίο της καταπολέμησης του ρατσισμού, της μισαλλοδοξίας, των διακρίσεων και στο πεδίο της νομικής αναγνώρισης της ταυτότητας φύλου, διασφαλίζοντας τα ανθρώπινα δικαιώματα και ελευθερίες για τα τρανς, φυλοδιαφορετικά και ίντερσεξ πρόσωπα.

Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών

Πληροφορίες

Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών 

Συγγρού 79, 3ος όροφος, Αθήνα, 11745

Τηλ. 210.9210697

Ώρες γραφείου: Δευτέρα έως Παρασκευή, 09.00-17.00 

Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφτείτε τα tgender.gr, transgender-association.gr