Ελλαδα

Θεοδωρίδου: Έναρξη εμβολιασμού πιθανώς τον πρώτο μήνα του 2021

«Θα ξαναπάρουμε τη ζωή μας πίσω όταν φτάσουμε στο υψηλό ποσοστό εμβολιασμού πάνω από το 60%»

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Μαρία Θεοδωρίδου: Η εκτίμηση της προέδρου της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών για την έναρξη του εμβολιασμού στη χώρα μας.

Η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδη εκτίμησε ότι πιθανώς η έναρξη του εμβολιασμού θα γίνει τον πρώτο μήνα του 2021 και έστειλε το μήνυμα να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε θετικά για τον εμβολιασμό

«Ήταν κάτι από την αρχή που ελπίζαμε ότι θα γίνει, φθάνουμε στο σημείο της πραγματοποίησης και σε αυτό δεν θα πρέπει να μείνει κανείς αμέτοχος». Προσέθεσε ότι τα εμβόλια είναι ένα μεγάλο όπλο, δεν είναι όμως το άπαν. Δεν σημαίνει ότι «έρχεται το εμβόλιο και σταματάμε τα μέτρα τα οποία προσπαθούμε όλοι να εφαρμόσουμε», είπε για τον κορωνοϊό η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου και συνέστησε λίγο ακόμη υπομονή. Η ίδια, επεσήμανε ότι υπάρχει η υλικοτεχνική προετοιμασία για να εφαρμοστεί όταν έρθει στη χώρα μας. Διαβεβαίωσε ότι δεν θα μείνει καμία ομάδα αυξημένου κινδύνου μακριά από τον εμβολιασμό, όπως και όλος ο πληθυσμός, εάν υπάρξει η αντίστοιχη διαθεσιμότητα του εμβολίου, η οποία θα είναι σταδιακή γι' αυτό σημαντικός παράγοντας είναι και η προτεραιοποίηση.

«Για να δημιουργηθεί η ανοσία αγέλης θα πάρει χρόνο, θα εξαρτηθεί από το ποσοστό των ανθρώπων που θα εμβολιαστούν, αλλά και από κάποιες ιδιότητες των εμβολίων που ακόμα δεν μας είναι γνωστές, όπως εάν προφυλάσσει μεν αλλά σταματάει και τη μετάδοση στο περιβάλλον», είπε η κ. Θεοδωρίδου κατά τη σημερινή ενημέρωση από τον Βασίλη Κικίλια και προσέθεσε ότι «θα ξαναπάρουμε τη ζωή μας πίσω όταν φτάσουμε στο υψηλό ποσοστό πάνω από το 60% εμβολιασμού, καθώς θα έχει δημιουργηθεί το τείχος ανοσίας που θέλουμε για όλες τις λοιμώξεις προκειμένου να πετύχουμε τη μείωση τους μέχρι εξαλείψεως».

Παράλληλα, ο γενικός γραμματέας Πρωτοβουλίας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, αναφέρθηκε στον επιχειρησιακό σχεδιασμό για τον εμβολιασμό. «Κάθε εμβόλιο έχει διαφορετικές προδιαγραφές αποθήκευσης και διανομής, καθώς και διαφορετικές τεχνικές προδιαγραφές για την διενέργεια του εμβολιασμού. Έτσι ο σχεδιασμός έγινε με γνώμονα να καταφέρουμε να διανείμουμε με ασφάλεια τα εμβόλια σε όλη την Ελλάδα».

Όπως είπε, γίνεται προσπάθεια να ψηφιοποιηθεί η όλη διαδικασία και «αυτό θα μείνει ως παρακαταθήκη στο ΕΣΥ για να μπορέσουμε να το χρησιμοποιήσουμε στην μετά covid εποχή».

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις 

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ