Ελλαδα

Lockdown: Κυκλοφορούν με πλαστές βεβαιώσεις μετακίνησης

Περιπτώσεις όπου το ΑΦΜ της σφραγίδας δεν ταυτίζεται με την εταιρική επωνυμία

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Lockdown- Βεβαιώσεις μετακίνησης: Με πλαστά έγγραφα μετακινούνται πολίτες- Καταγγελίες για εργαζόμενους που αναγκάζονται να δουλέψουν παρά την αναστολή.

Με πλαστές βεβαιώσεις Κυκλοφορίας Εργαζόμενων μετακινούνται πολίτες, όπως καταγγέλλει σε δηλώσεις του ο Γραμματέας Τύπου και Δημοσίων Σχέσεων της ΓΣΕΕ, Δημήτρης Καραγεωργόπουλος. 

Σύμφωνα με το ethnos.gr, όπου και μίλησε ο κ. Καραγεωργόπουλος, ο ίδιος εντόπισε βεβαίωση, όπου το ΑΦΜ της σφραγίδας δεν ταυτίζεται με την εταιρική επωνυμία στην σφραγίδα.

«Ψευδείς χειρόγραφες βεβαιώσεις με ψεύτικες σφραγίδες ανύπαρκτων επιχειρήσεων έχουν μοιραστεί σε ολόκληρες γειτονιές και οικοδομικά μπλοκ και κάτοικοι ολόκληρων συνοικιών του λεκανοπεδίου μετακινούνται καθημερινά με ψευδείς χειρόγραφες βεβαιώσεις», σημείωσε ο κ. Καραγεωργόπουλος. 

«Εργαζόμενοι σε αναστολή καλούνται να δουλέψουν»

Σύμφωνα πάντα με τον κ. Καραγεωργόπουλο, η ΓΣΕΕ έχει δεχθεί 90 καταγγελίες για μισθωτούς που αναγκάζονται να μετακινηθούν προς την εργασία τους την ώρα που έχουν τεθεί σε αναστολή εργασίας.

«Συνάδελφοί μας που είναι σε αναστολή υποχρεώνονται από εργοδότες να εργάζονται παράνομα και να μετακινούνται. Το ίδιο συμβαίνει και με παντελώς ανασφάλιστους εργαζόμενους», τονίζει ο κ. Καραγεωργόπουλος.

Μάλιστα, τέτοια περιστατικά αφορούν τους εξής κλάδους: Επιχειρήσεις εστίασης για εργαζόμενους που απασχολούνται σε take away και delivery, Call Center, Ταχυμεταφορές Εταιρείες σεκιούριτι.

Η ΓΣΕΕ με ανακοίνωσή της χαρακτηρίζει προβληματική την ισχύ της χειρόγραφης Βεβαίωσης τύπου Α' από το https://forma.gov.gr για την μετακίνηση των εργαζομένων στην περίοδο της καραντίνας ταυτόχρονα με την Βεβαίωση Αδείας Κυκλοφορίας για τους Εργαζόμενους από το Π.Σ. «Εργάνη» στο eservices.yeka.gr.

Οι εναλλακτικές 

Οι εργοδότες για την μετακίνηση των εργαζομένων τους έχουν δύο εναλλακτικές επιλογές ως προς την έκδοση της σχετικής βεβαίωσης άδειας κυκλοφορίας με την οποία εφοδιάζουν τον εργαζόμενο:  

-Χειρόγραφη Βεβαίωση τύπου Α' (εκτύπωση από το https://forma.gov.gr), συμπληρωμένη και υπογεγραμμένη από τον εργοδότη, με φυσική σφραγίδα αυτού και παρέχεται, με προσωπική ευθύνη του υπογράφοντος.

-Βεβαίωση Αδείας Κυκλοφορίας για τους Εργαζόμενους - Πρακτικά Ασκούμενους σπουδαστές/φοιτητές - Μαθητευόμενους από το Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ "Πολλοί εργαζόμενοι υφίστανται πιέσεις να μετακινηθούν με χειρόγραφες βεβαιώσεις για την παροχή εργασίας σε περιπτώσεις που για παράδειγμα έχει ανασταλεί η λειτουργία της επιχείρησης ή δεν έχει αναγγελθεί νόμιμα η εργασία τους», αναφέρει η Συνομοσπονδία. 

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις 

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ