Ελλαδα

Κορωνοϊός-μινκ: Rapid tests στους εκτροφείς στη Δυτική Μακεδονία

«Από την ιχνηλάτηση που έχει γίνει στους εκτροφείς δεν έχει παρατηρηθεί κάποια ανησυχία»

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Mink- Δανία
Mink- Δανία © EPA/ Mads Claus Rasmussen

Κορωνοϊός: Έλεγχοι στα εκτροφεία μιγκ μετά τα κρούσματα που παρατηρούνται σε έξι χώρες- Ποια η κατάσταση στη Δανία

Σε επικοινωνία με τον ΕΟΔΥ βρίσκονται οι εκτροφείς μινκ στη Δυτική Μακεδονία, με τους εκπροσώπους του Πανελληνίου Συλλόγου Εκτροφέων Γουνοφόρων Ζώων, του Συνδέσμου Γουνοποιών Καστοριάς και της Περιφερειακής Ενότητας Καστοριάς, να επισημαίνουν ότι δεν έχει εντοπιστεί κανένα κρούσμα ανάμεσα σε εργαζόμενους σε φάρμες γουνοφόρων ή στο στενό τους περιβάλλον.

Οι πεντακόσιοι περίπου εμπλεκόμενοι σχετικά με την εκτροφή μινκ στη Δυτική Μακεδονία, όπως ενημερώνει το GRTimes.gr ο υπεύθυνος Τύπου & Δημοσίων Σχέσεων του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εκτροφέων Μίλτος Καρακουλάκης θα προχωρήσουν σε rapid tests για τον κορωνοϊό, ωστόσο, μέχρι στιγμής, από την ιχνηλάτηση που έχει γίνει στους εκτροφείς δεν έχει παρατηρηθεί κάποια ανησυχία.

«Σε πρώτη φάση θα κάνουν τεστ οι 300 άμεσα εμπλεκόμενοι με τα εκτροφεία και σε δεύτερη φάση οι υπόλοιποι 150 βοηθητικοί εργάτες που είναι κυρίως στην τροφοδοσία τροφής και σε μονάδες επεξεργασίας δερμάτων» αναφέρει στο GRTimes.gr ο κ. Καρακουλάκης προσθέτοντας ότι τα τεστ θα πραγματοποιηθούν, κατόπιν συνεννόησης και με τον ΕΟΔΥ, στο τέλος της εβδομάδας με αρχές της επόμενης.

Ο ίδιος εξηγεί πως και στα 90 εκτροφεία που υπάρχουν στην Ελλάδα – όλα βρίσκονται στη Δυτική Μακεδονία- η εικόνα που παρουσιάζουν τα μινκ από κλινικής άποψης, είναι καθαρή. «Έχουμε συστάσεις, από τον ΕΟΔΥ, τις κτηνιατρικές υπηρεσίες αλλά και ιδιώτες κτηνιάτρους σε συνεννόηση με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, όλοι όσοι εμπλέκονται με τα μινκ, να είναι υπό στενή παρακολούθηση» λέει, κάτι το οποίο ήδη εφαρμόζεται. Υπάρχουν εντολές να παρακολουθείται η κλινική εικόνα των ζώων καθημερινά, «είναι κάτι όμως που το κάνουμε, ούτως ή άλλως, 365 ημέρες του χρόνου» επισημαίνει ο εκπρόσωπος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εκτροφέων.

Δανία: Νομική εμπλοκή γύρω από την μαζική θανάτωση εκατομμυρίων βιζόν

Η κυβέρνηση της Δανίας παραδέχθηκε σήμερα ότι η εκστρατεία μαζικής θανάτωσης, που διεξάγει για να αντιμετωπιστεί η εμφάνιση μιας μετάλλαξης του νέου κορωνοϊού στα βιζόν, δεν ήταν νομικά βάσιμη, ενώ παρουσίασε ένα νομοσχέδιο που προβλέπει την απαγόρευση της εκτροφής των ζώων αυτών έως το 2022, προκειμένου να μπορέσει να στηρίξει τη διαταγή της για την εξόντωση όλων των μινκ που εκτρέφονται στις φάρμες της χώρας.

Την 4η Νοεμβρίου, η Δανία διέταξε την εξουδετέρωση όλων των βιζόν στη χώρα, δηλαδή ενός πληθυσμού μεταξύ 15 και 17 εκατομμυρίων, έπειτα από την ανακάλυψη μιας μετάλλαξης του νέου κορονοϊού (Cluster 5), που μπορεί να μεταδοθεί στον άνθρωπο από αυτά τα θηλαστικά κι η οποία, σύμφωνα με την Κοπεγχάγη, θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την αποτελεσματικότητα ενός εμβολίου.

Ωστόσο, ορισμένοι εκτροφείς διαμαρτυρήθηκαν για τη θανάτωση των υγιών ζώων και ο Τύπος αποκάλυψε ότι η ισχύουσα νομοθεσία δεν επιτρέπει την επιβολή της διαδικασίας θανάτωσης σε ζώα που δεν ασθενούν.

Σήμερα το πρωί, ο υπουργός Γεωργίας Μόγκενς Γένσεν παραδέχθηκε, σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο TV2, την απουσία «νομικής βάσης προκειμένου να ζητηθεί από τους εκτροφείς των βιζόν να σκοτώσουν τα ζώα τους εκτός των ζωνών», όπου είχαν καταγραφεί μολύνσεις ζώων.

Ο ίδιος επιβεβαίωσε ότι αγνοούσε την έλλειψη νομιμότητας της κυβερνητικής εντολής, όταν έγιναν οι ανακοινώσεις την 4η Νοεμβρίου, κάτι που και η πρωθυπουργός της χώρας παραδέχθηκε απαντώντας σε ερωτήσεις βουλευτών προς την κυβέρνηση. Την εκδοχή αυτή αμφισβητεί η αντιπολίτευση.

«Η πρωθυπουργός έδωσε μια παράνομη εντολή», κατήγγειλε ο Γιάκομπ Έλεμαν Γένσεν, ο επικεφαλής του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Venstre (φιλελεύθερο-συντηρητικό).

«Δεν μπορώ απλά να φανταστώ ότι δεν υπήρξε ούτε ένας άνθρωπος σε εκείνη την αίθουσα συνεδριάσεων, όπου συζητήθηκε η εντολή αυτή, που δεν υπογράμμισε ότι "ίσως θα πρέπει να έχουμε νομική εξουσιοδότηση"», είπε σε δημοσιογράφους.

Έκτοτε ο υπουργός κατέθεσε ένα νομοσχέδιο για τη «θανάτωση και προσωρινή απαγόρευση της εκτροφής βιζόν» έως την 31η Δεκεμβρίου του 2021.

Το κείμενο, που η κυβέρνηση δεν μπόρεσε να παρουσιάσει με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, ελλείψει πλειοψηφίας, θα συζητηθεί σε τρεις αναγνώσεις, όπως ένα κανονικό νομοσχέδιο.

Από την ανακοίνωση την 4η Νοεμβρίου, 2,4 εκατομμύρια ζώα έχουν ήδη θανατωθεί στη Δανία, την πρώτη εξαγωγέα βιζόν παγκοσμίως.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις 

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ  

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.