Ελλαδα

Λαζανάς: Το εμβόλιο του κορωνοϊού θα χορηγείται σε δύο δόσεις

«Ένα βασικό μειονέκτημα του εμβολίου αποτελεί το γεγονός πως συντηρείται σε -70 ή -80 βαθμούς Κελσίου»

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Για το εμβόλιο της Pfizer κατά του κορονοϊού μίλησε σε τηλεοπτικό σταθμό ο υπεύθυνος λοιμωξιολόγος του ΙΑΣΩ, Μάριος Λαζανάς

Τα πρώτα στοιχεία για το εμβόλιο του κορωνοϊού που ετοιμάζει η Pfizer σχολίασε ο λοιμωξιολόγος, Μάριος Λαζανάς, μιλώντας και για το μειονέκτημά του.

Συγκεκριμένα, ο κ. Λαζανάς σημείωσε ότι «θα πρέπει πρώτα να λάβει έγκριση από την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των Ηνωμένων Πολιτειών για να περάσει στο στάδιο μιας πιο μαζικής παραγωγής» ενώ για το βασικό του μειονέκτημα υπογράμμισε πως:

«Ένα βασικό μειονέκτημα του εμβολίου αποτελεί το γεγονός πως συντηρείται σε -70 ή -80 βαθμούς Κελσίου με αποτέλεσμα να χρειάζεται ειδικά ψυγεία. Στο πλαίσιο αυτό, προφανώς αυτό το εμβόλιο δεν μπορεί να έρθει σε φαρμακεία».

Στη συνέχεια, συμπλήρωσε ότι «το εμβόλιο αυτό χορηγείται σε δύο δόσεις, και χρειάζεται επανάληψη σε τρεις βδομάδες. Θα ήμουν πολύ ευχαριστημένος αν στο πρώτο τρίμηνο του 2021 έχει εμβολιαστεί το νοσηλευτικό προσωπικό και οι ευπαθείς ομάδες. Για τα παιδιά αποσαφήνισε ότι είναι τα τελευταία  που χρειάζονται εμβολιασμό καθώς δεν φαίνεται να νοσούν βαριά και ίσως ορισμένες ηλικιακές ομάδες ανηλίκων να μεταδίδουν λιγότερο τον ιό.

»Χρειάζεται να εμβολιαστεί το 70% του πληθυσμού για να υπάρχει ανοσία της αγέλη [...] Μακάρι να έχουμε τελειώσει μέσα στο 2021». 

Για το αντιγριπικό εμβόλιο, επεσήμανε πως «δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα αν κάποιος έχει κάνει τόσο το αντιγριπικό εμβόλιο όσο και ένα ενδεχόμενο εμβόλιο κατά του κορωνοϊού». 

Καταλήγοντας, αναφερόμενος στο νέο ολικό lockdown ο κ. Λαζανάς εξέφρασε την ανησυχία του εκτιμώντας ότι «δεν είμαστε πολύ τυπικοί στην τήρηση του καθώς κυκλοφορούν περισσότερα αυτοκίνητα από το πρώτο κύμα. Θα μπορούσαμε να βρισκόμαστε σε καθεστώς lockdown και τις πρώτες μέρες του Δεκεμβρίου».

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις 

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ