- CITY GUIDE
- PODCAST
-
13°
Lockdown και άθληση - Τι ισχύει - Αναλυτικά οι αλλαγές
Τι προβλέπει η σχετική ΚΥΑ που υπέγραψε ο υφυπουργός Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης
Πώς διαμορφώνεται το νέο πλαίσιο στην άθληση μετά την ενεργοποίηση του lockdown - Τα αθλήματα και οι προϋποθέσεις που πρέπει να τηρούνται.
Το lockdown για τον κορωνοϊό, που τέθηκε σε ισχύ στις 06.00 το πρωί του Σαββάτου 7 Νοεμβρίου 2020, αλλάζει την καθημερινότητα των πολιτών, επηρεάζοντας μεταξύ άλλων και την άθληση.
Όπως επισημαίνεται σε ΚΥΑ που υπογράφει ο υφυπουργός Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης, απαγορεύεται μεταξύ άλλων η παραμονή πολιτών σε χώρους εξωτερικής άθλησης, οργανωμένες μαρίνες, πάρκα και άλση.
Παράλληλα, γνωστοποιείται ότι η λειτουργία και χρήση των κολυμβητηρίων για θεραπευτική άσκηση από άτομα με αναπηρίες (ΑμΕΑ) συνεχίζεται, αρκεί όμως να τηρούνται συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Το νέο lockdown επαναφέρει τα SMS και τα έγγραφα κίνησης για τις μετακινήσεις των πολιτών που επιθυμούν να βγουν από το σπίτι για σωματική άθληση (κωδικός B6).
Στην ΚΥΑ αναφέρονται, επίσης, οι εξαιρέσεις στη γενική αναστολή λειτουργίας και χρήσης αθλητικών εγκαταστάσεων στο πλαίσιο των νέων έκτακτων μέτρων για τον κορωνοϊό. Το lockdown θα διαρκέσει μέχρι τη Δευτέρα 30 Νοεμβρίου 2020 (δηλαδή όλο τον Νοέμβριο) εφόσον δεν υπάρξει κάποια παράταση λόγω νεότερων επιδημιολογικών δεδομένων.
Ειδικότερα, η ΚΥΑ με θέμα: «Έκτακτα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς του κορωνοϊού COVID-19 στο σύνολο της Επικράτειας για το διάστημα από το Σάββατο, 7 Νοεμβρίου 2020 έως και τη Δευτέρα, 30 Νοεμβρίου 2020» προβλέπει αρκετές αλλαγές για τις αθλητικές δραστηριότητες και το πώς πρέπει να γίνονται εν μέσω lockdown. Αναλυτικά:
Α) Αναστολή λειτουργίας και χρήσης οργανωμένων αθλητικών εγκαταστάσεων, εξαιρουμένων των ακόλουθων περιπτώσεων:
- Λειτουργία ανοικτών αθλητικών εγκαταστάσεων, χωρίς χρήση αποδυτηρίων, αποκλειστικά και μόνο από ομάδες έως τριών (3) ατόμων, συμπεριλαμβανομένου του προπονητή και χωρίς την παρουσία θεατών, προς τον σκοπό άθλησης μέσω των εξής ατομικών αθλημάτων:
- Στίβος (έως 60 άτομα συνολικά εντός της ανοικτής αθλητικής εγκατάστασης)
- κολύμβηση (αποκλειστικά σε ανοικτά κολυμβητήρια)
- αντισφαίριση,
- σκοποβολή,
- τοξοβολία,
- ιστιοπλοΐα,
- κωπηλασία,
- κανόε καγιάκ,
- θαλάσσιο σκι,
- ποδηλασία,
- γκολφ,
- ιππασία,
- μηχανοκίνητος αθλητισμός και
- ορειβασία/αναρρίχηση.
Περαιτέρω λεπτομέρειες θα αναρτηθούν στην ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού.
- Λειτουργία των αθλητικών εγκαταστάσεων για προπονήσεις και αγώνες χωρίς την παρουσία θεατών των ομάδων που μετέχουν:
- Στο πρωτάθλημα ποδοσφαίρου της Α’ Εθνικής κατηγορίας ανδρών (Super League),
- στο πρωτάθλημα καλαθοσφαίρισης (Basket League),
- στους ευρωπαϊκούς αγώνες (Champions League, Europa League, Euroleague, BCL, σύμφωνα με τα ειδικά πρωτόκολλα των UEFA, Euroleague, FIBA) και
- στις αγωνιστικές υποχρεώσεις των εθνικών ομάδων, ανδρών ή γυναικών, και ομαδικών αθλημάτων.
Σε κάθε περίπτωση, η εφαρμογή της παρούσας περίπτωσης είναι δυνατή μόνο εφόσον οι ομάδες ακολουθούν υγειονομικό πρωτόκολλο, που περιλαμβάνει υποχρεωτικό εβδομαδιαίο προληπτικό έλεγχο των αθλητών για COVID-19 με τεστ αντιγόνου, από διαπιστευμένα εργαστήρια.
- Χρήση των αθλητικών εγκαταστάσεων από όσους αναφέρονται σε ονομαστικές καταστάσεις που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, κατόπιν εισήγησης της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής και της Ελληνικής Παραολυμπιακής Επιτροπής, για την κάλυψη των αναγκών προετοιμασίας τους για τους Ολυμπιακούς και Παραολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο το 2021. Περαιτέρω οδηγίες, υγειονομικά́ πρωτοκόλλα για προπονήσεις και αγώνες, όπως αναρτώνται στην ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού.
- Λειτουργία των αθλητικών εγκαταστάσεων για την ολοκλήρωση διεθνών αθλητικών διοργανώσεων που είναι σε εξέλιξη κατά τη δημοσίευση της παρούσας, τηρουμένων των υγειονομικών πρωτοκόλλων της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού.
Lockdown - Τι ισχύει με τα κολυμβητήρια και τη χρήση τους από ΑμΕΑ
Στην ΚΥΑ για το lockdown και την άθληση ξεκαθαρίζεται ότι συνεχίζεται κανονικά η λειτουργία και χρήση των κολυμβητηρίων για θεραπευτική άσκηση από άτομα με αναπηρίες (ΑμΕΑ), καθώς και από τους συνοδούς τους. Αρκεί να:
- Έχει συνταγογραφηθεί η κολύμβηση ως μέθοδος θεραπείας και
- προσκομίζεται πρόσφατη ιατρική βεβαίωση που επιτρέπει τη συγκεκριμένη θεραπευτική μέθοδο κατά την τρέχουσα χρονική περίοδο.
Διευκρινίζονται, επίσης, τα ακόλουθα:
Α. Πρόκειται άμεσα να εξεταστεί η δυνατότητα εξαίρεσης λειτουργίας των αθλητικών εγκαταστάσεων για προπονήσεις και αγώνες, χωρίς την παρουσία θεατών και για άλλα εγχώρια πρωταθλήματα ή/και διεθνείς διοργανώσεις, των οποίων οι ομάδες θα καταθέσουν και θα εγκριθεί υγειονομικό πρωτόκολλο, που περιλαμβάνει υποχρεωτικό εβδομαδιαίο προληπτικό έλεγχο των αθλητών για COVID-19 με τεστ αντιγόνου από διαπιστευμένα εργαστήρια.
Β. Πρόκειται άμεσα να εξεταστεί η δυνατότητα και της προετοιμασίας αθλητών για Ευρωπαϊκά και Παγκόσμια Πρωταθλήματα, τα οποία πρόκειται να διεξαχθούν έως και τον Απρίλιο του 2021, με ονομαστικές καταστάσεις που θα εκδίδει η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, κατόπιν εισήγησης των αντιστοίχων Ομοσπονδιών τους.
Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Έρευνα αποκαλύπτει ότι 8 στους 10 καταναλωτές σκοπεύουν να πραγματοποιήσουν αγορές εκείνη την ημέρα
Υπάρχει κίνδυνος αν δεν τεθεί υπό έλεγχο άμεσα
Τραυματίστηκε ο ιδιοκτήτης της επιχείρησης
Καθυστερήσεις άνω των 30΄ στην Αττική Οδό
Πληροφορίες για έξι τραυματίες
Αναλυτικά οι δικαιούχοι και τα ποσά
Περισσότερη αστυνομική δύναμη ζητούν οι πολίτες της περιοχής
Ο 55χρονος ενημερώθηκε έναν χρόνο μετά από το χειρουργείο ότι έχει καρκίνο
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.