Ελλαδα

Μητσοτάκης: Από το πρωί του Σαββάτου σε ισχύ το lockdown

Ανοιχτά νηπιαγωγεία, δημοτικά και σχολεία ειδικής αγωγής

Newsroom
5’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Lockdown: Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας ανακοίνωσαν τα νέα περιοριστικά μέτρα και στοιχεία των τελευταίων 7 ημερών.

Και επίσημα ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε την επιβολή οριζόντιου lockdown στη χώρα μας, από το ερχόμενο Σάββατο στις 06:00 το πρωί και έως τις 30 Νοεμβρίου. 

«Ξέρω ότι υπάρχει μεγάλη ανησυχία και φόβος για τα μέτρα που θα ανακοινώσουμε σήμερα. Θέλουμε τους πολίτες συμμάχους σε αυτή τη νέα προσπάθεια που καλούμαστε να κάνουμε», σημείωσε στην αρχή της τοποθέτησής του ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης. 

«Δίνουμε έμφαση σήμερα στα επιστημονικά δεδομένα, τα οποία δεν θα πρέπει να γίνονται αντικείμενο αντιπαράθεσης. Τα επιστημονικά δεδομένα είναι αδιαπραγμάτευτα», είπε και συνέχισε: 

«Από το πρωί του Σαββάτου και μέχρι τις 30 Νοεμβρίου το οριζόντιο lockdown. Με ανοιχτά τα νηπιαγωγεία, τα δημοτικά, αλλά και τα σχολεία ειδικής αγωγής. Κλείνουν τα Γυμνάσια και τα Λύκεια. Είχαμε πει ότι τα σχολεία θα κλείσουν τελευταία και θα ανοίξουν νωρίτερα. Τα μεγαλύτερα παιδιά έχουν και τη δική του κοινωνική ζωή. Η τηλεκπαίδευση δουλεύει περισσότερο στα μεγαλύτερα παιδιά». 

O κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στις διαφορές από Lockdown που είχε επιβληθεί την Άνοιξη. «Δεν μπορώ να θέσω σε κίνδυνο τις ζωές των συμπολιτών μας. Πρέπει να ληφθούν τώρα τα μέτρα, για να έχουμε έναν πιο κανονικό Δεκέμβρη, με γιορτές που δεν θα μοιάζουν με το παρελθόν».

Όπως σημείωσε ο πρωθυπουργός, η ελληνική οικονομία μπορεί «να στηρίξει τους συμπολίτες μας, και ιδιαίτερες τις ευάλωτες ομάδες». 

«Μία βόλτα στα νοσοκομεία, η καλύτερη απάντηση στους ψεκασμένους», είπε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός. 

Τα τρία επιπλέον μέτρα ενίσχυσης των πολιτών

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε επιπλέον τρία μέτρα ενίσχυσης, τα οποία θα διευκρινίσει το μεσημέρι ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας.

-Όσοι έχουν ενταχθεί σε αναστολή τον Νοέμβριο θα λάβουν 800 ευρώ, έναντι των 534 ευρώ. 

-Επεκτείνονται για δύο μήνες τα επιδόματα ανεργίας. 

-Εφάπαξ ενίσχυση 400 ευρώ στους περίπου 130.000 μη επιδοτούμενους ανέργους. 

«Γιατί παίρνουμε τα μέτρα τώρα» 

«Η εκθετική αύξηση των κρουσμάτων αυτό το 5νθήμερο, με υποχρεώνει να πάρω τα μέτρα τώρα. Αν δεν δουλέψουν τα μέτρα που ήδη έχουμε λάβει, η πίεση στο σύστημα υγείας θα ήταν ανυπόφορη και αυτό δεν μπορώ να το επιτρέψω», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, απαντώντας στο ερώτημα γιατί λαμβάνεται τώρα η απόφαση για νέο lockdown. 

«Ελπίζαμε ότι δεν θα χρειαζόταν να δώσουμε αυτή τη μάχη», σημείωσε ο πρωθυπουργός.

«Είναι η μεγαλύτερη κρίση δημόσιας υγείας τα τελευταία 100 χρόνια»

Ο πρωθυπουργός απαντώντας σε ερώτηση για το εάν ανησυχεί μήπως κάποιοι δεν πειθαρχήσουν τα μέτρα, εξέφρασε την ελπίδα ότι δεν θα συμβεί κάτι τέτοιο.

«Ελπίζω πως δεν θα συμβεί αυτό. Ευχαριστώ τη μεγάλη πλειοψηφία των συμπολιτών που με συνέπεια υπάκουσαν τις οδηγίες των ειδικών. Δεν είναι ώρα να αποδοθούν ευθύνες, αλλά ξέρουμε πολύ καλά από πού προήλθε η έξαρση του νέου κύματος, και πρέπει να το λάβουν πολύ σοβαρά υπόψη όλοι» είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Τόνισε ότι «πρέπει να προσαρμοστούμε στη νέα πραγματικότητα και κυρίως να εμπιστευόμαστε τους ειδικούς και πρόσθεσε ότι γνωρίζει πόσο κουρασμένη είναι η κοινωνία.

«Είναι η μεγαλύτερη κρίση δημόσιας υγείας τα τελευταία 100 χρόνια. Θα δώσουμε τη μάχη και θα την κερδίσουμε. Η ταχύτητα που θα έχουμε το εμβόλιο είναι μοναδική, και θα έχουμε παραπάνω από ένα εμβόλια. Αλλά είναι σημαντικό να πιστεύουμε τους ειδικούς και τα δεδομένα" είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Κατέληξε αναφερόμενος σε "ψεκασμένους" – όπως ο ίδιος είπε - που δεν πιστεύουν ότι υπάρχει ο ιός. «Η εικόνα στις ΜΕΘ είναι σκληρή. Αυτά συμβαίνουν σήμερα που μιλάμε. Υπάρχουν οι ψεκασμένοι που λένε ότι δεν υπάρχει κορονοϊός. Γι’ αυτούς μια βόλτα στα νοσοκομεία είναι η καλύτερη απάντηση» είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «Άλλοι προβληματίζονται εύλογα, για το αν δουλεύουν τα μέτρα, ή το πότε θα έρθει το τέλος. Σε αυτούς πρέπει να απαντήσουμε».

«Παίρνουμε μέτρα για να αντέξει το ΕΣΥ»

Ο πρωθυπουργός, απαντώντας σε σχετική ερώτηση διαβεβαίωσε ότι θα αντέξει το ΕΣΥ και είπε ότι «παίρνουμε αυτά τα μέτρα σήμερα για να είμαστε σίγουροι ότι το ΕΣΥ θα αντέξει».

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ακόμη ότι σε χώρες πολύ πιο ανεπτυγμένες οικονομικά τα συστήματα υγείας δεν άντεξαν και παρέπεμψε σε δηλώσεις της 'Ανγκελα Μέρκελ ότι «κανένα σύστημα υγείας δεν μπορεί να αντέξει την πίεση μιας εκθετικής αύξησης μετάδοσης του ιού». Επανέλαβε ότι το ΕΣΥ θα αντέξει γιατί όπως είπε- έχουν γίνει αυτά που έπρεπε να γίνουν, και πρόσθεσε ότι ο υπουργός Υγείας θα ανακοινώσει περαιτέρω παρεμβάσεις στο ΕΣΥ αναφορικά με προσλήψεις, και είπε ότι έγιναν ήδη 6.800 προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτών, και «σχεδόν διπλασιάσαμε τις ΜΕΘ μέσω δωρεών και επενδύσεων, και θα συνεχίσουμε αυτή την προσπάθεια ώστε όποιος χρειάζεται θεραπεία σε ΜΕΘ να έχει τη δυνατότητα να νοσηλεύεται. Θα είναι παρακαταθήκη στο ΕΣΥ η αύξηση των ΜΕΘ» είπε ο πρωθυπουργός.

Τσιόδρας: Έκπληκτοι διαπιστώνουμε την αυξητική ταχύτητα του ιού

Ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας παρουσίασε τα δεδομένα των τελευταίων 7 ημερών, αναφέροντας ότι γίνονται κατά μέσο όρο 19.000 τεστ καθημερινά. Όπως σημείωσε η θετικότητα ξεπερνά το 9%.

Ο κ. Τσιόδρας αναφέρθηκε και στα fake news που κυκλοφορούν για τον κορωνοϊό. 

«Ο περιορισμός των μετακινήσεων ως τελευταίο μέτρο αντιμετώπισης του κορωνοϊού», είπε ο λοιμωξιολόγος και αναφέρθηκε στις συζητήσεις της επιτροπής. «Ο ιός είναι εδώ. Η πάλη μαζί του συνεχίζεται. Να επιλέξουμε τη σύμπνοια». 

Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο μετάλλαξης του ιού, ο κ. Τσιόδρας επεσήμανε ότι «έκπληκτοι διαπιστώνουμε την αυξητική ταχύτητα του ιού, όμως, θα περιμένουμε επιστημονικά δεδομένα για να μιλήσουμε με ασφάλεια».

«Η επιτροπή διχάστηκε για την παραμονή των ανοιχτών σχολείων. Η συμβολή των παιδιών στην κοινότητα μετά την ηλικία των 10-12 αυξάνει σημαντικά. Το ότι παραμένουν ανοιχτά τα σχολεία, δεν σημαίνει ότι δεν θα υπάρξουν κρούσματα. Αποφασίσαμε συνέχιση της εκπαίδευσης, για να αποφύγουν τις ψυχικές συνέπειες στα παιδιά. Τα δεδομένα στην Ελλάδα είναι καλά. Τα παιδιά θα είναι ο πρώτος πληθυσμός που θα επανέλθει στην κανονικότητα», σημείωσε ο λοιμωξιολόγος.

191 οι διασωληνωμένοι 

Σχετικά με τους διασωληνωμένους ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας ανέφερε ότι είναι 191 άτομα τις τελευταίες ημέρες στην επικράτεια, υπάρχει δηλαδή «μια σημαντική αύξηση στους νοσηλευόμενους που είναι πιο βαριά, από τους βαριά».

«Αυτή τη στιγμή στην Αττική και στη Θεσσαλονίκη έχουμε σημαντική κατάληψη ποσοστού των κλινών ΜΕΘ που είναι ειδικά σχεδιασμένες για νοσηλεία ασθενών covid. Βλέπετε στη Θεσσαλονίκη τη δραματική αύξηση των τελευταίων 10 ημερών, πλέον 78% των κλινών ΜΕΘ-covid είναι κατειλημμένες» υπογράμμισε ο κ. Τσιόδρας.

«Όταν έχεις μεγάλη διασπορά του ιού στην κοινότητα, θα νοσηλευτούν στις ΜΕΘ και νεότεροι άνθρωποι» επισήμανε ο καθηγητής και συμπλήρωσε ότι 27 άτομα ηλικίας 55-64 και 18 άτομα ηλικίας 45-54 τις επτά τελευταίες ημέρες νοσηλεύτηκαν σε ΜΕΘ. Επίσης, ενημέρωσε ότι για λόγους που η διεθνής επιστημονική κοινότητα δεν κατανοεί ακόμα «οι άνδρες προσβάλλονται περισσότερο σοβαρά».

«Παρακολουθούμε και δίνουμε δεδομένα, μέσω του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, ο οποίος κάνει μια σημαντική δουλειά στην καταγραφή της επιδημίας στην πατρίδα μας αυτή τη στιγμή» είπε ο κ. Τσιόδρας, διαπιστώνοντας «παραπάνω από το αναμενόμενο θνησιμότητα» σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, αναφέροντας το δίκτυο «Euromomo» ως πηγή για τα στοιχεία.

«Η εικόνα της τελευταίας εβδομάδας δείχνει ότι αρχίζει να αυξάνεται η θνησιμότητα στην Ιταλία, στο Βέλγιο, στην Ολλανδία, στο Ηνωμένο Βασίλειο, στην Ισπανία, στη Γαλλία» είπε ο καθηγητής και συμπλήρωσε: «μια εικόνα, που θέλω να το τονίσω, περιμένουμε να αλλάξει για όλη την Ευρώπη τις επόμενες εβδομάδες και ελπίζουμε να μην επεκταθεί πάρα πολύ αυτό το φαινόμενο θνησιμότητας παραπάνω από το αναμενόμενο, κάτι που το βλέπουμε κάθε χρόνο τον Ιανουάριο, τον Φεβρουάριο με τη γρίπη. Αλλά ποτέ μα ποτέ δεν το έχουμε δει αυτήν την περίοδο του έτους στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο βόρειο ημισφαίριο» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Η χρήση μας θα προλάβει εκατοντάδες χιλιάδες θανάτους

«Θα τελειώσω με μια αναφορά στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και πρόληψης νοσημάτων, το ECDC» είπε ο κ. Τσιόδρας, το οποίο αναφέρει τα μη φαρμακευτικά μέτρα που μπορεί να πάρει μια κοινωνία για να προστατευτεί από τον ιό.

Σύμφωνα με το ECDC, το lockdown «έχει τη μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα και το μεγαλύτερο βαθμό βεβαιότητας ως μέτρο» και η χρήση μάσκας «έχει μια σημαντική βεβαιότητα και αποτελεσματικότητα και ένα μεγαλύτερο εύρος», ενώ παράλληλα είναι «το πιο εύκολο μέτρο που υιοθετείται από όλες τις χώρες. Θεωρείται ότι θα προλάβει εκατοντάδες χιλιάδες θανάτους, εάν η χρήση της γίνει σε μεγάλα ποσοστά του πληθυσμού που υποφέρει αυτή τη στιγμή, μέχρι να έρθει το εμβόλιο».

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις 

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ