Ελλαδα

Hλεία: Έφτασε σκάφος με καταδιωκόμενους από τον Ερντογάν

Στο Κατάκολο

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Το αλιευτικό σκάφος που έφτασε στην Ηλεία μετέφερε συνολικά 65 μετανάστες - Ανάμεσα τους αρκετοί Τούρκοι και Κούρδοι καταδιωκόμενοι από την κυβέρνηση Ερντογάν

Διεξοδικό έλεγχο στους μετανάστες του αλιευτικού σκάφους «ΝΕΜΟ» που έφτασε στο Κατάκολο Ηλείας το απόγευμα της Τρίτης, έκαναν οι άνδρες του λιμενικού, οι οποίοι εντόπισαν ανάμεσα στους επιβάτες και αρκετούς Τούρκους και Κούρδους.

Ειδικότερα, στο σκάφος επέβαιναν άτομα που διώκονται από το την κυβέρνηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Τούρκοι αστυνομικοί που αυτομόλησαν, Κούρδοι του PKK, πανεπιστημιακοί, ένας βουλευτής και ένας δημοσιογράφος.

Μεταξύ των 65 επιβατών, είναι 20 Τούρκοι αστυνομικοί, κατηγορούμενοι ως «Γκιουλενιστές» στη χώρα τους και δέκα Κούρδοι του PKK, που θέλησαν μαζί με μετανάστες από το Αφγανιστάν και το Ιράκ (κυρίως κουρδικής καταγωγής και αυτοί), να διαφύγουν στην Ιταλία και την Ευρώπη.



Ο Λιμενάρχης Κατακόλου, Δημήτρης Παπαηλιού, γνωρίζοντας την τουρκική γλώσσα, συνομίλησε με τους επιβαίνοντες και κατάλαβε περί τίνος πρόκειται. Σύμφωνα, μάλιστα με το ilialive.gr που βρέθηκε επίσης στο λιμάνι, οι περισσότεροι από τους μετανάστες του σκάφους κρύβονταν μπροστά στον φωτογραφικό φακό, ζητώντας από τους δημοσιογράφους να μην τους βγάλουν φωτογραφίες.

Ένας από τους Τούρκους αστυνομικούς, αποκαλύπτει την ταυτότητα του. «Είμαστε από την Τουρκία και ήμασταν αστυνομικοί» λέει και δείχνει μια φωτογραφία στο κινητό του με τη στολή του, θέλοντας να αποδείξει ότι λέει αλήθεια. «Πρέπει να φύγουμε από εδώ» λέει σχεδόν απελπισμένα.

Ο Αζάντ, είναι Κούρδος δημοσιογράφος, που ξετυλίγει και αυτός την ιστορία του. Διώχθηκε και φυλακίστηκε για τρία χρόνια από το καθεστώς, ακολουθώντας την τύχη και άλλων ομοεθνών του.

«Η φυλακή είναι σκληρή. Δεν έχουν καμία σχέση οι Αρχές της Τουρκίας με αυτές στην Ελλάδα. Θέλω να φύγω για όποια χώρα μπορώ να συνεννοηθώ στα αγγλικά, να μπορέσω να συνεχίσω τη ζωή μου. Μακάρι να μπορούσα να φτάσω στον Καναδά, αλλά δεν γίνεται. Έχω αφήσει πίσω τους δικούς μου ανθρώπους και ξέρω ότι δεν μπορώ να επιστρέψω ξανά για να τους δω, ακόμα και όταν αυτοί θα φύγουν από τη ζωή. Δεν μπορώ όμως να μείνω στην Τουρκία. Εάν μείνω θα καταλήξω και πάλι στη φυλακή».

Ο Αζάντ αποκαλύπτει στην κουβέντα πως ανάμεσα στους 65 επιβαίνοντες του σκάφους είναι και ένας Κούρδος βουλευτής που όμως αποφεύγει ακόμα και μια απλή κουβέντα, φοβισμένος για την τύχη που τον περιμένει. Το ίδιο και κάποιοι Κούρδοι πανεπιστημιακοί που επέλεξαν αυτό τον τρόπο για να διαφύγουν από την Τουρκία.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις 

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ