Ελλαδα

Συνταγματική η εκδίκαση υποθέσεων για νόμο Κατσέλη έως τέλος 2021

Η γνωμοδότηση της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου για τις εκκρεμείς και

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Άρειος Πάγος
Άρειος Πάγος © EUROKINISSI

Ο Άρειος Πάγος γνωμοδότησε για την συνταγματικότητα της εκδίκασης των εκκρεμών υποθέσεων στον λεγόμενο «νόμο Κατσέλη»

Η Διοικητική Ολομέλεια του Αρείου Πάγου ομόφωνα γνωμοδότησε ότι είναι συνταγματικές και σύμφωνες με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου οι διατάξεις του νομοσχεδίου του υπουργείου Δικαιοσύνης για τις εκκρεμείς υποθέσεις του νόμου «Κατσέλη» που συζητείται στη Βουλή.  

Σημειώνεται ότι οι ειρηνοδίκες θα κληθούν μέσα στους επόμενους 13 μήνες, δηλαδή μέχρι το τέλος του 2021 να εκδικάσουν αφενός 37.000 δίκες που θα προσδιοριστούν τώρα και άλλες 43.000 που ήδη εκκρεμούν μέσα στο επόμενο διάστημα. Πρόκειται για εκκαθάριση των χιλιάδων υποθέσεων που εκκρεμούν στα Ειρηνοδικεία της χώρας και οι προσδιορισμοί εκδίκασής τους φτάνουν έως το 2032.  

Συνολικά στα Ειρηνοδικεία εκκρεμούν περίπου 80.000 υποθέσεις, αλλά θα επαναπροσδιοριστούν συνολικά άλλες 37.000 υποθέσεις, αυτές δηλαδή που έχουν δικάσιμο για μετά το 2021 (15/6/2021).  

Η μόνη διαφορά είναι ότι οι υποθέσεις αυτές θα δικάζονται χωρίς ακροαματική διαδικασία, αλλά με την κατάθεση εγγράφων, εκτός αν κρίνει ο Ειρηνοδίκης απαραίτητη την παρουσία του αιτούντα για να σχηματίσει δικανική αντίληψη.  

Τι έκρινε η Ολομέλεια  

Η Διοικητική Ολομέλεια με την υπ' αριθμ. 36/2020 γνωμοδότησή της έκανε δεκτή την εισήγηση του αρεοπαγίτη Θεόδωρου Κανελλόπουλου και μεταξύ των άλλων, αναφέρει:   «Οι διατάξεις του άρθρου 1 του υπό κρίση σχεδίου νόμου, παρά τις ανωτέρω επισημαινόμενες μικρής σε έκτασης ασάφειες και τα αντίστοιχα ερμηνευτικά προβλήματα, είναι συμβατές με τις επιταγές του άρθρου 6 παράγραφος 1 της ΕΣΔΑ ως προς την εύλογη διάρκεια της πολιτικής δίκης καθόσον συμβάλλουν με βάση τις συγκεκριμένες ρυθμίσεις που θεσπίζουν στην ταχεία απονομή της Δικαιοσύνης και ειδικότερα στην επιτάχυνση εκδίκασης των εκκρεμών υποθέσεων του νόμου 3869/2010, με την έκδοση δικαστικών αποφάσεων σε εύλογο χρόνο, παράλληλα δε, ουδόλως αντιβαίνουν στη συνταγματική διάταξη του άρθρου 20 παράγραφος 1 του Συντάγματος, καθόσον δεν καθιστούν δυσχερή την πρόσβαση των ενδιαφερομένων στα δικαστήρια και κατά συνέπεια δεν πλήττουν άμεσα ή έμμεσα τον πυρήνα του δικαιώματος πρόσβασης στην δικαιοσύνη, καθώς επίσης και στις λοιπές συνταγματικές διατάξεις που κατοχυρώνουν τις γενικές δικονομικές αρχές, οι οποίες αποτελούν και δικονομικές εγγυήσεις των διαδίκων.  

Η επιτυχία της σχετικής ρύθμισης, ωστόσο εξαρτάται και από την αναλογία των εκκρεμών αιτήσεων, που θα επαναπροσδιοριστούν και θα συζητηθούν σε κάθε Ειρηνοδικείο, σε σχέση με τον αριθμό των υπηρετούντων Ειρηνοδικών, η οποία θα πρέπει να είναι αντίστοιχη του προβλεπόμενου από τον κανονισμό του δικαστηρίου αριθμό υποθέσεων».  

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις 

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ  

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ξένοι Tik Tokers
Ξένοι TikTokers, πώς τα περνάτε στη χώρα μας, τι σας θυμώνει και τι σας συγκινεί;

Ο Απόλλων Τσεν, ο Ιερεμίας Εγκαρέιμπα, η Γιέβα Μπονταρένκο, ο Ντέιβ, η Βλάντα Ζασκλάβσκα, η Ουλιάνα Τσουπρίνα και η Παυλίνα Λη μιλούν στην Athens Voice για την ελληνική εμπειρία στο FYP

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.