Ελλαδα

Θωμαΐδης: Τα λύματα στην Αττική δείχνουν 50-60 χιλιάδες κρούσματα

«Τα λύματα δείχνουν το προς τα πού θα πάνε τα πράγματα μερικές μέρες πριν από τα τεστ του ΕΟΔΥ»

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Για την ύπαρξη ως και 60 χιλιάδων κρουσμάτων κορωνοϊού με βάση την ανάλυση των λυμάτων μίλησε ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας, Νίκος Θωμαΐδης.

Τον κώδωνα του κινδύνου για την ύπαρξη μέχρι και 60 χιλιάδων κρουσμάτων στην Αττική έκρουσε ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας, Νίκος Θωμαΐδης.

Συγκεκριμένα, ο κ. Θωμαΐδης τόνισε σε ραδιοφωνική συνέντευξη πως «την Κυριακή είδαμε πάλι μία αύξηση του ιικού φορτίου στα λύματα, κάτι που είναι ανησυχητικό και μας δείχνει ότι τα κρούσματα είναι της τάξης των 50 με 60 χιλιάδων».

Όπως τόνισε, ωστόσο, «εάν τηρηθούν τα μέτρα, τότε θα έχουμε μία ανακοπή της διασποράς του ιού, ωστόσο δεν θα υπάρξει εξάλειψή του από τα λύματα, καθώς -σε αντίθεση με τον Μάρτιο, Απρίλιο- συνεχίζεται η οικονομική δραστηριότητα.

«Ναι μεν μία καραντίνα τύπου Μαρτίου δεν θα ξαναγίνει, διότι δεν τη θέλει κανείς, αλλά η Αττική βαδίζει στο καθεστώς που ισχύει στη Θεσσαλονίκη, εάν δεν εφαρμοστούν τα μέτρα» σημείωσε.

Στη συνέχεια, εξήγησε πως «τα λύματα δείχνουν το προς τα πού θα πάνε τα πράγματα μερικές μέρες πριν από τα τεστ του ΕΟΔΥ» και συμπλήρωσε πως «στα τέλη Οκτωβρίου οι επιστήμονες είδαν μία "έκρηξη" της συγκέντρωσης του γονιδιώματος του ιού στα λύματα, η οποία –μετά από μερικές ημέρες– μεταφράστηκε σε διπλασιασμό κρουσμάτων στην εν λόγω περιοχή. Την προηγούμενη εβδομάδα είχαμε μία σταθερότητα στο ιικό φορτίο, κάτι που αντιστοιχούσε σε 30 με 40 χιλιάδες κρούσματα».

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις 

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ