- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Για την πρόσκληση στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για την επετειακή εκδήλωση της 25ης Μαρτίου 2021 μίλησε μεταξύ άλλων η Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη.
«Σήμερα είναι μια ημέρα μνήμης και περηφάνιας. Η γενιά του ’40 αξίζει κάθε τιμή. Όχι μόνο σήκωσε ανάστημα πολεμώντας για την ελευθερία, αλλά την επόμενη μέρα του πολέμου και του εμφυλίου, μια χώρα γεμάτη χαλάσματα, την έκανε, μέσα σε λίγα χρόνια, να σταθεί ξανά στα πόδια της. Αυτό το ΌΧΙ που είπαν είναι διαχρονικό. Είναι μια πηγή έμπνευσης για όλους» ανέφερε η Πρόεδρος της Επιτροπής «Ελλάδα 2021», Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη, για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ.
Μιλώντας στην εκπομπή «Σήμερα» και τους δημοσιογράφους Δημήτρη Οικονόμου και Μαρία Αναστασοπούλου, η Πρόεδρος της Επιτροπής αναφέρθηκε στις δράσεις που προετοιμάζονται για το 2021, στις προκλήσεις που θέτει η πανδημία στο έργο της Επιτροπής αλλά και σε θέματα της επικαιρότητας όπως η πιθανή παρουσία ξένων ηγετών στις εκδηλώσεις της 25ης Μαρτίου 2021, τα έργα με αναπτυξιακό πρόσημο που συζητήθηκαν στην πρόσφατη σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό με τη συμμετοχή 114 Δημάρχων, καθώς και το βιντεοκλίπ της Επιτροπής για τα 200 χρόνια μετά την Επανάσταση.
«Δεν καλεί η Επιτροπή, αλλά η κυβέρνηση τους ξένους ηγέτες - Συζήτηση χωρίς αντικείμενο»
Κατηγορηματική ήταν η απάντηση που έδωσε η Πρόεδρος της Επιτροπής σε ερώτηση αναφορικά με το εάν εκλήθη ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν να παραστεί σε επετειακή εκδήλωση της 25ης Μαρτίου 2021. «Όχι δεν ισχύει. Δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα. Τέτοιες προσκλήσεις ακολουθούν ένα διπλωματικό πρωτόκολλο, τις κάνει η κυβέρνηση. Η ελληνική κυβέρνηση δεν τον κάλεσε και αφού δεν τον κάλεσε, η Τουρκία δεν είχε κάποια πρόσκληση να αποδεχθεί. Άρα κάθε συζήτηση είναι χωρίς αντικείμενο» είπε χαρακτηριστικά.
Όπως υπογράμμισε, σε ανάλογες εθνικές επετείους σε όλο τον κόσμο, πολλές φορές καλούνται εκπρόσωποι άλλων χωρών προκειμένου να δοθεί το μήνυμα ότι η περίοδος της έντασης έληξε και να επιβεβαιωθούν οι ειρηνικές σχέσεις. Σε αυτό το πλαίσιο, συζητήθηκε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, ωστόσο η προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας άλλαξε τα δεδομένα εντελώς. «Οι μόνες επαφές που είχα ήταν εκ του θεσμικού μου ρόλου. Συνάντησα όλους τους πρέσβεις που θέλησαν να με δουν για να μάθουν για το έργο της Επιτροπής» πρόσθεσε.
Για τη συνάντηση με τον Πρωθυπουργό και τις προτάσεις των Δήμων
Σχετικά με την πρόσφατη απόφαση της κυβέρνησης να ενταχθούν στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» δράσεις με αναπτυξιακό πρόσημο, που υπέβαλαν 114 Δήμοι της χώρας στην Επιτροπή με αφορμή την επέτειο των 200 χρόνων μετά την Επανάσταση, η κυρία Αγγελοπούλου ανέφερε: «Όλοι αυτοί οι Δήμοι, με αφορμή την επέτειο, αποφάσισαν ότι θέλουν να αλλάξουν τον τόπο τους. Να υλοποιήσουν ένα όνειρο ή να ικανοποιήσουν μια ανάγκη που έχει η περιοχή τους. Και να πουν με περηφάνια ότι αυτό έγινε στην επέτειο των 200 ετών».
Για τις επετειακές εκδηλώσεις
Η κυρία Αγγελοπούλου τόνισε ότι οι επετειακές δράσεις του 2021 δεν θα περιοριστούν στις δύο μεγάλες πόλεις της Ελλάδας, αλλά θα πραγματοποιηθούν σε όλη τη χώρα αλλά και στο εξωτερικό. Όπως είπε, έχουν κατατεθεί προτάσεις από Έλληνες και φορείς του Εξωτερικού και από τις πέντε ηπείρους. Διευκρίνισε ακόμη ότι: «Στις 25 Μαρτίου 2021 θα γίνουν εκδηλώσεις σε πολλά μέρη της Ελλάδας με ιστορική σημασία, που συνδέονται με την Επανάσταση». «Μέχρι τον Δεκέμβριο θα έχετε πλήρη εικόνα του προγράμματος των εκδηλώσεων» πρόσθεσε. Απαντώντας στο ερώτημα εάν και πώς η πανδημία επηρεάζει το έργο της Επιτροπής, η κυρία Αγγελοπούλου ανέφερε ότι εκπονούνται εναλλακτικά σενάρια για όλα τα ενδεχόμενα. Επεσήμανε δε ότι, παρά την πανδημία, η επικοινωνία της Επιτροπής με την κοινωνία και τον κόσμο δεν σταμάτησε: «Οι Δήμοι, οι Περιφέρειες, κάθε μικρή και μεγάλη πόλη στην Ελλάδα θέλει να συμμετάσχει στην επέτειο. Αυτό σημαίνει πραγματική συνεργασία».
Η Επιτροπή δεν λαμβάνει κρατική χρηματοδότηση
Η Πρόεδρος της Επιτροπής ξεκαθάρισε ότι η Επιτροπή δεν παίρνει χρήματα από τον κρατικό προϋπολογισμό καθώς η λειτουργία της βασίζεται σε χορηγίες. Σε αυτό το πλαίσιο, ανέφερε ότι η Επιτροπή προχώρησε, με την ευγενική χορηγία της Τράπεζας της Ελλάδας στην έκδοση του συλλεκτικού μεταλλίου «Προπομπού» του Νομισματικού Προγράμματος, το οποίο ανέλαβε να διαθέσει κατ’ αποκλειστικότητα η Εθνική Τράπεζα. Αναφέρθηκε επίσης ειδικά και στις χορηγίες δράσεως: «Απευθυνθήκαμε σε μικρές, μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις σε όλη την Ελλάδα και τους είπαμε: Είναι μια ευκαιρία να συμμετάσχετε στην επέτειο χρηματοδοτώντας δράσεις που θα προβάλλουν και εσάς μέσω της συμμετοχής σας και την επέτειο. Και ό,τι επιλέξετε από τις δράσεις που σας προτείνουμε, θα το χρηματοδοτήσετε απευθείας για να υλοποιηθεί έγκαιρα».
Για τη σύγκριση με τους Ολυμπιακούς Αγώνες
«Όταν αναλαμβάνω μια υπόθεση δίνομαι ψυχή τε και σώματι. Δεδομένης της εμπειρίας από την διεκδίκηση και την οργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων, θα έλεγε κανείς ότι η προετοιμασία και ο συντονισμός των εκδηλώσεων της επετείου των 200 χρόνων θα ήταν εύκολα. Δεν έχουν, όμως, έτσι τα πράγματα. Το εγχείρημα αυτό είναι δύσκολο γιατί φέρει ένα μεγάλο συναισθηματικό φορτίο, γιατί καλούμαστε να μιλήσουμε στην ψυχή της κάθε Ελληνίδας και του κάθε Έλληνα» ανέφερε η Πρόεδρος της Επιτροπής.
Για το βιντεοκλίπ
«Η αίσθηση που έχουμε είναι ότι η συνολική υποδοχή ήταν πολύ θετική. Χρησιμοποιήσαμε ένα τραγούδι που έχει τραγουδήσει όλη η Ελλάδα, διαχρονικό, τα δικαιώματα του οποίου μας παραχώρησε ευγενικά ο Διονύσης Σαββόπουλος. Αυτός μεγάλος Έλληνας τραγουδοποιός και μέλος της Ολομέλειας της Επιτροπής. Ακόμη, οι χορωδίες συμμετείχαν δωρεάν και η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή μας παραχώρησε δωρεάν το Παναθηναϊκό στάδιο. Είναι, επίσης, αυτονόητο ότι εμείς δεν μπορούσαμε να συμμετέχουμε στο κάστινγκ της κάθε χορωδίας. Δώσαμε αισιοδοξία και χαμόγελο στον κόσμο, πολλοί συγκινήθηκαν. Από εκεί και πέρα το συγκεκριμένο βιντεοκλίπ δεν είναι ούτε ιστορικό ντοκιμαντέρ, ούτε κάποια κοινωνιολογική αποτύπωση της σύγχρονης Ελλάδας. Είναι ένα πρώτο μήνυμα αισιοδοξίας».
Κλείνοντας η Πρόεδρος της Επιτροπής επέμεινε ιδιαίτερα στη διάσταση του μέλλοντος, σημειώνοντας ότι φιλοδοξία της Επιτροπής είναι η δουλειά που γίνεται, με αφορμή την επέτειο, να αφήσει καρπούς για τα επόμενα χρόνια, για το 2022, για το 2023, για το 2030. «Η υπόθεση της επετείου των 200 χρόνων μετά την Επανάσταση είναι υπόθεση όλων μας. Το τι περάσαμε αυτά τα 200 χρόνια, το πώς θέλουμε τα γιορτάσουμε και το προς τα πού θέλουμε να κατευθυνθούμε στο μέλλον είναι κτήμα όλων μας» τόνισε.
Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ