Ελλαδα

Αλλαγή ώρας: Πότε θα καταργηθεί και γιατί

Οι δείκτες πήγαν σήμερα, Κυριακή, μια ώρα πίσω

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ρολόγια
Ρολόγια © pixabay.com

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψήφισε τον Μάρτιο του 2019 υπέρ της κατάργησης της αλλαγής της ώρας από το 2021.

Άλλαξε η ώρα τα ξημερώματα, με τους δείκτες των ρολογιών να γυρίζουν μια ώρα πίσω

Συγκεκριμένα, στις 4 π.μ. τα ξημερώματα οι δείκτες των ρολογιών πήγαν μία ώρα πίσω και έδειξαν 3πμ.

Οι αλλαγές ώρας πιθανόν να τερματιστούν το 2021 μετά από απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Η κατάργηση

«Η αλλαγή της ώρας πρέπει να καταργηθεί», δήλωσε το 2018 πρώτος, ο τότε επικεφαλής της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, μετά από μια σχετική διαδικτυακή έρευνα σε ολόκληρη την ΕΕ. Το 84% όσων πήραν μέρος είχε συμφωνήσει με το τέλος αυτής της πρακτικής.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψήφισε τον Μάρτιο του 2019 υπέρ της κατάργησης της αλλαγής της ώρας από το 2021. Τώρα οι εθνικές κυβερνήσεις πρέπει να ξεκαθαρίσουν εάν θέλουν μόνιμα θερινή ή χειμερινή ώρα. Στο τέλος, θα αποφασίσουν από κοινού τα κράτη - μέλη της ΕΕ.

Ωστόσο η απόφαση αυτή δεν αναμένεται σύντομα. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές της ΕΕ, το θέμα δεν θα συζητηθεί πλέον κατά τη διάρκεια της τρέχουσας γερμανικής προεδρίας.

Από την πλευρά του, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο δεν έχει εκφράσει ακόμη τη θέση του επί της πρότασης. Για αυτό απαιτείται «αυξημένη πλειοψηφία από τα κράτη-μέλη».

Πότε και γιατί καθιερώθηκε η αλλαγή ώρας;

Υπό την επήρεια της πετρελαϊκής κρίσης στη δεκαετία του '70 οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες προσπάθούσαν να εκμεταλλευθούν το φως της ημέρας κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Στη Γερμανία η θερινή ώρα καθιερώθηκε το 1980. Συνηγορούσαν και πρακτικοί λόγοι, καθώς είχαν καθιερώσει τη θερινή ώρα οι περισσότερες γειτονικές χώρες. Από το 1996 ισχύει μία ενιαία, πανευρωπαϊκή ρύθμιση, κατά την οποία την άνοιξη γυρίζουμε τα ρολόγια μία ώρα μπροστά (ώστε να αξιοποιούμε το φως της ημέρας για μία ώρα επιπλέον), ενώ το φθινόπωρο τα επαναφέρουμε μία ώρα πίσω.

Στην Ελλάδα η θερινή ώρα εφαρμόστηκε για πρώτη φορά, δοκιμαστικά, το 1932 και συγκεκριμένα από τις 6 Ιουλίου μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου, όπου τα ρολόγια είχαν τεθεί μία ώρα μπροστά, μια ιδέα που όμως εγκαταλείφθηκε γρήγορα.

Το 1973, ωστόσο, λόγω της ενεργειακής κρίσης που έπληξε την Ευρώπη, αποφασίστηκε η υιοθέτηση του μέτρου της θερινής ώρας από μεγάλο μέρος των κρατών, συμπεριλαμβανομένης τότε και της Ελλάδας. Το νέο μέτρο πρωτοεφαρμόστηκε στη χώρα μας το 1975.

Γιατί όμως τόσοι πολλοί δηλώνουν αντίθετοι στην αλλαγή της ώρας;

Θεωρούν ότι στην πραγματικότητα δεν εξοικονομούμε ενέργεια. Στη Γερμανία οι αρμόδιες αρχές εκτιμούν ότι μπορεί το καλοκαίρι που νυχτώνει αργά να καταναλώνουμε λιγότερο ρεύμα, αλλά η όποια εξοικονόμηση αντισταθμίζεται από το γεγονός ότι τον χειμώνα καταναλώνουμε περισσότερο πετρέλαιο για θέρμανση. Επιπλέον, κάποιοι υποστηρίζουν ότι η αλλαγή ώρας επιβαρύνει τον οργανισμό μας. Σε πρόσφατη δημοσκόπηση του ινστιτούτου Forsa ο ένας στους τέσσερις ερωτηθέντες ανέφερε ότι η αλλαγή ώρας προκαλεί καταπόνηση, δυσκολίες στον ύπνο και αδυναμία συγκέντρωσης. Ιδιαίτερα στη βόρεια Ευρώπη πολλοί άνθρωποι υποστηρίζουν ότι η θερινή ώρα δεν ανταποκρίνεται στο βιολογικό ρολόι τους.

Τι θα γίνει, αν πράγματι καταργηθεί η αλλαγή της ώρας

Σε αυτή την περίπτωση κάθε χώρα θα αποφασίσει εάν θα διατηρήσει μονίμως τη χειμερινή ή τη θερινή ώρα. Μία κατ' αρχήν απόφαση για κατάργηση της αλλαγής ώρας δεν προδικάζει ούτε το ένα ούτε το άλλο. Πρόκειται για εθνική αρμοδιότητα.

Αυτό όμως δεν θα προκαλούσε μεγαλύτερη ανομοιομορφία στην ΕΕ;

Αυτό δεν αποκλείεται, σημειώνει η Deutsche Welle. Δύσκολα μπορεί να φανταστεί κανείς ότι η Ισπανία, για παράδειγμα, θα αποφασίσει να διατηρήσει τη θερινή ώρα για όλον τον χρόνο. Γιατί αυτό θα σήμαινε ότι τον χειμώνα ο ήλιος θα ανέτειλε στις 9.30 το πρωί. Αντιθέτως στη Γερμανία οι περισσότεροι δηλώνουν σε σχετικές σφυγμομετρήσεις ότι προτιμούν να κρατήσουν τη θερινή ώρα. Πάντως, διαφορές στην ώρα υπάρχουν και σήμερα στην ΕΕ: η Ελλάδα μαζί με την Κύπρο, τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία, τη Φινλανδία και τις χώρες της Βαλτικής είναι μία ώρα μπροστά σε σχέση με τη Γερμανία και άλλες χώρες της κεντρικής και βόρειας Ευρώπης, καθώς και δύο ώρες μπροστά από τη Μ.Βρετανία, την Ιρλανδία και την Πορτογαλία.

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα της χειμερινής ώρας;

Όπως σημειώνει ο γερμανός δημοσιογράφος Γενς Έμπερτ, "καλή η θερινή ώρα, αλλά μόνο για το καλοκαίρι. Τον χειμώνα θα μας δυσκόλευε ακόμη περισσότερο να σηκωθούμε από το κρεβάτι. Ήδη με τη χειμερινή ώρα ο ήλιος ανατέλλει στις οκτώ ή ακόμη και στις εννιά στη βόρεια Γερμανία. Αν ίσχυε μονίμως η θερινή ώρα, πάμε μία ώρα αργότερα. Ε, δεν είναι και το καλύτερο ξεκίνημα για τη μέρα μας. Και όποιος έχει παιδιά, ξέρει πόσο δύσκολο είναι να τα ξυπνήσουμε τον χειμώνα. (...) Επιπλέον, η χειμερινή ώρα ανταποκρίνεται καλύτερα στον βιορυθμό μας".

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα της θερινής ώρας;

Υπέρ της θερινής ώρας δηλώνει ο δημοσιογράφος Μόριτς Στάντλερ. Γιατί όπως επισημαίνει "σε μία γερμανική πόλη είναι κορυφαία η ποιότητα ζωής τις ζεστές καλοκαιρινές βραδιές, ακόμα και η Κολωνία ή το Αμβούργο θυμίζουν λίγο Μεσόγειο. Είναι σπάνια όμως αυτά τα ωραία βράδια και αν καθιερώναμε μονίμως τη χειμερινή ώρα, θα τελείωναν μία ώρα νωρίτερα..."

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις 

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ   

 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ξένοι Tik Tokers
Ξένοι TikTokers, πώς τα περνάτε στη χώρα μας, τι σας θυμώνει και τι σας συγκινεί;

Ο Απόλλων Τσεν, ο Ιερεμίας Εγκαρέιμπα, η Γιέβα Μπονταρένκο, ο Ντέιβ, η Βλάντα Ζασκλάβσκα, η Ουλιάνα Τσουπρίνα και η Παυλίνα Λη μιλούν στην Athens Voice για την ελληνική εμπειρία στο FYP

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.