Ελλαδα

Γώγος: Να σταματήσουν τα φαινόμενα συνωστισμού

«Υπάρχει ανησυχία για την κάλυψη των ΜΕΘ»

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Ο καθηγητής και μέλος της επιτροπής λοιμωξιολόγων, Χαράλαμπος Γώγος, μίλησε για την εξέλιξη της πανδημίας του κορωνοϊού στη χώρα μας.

Την αναγκαιότητα να σταματήσουν τα φαινόμενα συνωστισμού για την αποφυγή διασποράς του κορωνοϊού επεσήμανε ο καθηγητής λοιμωξιολογίας, Χαράλαμπος Γώγος.

«Αυτά τα φαινόμενα πρέπει να σταματήσουν, είναι απαράδεκτα» είπε χαρακτηριστικά ο καθηγητής.

Παράλληλα, μίλησε και για το χθεσινό αρνητικό ρεκόρ των 13 θανάτων από κορωνοϊό μέσα σε μία μέρα, σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΕΟΔΥ. Έκανε λόγο για ένα «απρόσμενο» γεγονός ενώ, όπως εξήγησε, «όσο συσσωρεύονται  οι ασθενείς στις ΜΕΘ και παραμένουν για αρκετό χρονικό διάστημα οι θάνατοι αυξάνονται, όσο περισσότερο μένει κανείς σε μια ΜΕΘ τόσο περισσότερες πιθανότητες έχει να πεθάνει».

«Οι διασωληνωμένοι που έχουν κορωνοϊό εάν βγουν γρήγορα, θα σωθούν. Η προσπάθεια είναι να αποσωληνωθούν μέσα στην πρώτη βδομάδα. Μετά αρχίσει το πράγμα και μπλέκει».

Σχετικά με τον υψηλό αριθμό διασωληνωμένων ασθενών, τόνισε ότι «ο αριθμός αυτός που ξεπερνά τους 90 είναι «ανησυχητικός. Η Αττική βρίσκεται στο επίκεντρο του προβλήματος καθώς υπάρχει κάλυψη στις ΜΕΘ που φτάνει το 70%, ενώ στην υπόλοιπη Ελλάδα το αντίστοιχο ποσοστό είναι κάτω από 40%» και πρόσθεσε:

«Ελπίζουμε να νέα μέτρα να ελαττώσουν τις επιδημιολογικές παραμέτρους της νόσου για να μπορέσουμε να μπούμε στον χειμώνα με ευκολότερη διαδικασία. Είναι δύσκολα τα πράγματα, υπάρχει κίνδυνος αύξησης των κρουσμάτων, αλλά μέχρι τώρα η σταθεροποίηση που υπάρχει δίνει έναν αέρα αισιοδοξίας».

Σε ό,τι αφορά τη θεραπεία αλλά και το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού τόνισε πως «έχουμε καλά νέα από τα εμβόλια και τη θεραπεία με μονοκλωνικά αντισώματα». Παράλληλα, σε ερώτηση για το πότε θα είναι διαθέσιμη η θεραπεία ο ίδιος απάντησε πως «αυτή τη στιγμή η συγκεκριμένη θεραπεία είναι υπό κλινική μελέτη δεν έχει πάρει ακόμα έγκριση να χρησιμοποιηθεί».

«Το πρόβλημα είναι ότι είναι δύσκολη η παραγωγή των μονοκλωνικών αντισωμάτων. Δεν μπορούν να διατεθούν πάρα πολλά στην αγορά. Χρειάζεται ειδική διαδικασία για την παραγωγή τους. Είναι και ακριβά. Επομένως η διάθεσή τους στο κοινό νομίζω πως θα καθυστερήσει. Υπάρχουν βέβαια και τα υπόλοιπα όπως η ρεμδεσιβίρη».  

Εν κατακλείδι, σχετικά με τον εμβολιασμό ο κ. Γώγος εκτίμησε ότι «θα αρχίσει να γίνεται στις αρχές του 2021 στις ευαίσθητες ομάδες ενώ για τη γενίκευση του εμβολιασμού θα χρειαστούν επιπλέον μήνες».

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις 

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ