Ελλαδα

Διιανομή υγιεινών γευμάτων σε σχολεία ευπαθών περιοχών

Το πρόγραμμα ΔΙΑΤΡΟΦΗ υλοποιείται από το Ινστιτούτο Prolepsis με χρυσό Δωρητή την ΑΒ Βασιλόπουλος

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Από την Περασμένη Παρασκευή διανέμονται υγιεινά σχολικά γεύματα σε σχολεία ευπαθών περιοχών - Το Πρόγραμμα ΔΙΑΤΡΟΦΗ υλοποιείται για 10η συνεχόμενη χρονιά

Ξεκίνησε την Παρασκευή 25/9 η διανομή υγιεινών γευμάτων σε μαθητές σχολείων μέσω του Προγράμματος Σίτισης και Προώθησης Υγιεινής Διατροφής, ΔΙΑΤΡΟΦΗ.

Το πρόγραμμα διεξάγεται από το Ινστιτιτούτο Prolepsis υλοποιείται με Χρυσό Δωρητή την ΑΒ Βασιλόπουλος και με την πολύτιμη συνδρομή ιδρυμάτων, οργανισμών, εταιρειών και συμπολιτών μας από την Ελλάδα και το εξωτερικό, υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων. Σε αυτό έχουν αιτηθεί να ενταχθούν ήδη 650 σχολεία στα οποία φοιτούν 57.000 μαθητές. 

«Κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να ανταποκριθούμε στα αιτήματα διευθυντών και γονέων για την κάλυψη της σχολικής σίτισης. Στην πιο δύσκολη σχολική χρονιά των τελευταίων δεκαετιών οφείλουμε να σταθούμε δίπλα σε όλα τα παιδιά που έχουν ανάγκη και να προστατέψουμε τη σωματική και πνευματική τους υγεία. Καλούμε τα ιδρύματα, τους φορείς της περιφερειακής και της τοπικής αυτοδιοίκησης, τις εταιρείες και όσους πολίτες μπορούν, να αγκαλιάσουν την προσπάθειά μας», δηλώνει η κα Αθηνά Λινού, Καθηγήτρια της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και Πρόεδρος του Ινστιτούτου Prolepsis.

Το Ινστιτούτο Prolepsis προσφέρει για δέκατη συνεχόμενη σχολική χρονιά ένα πλούσιο και θρεπτικό δεκατιανό σε παιδιά που φοιτούν σε σχολεία ευπαθών περιοχών. Στα συγκεκριμένα σχολεία περισσότεροι από τους μισούς μαθητές αντιμετωπίζουν επισιτιστική ανασφάλεια.

Η σίτιση ξεκίνησε σε σχολεία περιοχών της Αττικής, ενώ τις επόμενες ημέρες θα ενταχθούν στο Πρόγραμμα σχολεία και από άλλες περιφέρειες της χώρας. Το Πρόγραμμα ΔΙΑΤΡΟΦΗ υλοποιείται φέτος για δέκατη συνεχόμενη σχολική χρονιά, με ακόμα πιο αυστηρές προδιαγραφές σε ό,τι αφορά την ασφαλή διαχείριση των γευμάτων. Τα αυξημένα μέτρα προστασίας από τη μετάδοση του νέου κορωνοϊού, περιλαμβάνουν την τοποθέτηση των γευμάτων (αρτοσκεύασμα/σάντουιτς, γάλα/γιαούρτι, φρούτο) σε ειδικά ατομικά κουτιά, αποφυγή συγχρωτισμού των μαθητών κατά τη διανομή και χρήση μέσων ατομικής προστασίας (γάντια μίας χρήσης και προστατευτικές μάσκες από τους προμηθευτές που συμμετέχουν στη διαδικασία διανομής).

Το Πρόγραμμα ΔΙΑΤΡΟΦΗ έχει αποδείξει ότι καταπολεμά στην πράξη την επισιτιστική ανασφάλεια και βελτιώνει παράλληλα τις διατροφικές συνήθειες των μαθητών. Σύμφωνα με τα στοιχεία που καταγράφηκαν από το Ινστιτούτο Prolepsis στα σχολεία που συμμετείχαν στο Πρόγραμμα το σχολικό έτος 2019-20: Στο τέλος της σχολικής χρονιάς από το σύνολο των οικογενειών που αντιμετώπιζαν επισιτιστική ανασφάλεια με πείνα, το 33% δεν βίωνε πλέον πείνα. Αυξήθηκε η κατανάλωση των φρούτων για το 52,6% των μαθητών, η κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων για το 37,8%, ενώ βελτιώθηκε η σχετιζόμενη με την υγεία ποιότητα ζωής για το 56,9% των μαθητών.