Ελλαδα

Σεισμός- Άγιο Όρος: «Το ιστορικό της περιοχής απαιτεί εγρήγορση»

Το ιστορικό των μεγάλων σεισμών

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Άγιο Όρος: Η σεισμική δραστηριότητα που παρατηρείται στην περιοχή θέτει σε εγρήγορση τις αρχές - Τι υποστηρίζει καθηγητής σεισμολογίας του ΑΠΘ

Η σεισμική δραστηριότητα που παρατηρείται στο Άγιο Όρος έχει θέσει τους σεισμολόγους σε επιφυλακή καθώς, όπως σημειώνει καθηγητής του ΑΠΘ, «το ιστορικό της περιοχής απαιτεί εγρήγορση».

«Το πιθανότερο είναι πως ο κύριος σεισμός ήταν αυτός των 5,2 βαθμών της Κλίμακας Ρίχτερ. Μέχρι στιγμής, η εικόνα δεν δίνει ανησυχητική ερμηνεία, αλλά λόγω του ιστορικού της περιοχής δεν μας επιτρέπεται να είμαστε απόλυτα καθησυχαστικοί. Δεν υπάρχουν στοιχεία που να δείχνουν ότι έρχεται κάτι κακό, ωστόσο χρειάζεται μία επιφυλακτικότητα εξαιτίας της ιστορίας», δήλωσε στο ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ – ΜΠΕ «Πρακτορείο 104,9 Fm» ο καθηγητής Σεισμολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), Μανώλης Σκορδίλης.

Ο καθηγητής υπενθύμισε ότι η περιοχή του Αγίου Όρους έχει δώσει ισχυρούς σεισμούς το 1905 με 7,5 Ρίχτερ, όπως επίσης το 1982 και το 1983 με μεγέθη 7 και 6,8 βαθμών, αντίστοιχα. «Το 1905 είχαμε έναν ισχυρό σεισμό με μέγεθος 7,5 βαθμών της Κλίμακας Ρίχτερ. Το 1982 είχε δώσει η περιοχή σεισμό μεγέθους 7 Ρίχτερ και το 1983 σεισμό 6,8. Όλοι αυτοί ήταν σε μία απόσταση 25 έως 45 χλμ από το επίκεντρο του τωρινού σεισμού. Μιλάμε πρακτικά για τον ίδιο τεκτονικό σχηματισμό και γι αυτό είμαστε επιφυλακτικοί», είπε χαρακτηριστικά.

Ο καθηγητής Σεισμολογίας υπογράμμισε πως υπήρξαν ζημιές από τους ισχυρούς σεισμούς, κατά το παρελθόν, σε μοναστήρια του Αγίου Ορους, ενώ είχαν γίνει αισθητοί και στην πόλη της Θεσσαλονίκης, παρά το γεγονός ότι απέχει 150 χλμ από το επίκεντρο. «Ο σεισμός των 7,5 Ρίχτερ ήταν πολύ ισχυρός και υπήρχαν ζημιές στα μοναστήρια. Οι σεισμοί του ‘82 και ‘83 έγιναν αισθητοί και στη Θεσσαλονίκη. Η δόνηση ήταν λίγο πιο αργή, με την έννοια ότι τα σεισμικά κύματα είχαν μεγαλύτερες περιόδους, αλλά έγιναν αισθητοί. Στις περιοχές που είναι πιο κοντά, οι σεισμοί αυτής της τάξεως μεγέθους, μπορούν να γίνουν πραγματικά επικίνδυνοι».

Την ίδια ώρα, σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο από τις συγκεκριμένες δονήσεις στην περιοχή του Αγίου Όρους να ενεργοποιηθούν και άλλα ρήγματα ο κ. Σκορδίλης το χαρακτήρισε «εντελώς απίθανο, γιατί ο σεισμός είναι σχετικά μικρός και δεν μπορεί να επηρεάσει άλλες περιοχές».

Μάλιστα, οι σεισμολόγοι θα παρακολουθούν το φαινόμενο και τα επόμενα 24ωρα και σύμφωνα με τον καθηγητή αναμένονται «μετασεισμοί με μεγέθη που θα φτάσουν με μία ή και μικρότερη μονάδα διαφορά από το μέγεθος του, των 5,2 βαθμών της kλίμακας Ρίχτερ. Στο πλαίσιο αυτό, ένας σεισμός όπως ο πρωινός με 4,8 Ρίχτερ, αν και λίγο ισχυρός για μετασεισμό δεν είναι κάτι το ιδιαίτερο που θα μπορούσε να προκαλέσει ανησυχία».

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ