Ελλαδα

Κορωνοϊός: Ποια μέτρα ισχύουν από σήμερα στην Αττική

Και σε άλλες επιδημιολογικά επιβαρυμένες περιοχές

Newsroom
5’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Νέα μέτρα για τον κορωνοϊό: Τι ισχύει από σήμερα, 26.09.2020 - Σε πορτοκαλί συναγερμό η Αττική - Eπιπλέον μέτρα στα Τρίκαλα

Νέα αυστηρά μέτρα για την Αττική και εντατικούς διαγνωστικούς ελέγχους ανακοίνωσε  η κυβέρνηση η οποία εντείνει τις προσπάθειες της για να ελεγχθεί η διασπορά του κορωνοϊού στο λεκανοπέδιο και να αποφευχθεί ένα νέο lockdown που θα έχει ανυπολόγιστες επιπτώσεις στην οικονομία.

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε την Παρασκευή 286 νέα κρούσματα κορωνοϊού με τα 163 να εντοπίζονται στην Αττική και λίγη ώρα αργότερα η κυβέρνηση γνωστοποίησε το νέο πλέγμα μέτρων που θα ισχύσει από το πρωί του Σαββάτου για την Αττική. Τα νέα μέτρα αποσκοπούν κυρίως στον περιορισμό του συνωστισμού στις πλατείες από άτομα νεαρής ηλικίας καθώς όπως διαπιστώνουν οι υγειονομικοί τα νεαρά άτομα είναι αυτά που πολλαπλασιάζουν τις μολύνσεις στην πρωτεύουσα.

Νέα μέτρα για τον κορωνοϊό: Κλείνουν περίπτερα, κάβες και μίνι μάρκετ από σήμερα, 26.09.2020

Τα νέα μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας στην Ελλάδα και ιδιαίτερα στην Αττική, ανακοίνωσε το απόγευμα της Παρασκευής ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς.

Η εξάπλωση του νέου κορωνοϊού και η πίεση στο σύστημα Υγείας, υποχρέωσε την κυβέρνηση να λάβει επιπλέον μέτρα, προκειμένου να εφαρμοστούν τα ήδη υπάρχοντα και ταυτόχρονα να αποφευχθούν φαινόμενα συνωστισμού, τα οποία παρατηρούνται κυρίως από νεαρής ηλικίας άτομα, μετά τις 12 τα μεσάνυχτα, σε χώρους γύρω από περίπτερα και άλλα μαγαζιά που παρέχουν αλκοόλ.

Ο Νίκος Χαρδαλιάς δήλωσε«Είναι ξεκάθαρο ότι βρισκόμαστε σε ένα κρίσιμο σημείο. Το πώς θα εξελιχθεί η πανδημία, εξαρτάται απ' όλους. Η Πολιτεία παρακολουθεί στενά. Ιδιαίτερη προσοχή δίνουμε, η κυβέρνηση αποφάσισε τον περιορισμό λειτουργίας καταστημάτων όπως περίπτερα και μίνι μάρκετ από τα μεσάνυχτα έως τις 5 το πρωί στην Αττική. Από το μέτρο εξαιρούνται τα φαρμακεία και τα βενζινάδικα. Τα μέτρα θα ισχύσουν από αύριο (σ.σ. Σάββατο) στις 5 το πρωί και έως τις 4 Οκτωβρίου».

Ο κ. Χαρδαλιάς διευκρίνισε ότι τα επιπλέον μέτρα που ανακοινώθηκαν και θα ισχύσουν από σήμερα Σάββατο, στις 5 το πρωί, αφορούν τις επιβαρυμένες επιδημιολογικά περιοχές, δηλαδή την Αττική, τη Μύκονο, την Ημαθία, το Κιλκίς, την Πέλλα, τη Ζάκυνθο και τη Λέσβο. 

Πρόσθεσε, δε, πως «αν εφαρμοστούν αυτά τα μέτρα, δεν θα χρειαστούν άλλα», εννοώντας προφανώς ένα πιθανό lockdown, ιδιαίτερα στην Αττική, όπου φαίνεται πως έχει συσσωρευθεί ο μεγαλύτερος αριθμός των κρουσμάτων και των ασθενών.

Καταλήγοντας, ο κ. Χαρδαλιάς δήλωσε ότι «το δίλημμα του πρωθυπουργού είναι ξεκάθαρο. Παίρνουμε μέτρα για να μην χρειαστεί να πάρουμε άλλα. Αυτή τη στιγμή, σε αυτή την κρίσιμη κατάσταση που βρισκόμαστε ειδικά στην Αττική, το ζήτημα είναι να εφαρμόσουμε τα μέτρα, να αυτοπεριοριστούμε. Εφόσον τα μέτρα αυτά δεν αποδώσουν θα δούμε όλα τα υπόλοιπα μέτρα, αν φτάσουμε σε ένα σημείο που δεν μπορεί να αποδώσει κανένα μέτρο προφανώς θα πάμε στην ύστατη λύση που είναι το θέμα της καραντίνας».

Στις περιοχές ειδικών περιοριστικών μέτρων και τις περιοχές που βρίσκονται σε επιδημιολογική επιτήρηση επιτρέπεται το take away, drive through και delivery για εστιατόρια με εξαίρεση την πώληση αλκοόλ.

Επιπλέον ο υφυπουργός ανακοίνωσε ότι τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος από το Σάββατο θα λειτουργούν από τις 5 τα ξημερώματα.

Στην τελική ευθεία βρίσκεται, εν τω μεταξύ, από τους αρμόδιους της Πολιτικής Προστασίας η διαδικασία για την ανάρτηση της ειδικής πλατφόρμας μέσω της οποίας οι πολίτες θα μπορούν να ενημερώνονται για τα μέτρα που θα ισχύουν σε κάθε περιοχή για τον κορωνοϊό.

Όπως είχε ανακοινώσει ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας την περασμένη Τρίτη, σήμερα αναμένεται να αναρτηθεί στην ιστοσελίδα covid19.gov.gr η ειδική πλατφόρμα για τα μέτρα που θα ισχύουν σε κάθε περιοχή για τον κορωνοϊό καθώς και την επιδημιολογική της εικόνα.

Συγκεκριμένα οι πολίτες θα βλέπουν έναν χάρτη της Ελλάδας με δύο βαθμίδες: ανά δήμο και ανά περιφερειακή ενότητα. Στον διαδραστικό χάρτη οι πολίτες θα μπορούν να βλέπουν τον βαθμό επικινδυνότητας ο οποίος ισχύει εκείνη τη χρονική περίοδο για την περιοχή που τους ενδιαφέρει.

Κάθε δήμος ή αντιστοίχως κάθε περιφερειακή ενότητα θα είναι χρωματισμένη με έναν από τους 4 βαθμούς: πράσινο, κίτρινο, πορτοκαλί, κόκκινο.

Οι πολίτες θα μπορούν να βάζουν σε ειδικό πεδίο τον ταχυδρομικό τους κώδικα και να ενημερώνονται τι ισχύει ανά περιοχή και ανά τομέα δραστηριότητας.

Τέλος, εκτός από τον χάρτη θα υπάρχει και ένας πίνακας στην σελίδα στον οποίο θα αναρτώνται και θα αναλύονται τα μέτρα τα οποία ισχύουν ανά χρωματική κατηγορία (πράσινο, κίτρινο κοκ.) και ανά δραστηριότητα (για παράδειγμα σχολεία, εστίαση, ΜΜΜ, άθληση κ.λπ.).

Φωτεινή 24ωρη εξαίρεση ή αρχή της υποχώρησης του επιδημικού κύματος; Αυτό είναι το ερώτημα που ευλόγως τίθεται μετά την ανακοίνωση του σημερινού επιδημιολογικού δελτίου του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) με τα 286 νέα κρούσματα κορωνοϊού.

Έπειτα από ένα «σερί» 300 και πλέον κρουσμάτων τις προηγούμενες ημέρες – το είχε μάλιστα αποτυπώσει και ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης την περασμένη Τρίτη λέγοντας ότι ο αριθμός των νέων διαγνώσεων έχει σταθεροποιηθεί σε υψηλό επίπεδο- σήμερα ο αριθμός τους έπεσε αισθητά. Δηλώθηκαν 286 κρούσματα, εκ των οποίων τα 249 είναι εγχώρια.

Στο επιδημιολογικό δελτίο χαμηλός – σε σχέση με τον μέσο όρο- αριθμός κρουσμάτων καταγραφόταν μέχρι πρότινος κάθε Σάββατο και Κυριακή λόγω των λιγότερων τεστ που διενεργούσαν τα εργαστήρια και κάθε Δευτέρα και Τρίτη λόγω της μικρότερης προσέλευσης των πολιτών για έλεγχο το Σαββατοκύριακο. Η Παρασκευή διατηρούσε συνήθως υψηλό αριθμό κρουσμάτων, καθώς ενσωματώνονταν αποτελέσματα πολλών ελέγχων από τις προηγούμενες εργάσιμες ημέρες.

Η σημερινή Παρασκευή θα μπορούσε να θεωρηθεί και...όαση μέσα στην έρημο των πρόσφατων επιδημιολογικών δεδομένων που σύμφωνα με τις αρμόδιες επιστημονικές και υγειονομικές αρχές οδηγούσαν με ταχύτητα σε νέα μέτρα και περιορισμούς, ακόμη και σε τοπικού χαρακτήρα lockdown.

Ωστόσο, οι επιστήμονες χρειάζονται μεγαλύτερο χρονικό εύρος μελέτης των στοιχείων της επιδημίας, σίγουρα από 7 έως 10 ημέρες, προκειμένου να αποτιμήσουν την κατάσταση. Αν διατηρηθεί ο ίδιος χαμηλός αριθμός νέων κρουσμάτων τις επόμενες ημέρες, θα είναι προφανώς μια καλή, σχεδόν ιδανική εξέλιξη. Αλλά και αν παραμείνει στο επίπεδο των 300-350, πάλι καλό σενάριο θεωρείται κατά τους ειδικούς. Το στοίχημα που θέλουν να κερδίσουν οι επιστημονικές και υγειονομικές αρχές είναι να αποτυπωθεί μείωση στον αριθμό των κρουσμάτων – και προς αυτήν την κατεύθυνση έχουν ενεργοποιήσει το πλέγμα των μέτρων.

Παραμένει σε πορτοκαλί συναγερμό η Αττική

Η Αττική, πάντως, παραμένει στα ίδια υψηλά επίπεδα κρουσμάτων κορωνοϊού. Καταγράφηκαν μεν λιγότερα από 200 αλλά ο αριθμός των 163 κρουσμάτων στην Περιφέρεια Αττικής είναι αριθμός που διατηρεί την περιοχή στον πορτοκαλί συναγερμό.

Μάλιστα, όπως ανέφερε ο υπουργός Υγείας σε τηλεοπτική του εμφάνιση, η Αττική αριθμεί περίπου 2.000 ενεργά κρούσματα, με τα 900 από αυτά να εντοπίζονται στον δήμο Αθηναίων.

Με τους μετανάστες να αποτελούν έναν ιδιαίτερα ευάλωτο πληθυσμό – όπως αποδείχθηκε άλλωστε και από τους δεκάδες που μολύνθηκαν, νόσησαν σοβαρά και χρειάστηκε να νοσηλευθούν στα δύο μεγάλα νοσοκομεία της Αθήνας, Ευαγγελισμό και Σωτηρία- η επίσκεψη του υπουργού Υγείας, Βασίλη Κικίλια και του καθηγητή, Σωτήρη Τσιόδρα στην Κυψέλη το μεσημέρι της Παρασκευής, στο πλαίσιο διενέργειας δειγματοληπτικών ελέγχων κορωνοϊού εμπεριείχε συμβολισμό αλλά και ουσία.

Οι έλεγχοι διενεργήθηκαν επίσης στις πλατείες Βάθη και Αμερικής, εκτός της Κυψέλης. Έγιναν περίπου 600 rapid test και τα αποτελέσματα έδειξαν 6 θετικά, αφορούσαν 4 Ελληνες και 2 αλλοδαπούς.

«Αυτό θα γίνεται καθ’ όλη τη διάρκεια του φθινοπώρου και του χειμώνα, όπου χρειαστεί στην Αθήνα, στις γειτονιές της, στην περιφέρεια Αττικής και σε όλη την Ελλάδα» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κικίλιας, αναφορικά με τις δράσεις που θα ξεδιπλωθούν από το υπουργείο Υγείας και τον ΕΟΔΥ. Σε αυτή τη φάση το επιβαρυμένο επιδημιολογικό φορτίο στο Δήμο της Αθήνας ήταν μονόδρομος για τις Κινητές Ομάδες στα Διαμερίσματα του Δήμου.

Από την πλευρά του, ο κ. Τσιόδρας επισήμανε την ανάγκη «για τον έλεγχο του ιού μέσα από τον εργαστηριακό έλεγχο και την ανίχνευση των επαφών των θετικών, την απομόνωσή τους και την καραντίνα των επαφών τους» καθώς όπως είπε «είναι η κύρια στρατηγική που ακολουθείται αυτή τη στιγμή σε όλο τον κόσμο και φυσικά, επειδή η επιδημία δείχνει μια μεγάλη ετερογένεια, είναι τοπική επιδημία, αφορά τοπικές περιοχές, πρέπει να εντείνονται αυτές οι δράσεις σε περιοχές που υπάρχει έξαρση».

Eπιπλέον μέτρα στα Τρίκαλα λόγω κορωνοϊού

Σε ό,τι αφορά την κυκλοφορία του κορωνοϊού στην υπόλοιπη χώρα, κόκκινος συναγερμός ήχησε για την Περιφερειακή Ενότητα (Π.Ε) Τρικάλων. Η περιοχή τέθηκε σε κλοιό περιοριστικών μέτρων ώστε να ανακοπεί η περαιτέρω μετάδοση του κορωνοϊού. Μόνο σήμερα επιβεβαιώθηκαν στην περιοχή 18 κρούσματα, αριθμός που αποτυπωνόταν και τις προηγούμενες ημέρες.

Έντεκα κρούσματα αναφέρθηκαν από την Π.Ε. Θεσσαλονίκης και 6 από την Π.Ε. Ιωαννίνων, στην οποία επίσης έχει αυξηθεί το επιδημιολογικό φορτίο μέσα στον Σεπτέμβριο.

Αλλα 7 κρούσματα επιβεβαιώθηκαν στην Κοζάνη, 2 στα Γρεβενά, 4 στην Καστοριά και 2 στην Πιερία. Επίσης, από 1 κρούσμα στις Σέρρες και τη Φλώρινα.

Στον επιδημιολογικό χάρτη απαντώνται και άλλες περιοχές. Ειδικότερα, έχουν καταγραφεί 3 κρούσματα στη Βοιωτία και άλλα τόσα στην Αχαϊα, 2 στην Κόρινθο και από 1 στην Καρδίτσα και στην Αιτωλοακαρνανία.

Στην νησιωτική χώρα η επιδημία αποτυπώνεται με χαμηλή ταχύτητα στην Κάλυμνο (4 κρούσματα), στην Κέρκυρα (2 κρούσματα), στη Σάμο (6 κρούσματα) και στο Ηράκλειο Κρήτης (2 κρούσματα). Τέλος, 11 κρούσματα βρίσκονται υπό διερεύνηση.

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ