- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Παιχνίδι γνώσεων για την παραλία
ΠΟΥ ΘΑ ΠΕΙΣ «ΚΑΤΣΙΚΙ Ε∆Ω, ΚΑΤΣΙΚΙ ΕΚΕΙ, ΚΑΤΣΙΚΙ ΠΑΡΑΠΕΡΑ»; Είσαι Σαµοθράκη. Παντού µια κατσίκα κάνει την εµφάνισή της και σε κοιτάζει βαθιά στα µάτια. Όταν κολυµπάς, όταν επιστρέφεις το χάραµα από το trance party, όταν ξεπροβάλλεις από τη σκηνή στις 12 µε ντάλα ήλιο, ακόµα και όταν τρως στην ταβέρνα. Αλλά, εσχάτως, µπορεί να είσαι και Ικαρία. Εδώ η υπερβόσκηση των 80s ΕΟΚικών επιδοτήσεων οδήγησε σε ερηµοποίηση του ικαριώτικου εδάφους. Πίσω στη Σαµοθράκη, αν δεν σε πιάνουν τύψεις ότι τρως συγγενή των νέων φίλων σου, δοκίµασε µία από τις κορυφαίες αιγαιοπελαγίτικες συνταγές: το ντόπιο ζωάκι γεµιστό µε συκωταριά. ∆.Τ.
ΕΡΗΜΙΚΕΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ ΑΠΟ Γ; Τα «Γράµµατα» µε παχιά αρµυρίκια και πεύκα / Η ερηµική «Γάιδαρος» (στο οµώνυµο απέναντι νησάκι). Και οι δύο στη Σύρο, και στις δύο µόνο µε βάρκα. ∆.Τ.
ΚΑΜΠΙΝΓΚ ΠΟΛΛΩΝ ΑΣΤΕΡΩΝ; Το Astrocamping in Thassos 2011, 22-28/7 στο ορειβατικό καταφύγιο του Όρους Υψάριο της Θάσου. Τηλεσκόπια, ουρανός και παντού αστέρια. Λ.Χ.
«ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ Ο ΓΑΪ∆ΑΡΟΣ;» Η πρώτη ερώτηση φτάνοντας στη Λαγκάδα της Αµοργού. Κανείς δεν µπορεί να επιβιώσει χωρίς το 4x4 του χωριού. Λ.Χ.
ΕΧΕΙ ΜΟΣΧΑ Η ΑΜΟΡΓΟΣ; Ναι, αµέ. Έτσι λέγεται το παραδοσιακό καφενείο του χωριού Λαγκάδα, όπου πιθανότατα θα πιεις την καλύτερη ψηµένη ρακή του νησιού. Άρα και του κόσµου ολόκληρου… Λ.Χ.
ΕΧΕΙ ΕΡΜΟΥ Η ΜΥΤΙΛΗΝΗ; Έχει. Πλακόστρωτος δρόµος στην αγορά της πρωτεύουσας του νησιού, µε υπέροχα αρχοντικά κτίρια κι ένα και µοναδικό café-µεζεδοπωλείο µε 2 τραπεζάκια έξω. Απολαµβάνεις: 1) το χάζεµα στην κίνηση της πολύβουης αγοράς και 2) φρέσκα ψάρια, σαλάτες και νοστιµότατους µεζέδες µε € 8-10 το άτοµο. ∆.Τ.
ΕΧΕΙ ΓΛΥΦΑ∆Α Η ΣΥΡΟΣ; Όχι, αλλά έχει «Αστέρια». Και µάλιστα µέσα στην Ερµούπολη, 1 χλµ. από το κέντρο της, στην περιοχή Βαπόρια. Θα κατέβεις τα σκαλιά από το στενό δρόµο που µποτιλιάρουν οι αθεράπευτοι ΙΧήδες και θα βγεις σε µια εξέδρα (ούτε λόγος για πλαζ) µε βράχια και βατήρα ως σηµεία εισόδου στην ιδιαίτερα αλµυρή και πάντα δροσερή θάλασσα. Π.Μ.
ΕΧΕΙ ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟ Η ΜΑΝΗ; Το όνοµα της παραλίας που βλέπει το Camping Gythion Bay (3ο χιλιόµετρο της επαρχιακής οδού Γυθείου-Αρεόπολης). Καταπράσινη έκταση 40 στρεµµάτων γεµάτη δέντρα (πορτοκαλιές, συκιές, ελιές, καρυδιές, µουριές κ.λπ.) για σκιά και σνακ. Είναι καθαρό, ευχάριστο, παρεΐστικο, µε λογικές τιµές και µπορείς να διαλέξεις ελεύθερα πού θέλεις να κατασκηνώσεις. Για ό,τι προκύψει ζητάς την Ηλιάνα, µη χάσεις τα λόγια σου µόλις σταθεί µπροστά σου… Π.Μ.
ΠΕΡΑΣΕ ΠΟΤΕ Ο ΤΖΑΚ ΣΠΑΡΟΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΟΝΝΗΣΟ; Άγνωστο. Αλλά, στο Μουσείο Αλοννησιώτικης Ιστορίας, το µόνο στην Ελλάδα µε πτέρυγα αφιερωµένη στην ιστορία της πειρατείας, θα βρεις από τις χειροπέδες των σκλάβων στο αµπάρι, πειρατικά τροµπόνια και βόµβες µε καρφιά, µέχρι σιδερένιες βελόνες που κάρφωναν όσους πειρατές πηδούσαν στο κατάστρωµα. Και το πιο εντυπωσιακό έκθεµα: µια άγκυρα για ρεσάλτο. Η συλλογή ανήκει στους Κώστα και Αγγέλα Μαυρίκη. Λ.Χ.
ΕΧΕΙ ΘΕΡΙΝΟ Η ΜΥΚΟΝΟΣ; Το Cine Manto. Από το 1995, µάλιστα. Στο κέντρο της Χώρας µε 250 θέσεις, ένα απάγκιο δροσερό καταφύγιο, αν θες να ηρεµήσεις 2 ώρες από τα busy σοκάκια. Ξαναβλέποντας τον «Λόγο του Βασιλιά» που λάτρεψες το χειµώνα ή τσεκάροντας τον (όντως) τελευταίο Χάρι Πότερ. Το πρωί ανοιχτό για καφέ και διάφορες πολιτιστικές εκδηλώσεις, π.χ. βιβλιοπαρουσιάσεις και εικαστικές εκθέσεις. Π.Μ.
ΠΟΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ «ΜΙΝΙΑΤΟΥΡΕΣ»; Μαθράκι, Ερεικούσα, Όθωνοι, ή αλλιώς ∆ιαπόντια νησιά, και είναι απέναντι από την Κέρκυρα. Κάθε ένα κι ένα µικρός παράδεισος µε «µία απ’ όλα» (µια ταβέρνα, ένα κατάλυµα κ.ο.κ.). Βόρεια προσθήκη η Αµµουλιανή, νησάκι στον Σιγγιτικό κόλπο απέναντι από τον Άθω Χαλκιδικής. ∆.Τ.
«ΕΘΝΙΚΟΣ» ΠΟΙΗΤΗΣ ΠΟΥ ΚΑΤΑΓΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΝΑΓΙΟΥ∆Α; Ο Οδυσσέας Ελύτης. Για την ακρίβεια ο πατέρας του, Παναγιώτης Αλεπουδέλλης. 6 χλµ. βόρεια του λιµανιού της Μυτιλήνης θα φας σπαρταριστά φρέσκα ψαράκια «γαρνιρισµένα» µε γραφικό, καρτποσταλικό τοπίο και καλές τιµές στα ταβερνάκια της πλακόστρωτης παραλιακής οδού του όρµου της Παναγιούδας. ∆.Τ.
ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΨΑΡΟΧΩΡΙ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ; Η ήσυχη Σαγιάδα, απόλυτο καταφύγιο, βόρεια της Ηγουµενίτσας. Οι κοντινές της παραλίες παραµένουν µακριά από τις επιδροµές τουριστών, ενώ στον πεζόδροµο του λιµανιού θα απολαύσεις φρέσκο και κυρίως φθηνό ψάρι. Λ.Χ.
ΓΙΑΤΙ ΟΝΟΜΑΣΤΗΚΕ ΕΤΣΙ Η ΑΝ∆ΡΙΩΤΙΚΗ ΠΑΡΑΛΙΑ «ΤΗΣ ΓΡΙΑΣ ΤΟ ΠΗ∆ΗΜΑ»; (Έξτρα κανονάκι, αν ξέρεις και την εναλλακτική απάντηση) Στην παραλία υπάρχει ένας βράχος, σύµφωνα µε το θρύλο είναι εκείνος από τον οποίο η ηλικιωµένη πήδηξε και κατόπιν πέτρωσε. Μία πιο συγκινησιακή εκδοχή θέλει τη γριά να πήδηξε γιατί ήταν 3 φορές χήρα και δεν άντεχε άλλο τη µοναξιά. Λ.Χ.
ΠΩΣ ΛΕΓΕΤΑΙ ΤΟ ΤΑΞΙ-ΑΛΟΓΟ ΤΗΣ ΑΜΜΟΥΛΙΑΝΗΣ; «Ο Αστραπόγιαννος». Έτσι γράφει η πινακίδα στο νησί απέναντι από την Ουρανούπολη Χαλκιδικής. Για ποικιλία κυκλοφορούν επίσης ταξί-γαϊδούρια και ταξί-µουλάρια, και φυσικά υπάρχουν πινακίδες σήµανσης που απευθύνονται στα ζώα. Η τιµή είναι «ζουρ φιξ», δεν υπάρχει ταξίµετρο και µάλλον δεν κόβουν απόδειξη… Λ.Χ.