Ελλαδα

Κορωνοϊός: Ανησυχία Μαγιορκίνη για την αύξηση των διασωληνωμένων

Στους 67 ο συνολικός αριθμός των ασθενών στις ΜΕΘ

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Προβληματισμένος ο Γκίκας Μαγιορκίνης για τη νέα αύξηση των διασωληνωμένων ασθενών με κορωνοϊό στις ΜΕΘ - Τι είπε για το εμβόλιο.

Στους 67 οι διασωληνωμένοι ασθενείς με κορωνοϊό στις ΜΕΘ, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, με τον Γκίκα Μαγιορκίνη να εκφράζει την ανησυχία του για την αύξηση που παρατηρείται.

Κατά τη διάρκεια της προγραμματισμένης live ενημέρωσης για τον κορωνοϊό την Τρίτη 15 Σεπτεμβρίου 2020 ανακοινώθηκαν νέα έκτακτα περιοριστικά μέτρα στην Αττική.

Με τον ΕΟΔΥ να ανακοινώνει 310 νέα κρούσματα κορωνοϊού, εκ των οποίων τα 197 στην Αττική το τελευταίο 24ωρο, ο επίκουρος καθηγητής Λοιμωξιολογίας και υγιεινής του ΕΚΠΑ, Γκίκας Μαγιορκίνης τόνισε ότι η επιδημία δείχνει σημεία ανησυχητικής αντοχής στα μέτρα πρόληψης που έχουν ληφθεί έναντι στον κορωνοϊό, ενώ αναφέρθηκε σε μια αυξητική τάση όπου ο αριθμός των νέων κρουσμάτων, άνω των 300 ανά ημέρα, συνεχίζεται.

Ο Γκίκας Μαγιορκίνης εστίασε ιδιαίτερα στον αριθμό των διασωληνωμένων στις ΜΕΘ, που παρουσιάζει -όπως είπε- αυξητικές τάσεις, χωρίς υποχώρηση, τις τελευταίες εβδομάδες. Επίσης, τόνισε ότι η Αττική παρουσιάζει δυσανάλογες καταγραφές νέων κρουσμάτων κορωνοϊού επί ημέρες.

Η αυξημένη ένταση της επιδημίας στην Αττική είναι συμβατή με την προτίμηση του κορωνοϊού να διασπείρεται σε αστικά κέντρα, εξήγησε ο καθηγητής. Παρέθεσε, μάλιστα, παραδείγματα άλλων μεγάλων πόλεων που παρουσίασαν ιδιαίτερα αυξημένα κρούσματα, αλλά και θανάτους από τον κορωνοϊό. Όπως είπε, το Βερολίνο, με περίπου όμοιο πληθυσμό με την Αττική έχει καταγράψει περισσότερα από 12.000 κρούσματα, η Νέα Υόρκη, 242.000 μολύνσεις από τον κορωνοϊό, αλλά και 24.000 θανάτους. Τέλος, το Λονδίνο, καταγράφει μέχρι σήμερα 40.000 κρούσματα κορωνοϊού και 7.000 θανάτους.

«Τα μεγάλα αστικά κέντρα είναι η "αχίλλειος πτέρνα" στην αντιμετώπιση της πανδημίας» σημείωσε ο Γκίκας Μαγιορκίνης που προανήγγειλε νέα μέτρα προστασίας από τη διάδοση του κορωνοϊού.

Όπως είπε, τα μέτρα αποσκοπούν να περιορίσουν τον αριθμό της υπερμετάδοσης ανάμεσα σε άτομα που δεν γνωρίζονται μεταξύ τους. Κάτι τέτοιο, όπως είπε, βοηθά και στην ιχνηλάτηση των επαφών επιβεβαιωμένων κρουσμάτων κορωνοϊού.

Τέλος, αναφερόμενος στο μέτωπο του εμβολίου, ο Γκίκας Μαγιορκίνης σημείωσε πως οι εθελοντικοί εμβολιασμοί της Οξφόρδης συνεχίζουν κανονικά μετά την γνωμοδότηση της αρμόδιας επιτροπής, η οποία απεφάνθη πως οι παρενέργειες (σε συγκεκριμένο ασθενή) δεν σχετίζονται με το εμβόλιο.

Ο καθηγητής του ΕΚΠΑ σημείωσε πως είναι απαραίτητο να δούμε τις επόμενες ημέρες το ζήτημα της εμπιστοσύνης του κόσμου στα εμβόλια. Μελέτη στην Ευρώπη, όπως είπε, δείχνει τάση υποχώρησης στην εμπιστοσύνη των πολιτών στα εμβόλια. «Να συζητήσουμε όλοι μαζί για τη χρησιμότητα των εμβολίων και ελπίζω να κάνουμε έναν γόνιμο διάλογο» σημείωσε κλείνοντας.

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ