Ελλαδα

Καρά Τεπέ: Προχωρά ο νέος προσωρινός καταυλισμός των προσφύγων

Ανθρωπιστική βοήθεια από χώρες της Ευρώπης

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Αυξάνονται οι σκηνές στη νέα προσωρινή δομή για μετανάστες στο Πεδίο Βολής του Καρά Τεπέ στη Λέσβο - Όσα είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Μετά τις πρώτες εργασίες κατασκευής του νέου κέντρου προσωρινής φιλοξενίας προσφύγων στο Πεδίο Βολής του Καρά Τεπέ στη Λέσβο, ολοένα και περισσότεροι πρόσφυγες και μετανάστες έχουν στεγαστεί σε αυτή.

Στόχος είναι να στεγασθούν στην προσωρινή δομή όλοι όσοι διέμεναν στη Μόρια και παράλληλα να συνεχισθεί η προσπάθεια της αποσυμφόρησης της Λέσβου με την μεταφορά εκτός του νησιού όσων δικαιούνται άσυλο.

© EUROKINNISSSI/ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ

«Η Μόρια είναι δημιούργημα της προηγούμενης κυβέρνησης», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης ερωτηθείς γιατί η κατάσταση είναι χειρότερη επί των ημερών της ΝΔ στο προσφυγικό. Για αυτό που έγινε στη Μόρια «υπάρχουν ξεκάθαρες ευθύνες, μην έχουμε αμφιβολίες ότι κάποιοι «υπερδραστήριοι» πρόσφυγες και μετανάστες θέλησαν να εκβιάσουν την κυβέρνηση για την αποχώρησή τους από το νησί», είπε ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Μητσοτάκης μίλησε για πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί ως ευκαιρία. Στο πλαίσιο αυτό μίλησε για τη δημιουργία μιας «μόνιμης δομής στη Μυτιλήνη που δεν θα κουβαλάει την αρνητική παρακαταθήκη της Μόριας».

Το κράτος ήταν παρών και είναι παρών είπε ο κ. Μητσοτάκης και δείχνοντας μια φωτογραφία από τη δημιουργία του προσωρινού καταυλισμού, έκανε λόγο για υποδειγματικές συνθήκες, πολύ καλύτερες από τη Μόρια. «Όποιος μπαίνει σε αυτό τον καταυλισμό θα εξετάζεται για κοροναϊό» ανέφερε.

Πάντως ο κ. Μητσοτάκης διεμήνυσε ότι «θα υπάρξει στη Λέσβο ένα ΚΥΤ μόνιμο. Θέλω να στείλω αυτό το μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις. Και σε ορισμένους ακραίους που δεν απηχούν την πλειοψηφία του νησιού. Οι νησιώτες έχουν δίκαιο να παραπονούνται. Αλλά θα μετατρέψουμε το πρόβλημα σε ευκαιρία».

«Ζήτησα από την Ευρώπη η διαχείριση του νέου κέντρου όπου γίνει, να έχει την εμπλοκή της ΕΕ. Να έχει σημαία και ανάμιξη η Ευρώπη. Υπάρχει θετική άποψη για ευρωπαϊκή ανάμιξη» συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός.

© EUROKINNISSI/ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ

Την ίδια ώρα, μία νέα εξέλιξη είναι η ενεργοποίηση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας από τον αρμόδιο υφυπουργό Νίκο Χαρδαλιά. Στόχος είναι η παροχή ειδών ανθρωπιστικής βοήθειας προς την Ελλάδα. 

Στο πλαίσιο αυτό, άμεσα ανταποκρίθηκαν στο ελληνικό αίτημα Αυστρία, Γερμανία, Δανία, Φινλανδία, Πολωνία και Σουηδία, οι οποίες έχουν ήδη προσφέρει προς την Ελλάδα σημαντική ποσότητα ειδών ανθρωπιστικής βοήθειας, ενώ αναμένεται θετική απόκριση και από άλλα κράτη - μέλη. Σημειώνεται επίσης ότι και η Ελβετία προσέφερε, σε διμερές επίπεδο, αντίστοιχη βοήθεια προς τις ελληνικές αρχές.

Η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας βρίσκεται σε συνεχή επαφή με το κέντρο συντονισμού εκτάκτων αναγκών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (ERCC - Emergency Response Coordination Center) για τον βέλτιστο συντονισμό άφιξης των αποστολών.

Επίσης, ευχαριστεί την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, καθώς και τα κράτη - μέλη, για την άμεση ανταπόκριση και την έμπρακτη αλληλεγγύη στη διαχείριση της κατάστασης στη Μόρια.

Οι έρευνες για το πώς κάηκε η δομή της Μόριας, αλλά και ποιοί παρακίνησαν τους φυσικούς αυτουργούς, συνεχίζονται. Συζητήσεις μεταναστών, μηνύματα που διακινήθηκαν, αλλά και συγκεκριμένα πρόσωπα που ρίχνουν συστηματικά λάδι στη φωτιά βρίσκονται στο μικροσκόπιο των αρμοδίων αρχών.

© EUROKINNISSI/ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ