- CITY GUIDE
- PODCAST
-
14°
Μόρια: Σε πλοία θα φιλοξενηθούν χίλιοι ευάλωτοι από το ΚΥΤ
Ενημέρωση για την κατάσταση μετά τη φωτιά από Θεοδωρικάκο, Μηταράκη, Αρκουμανέα
Eνημέρωση του κυβερνητικού κλιμακίου που μετέβη στη Λέσβο μετά τη φωτιά στη Μόρια
Ένα επιβατηγό πλοίο και δυο αρματαγωγά θα φιλοξενήσουν περί τους 2.000 πρόσφυγες και μετανάστες που είναι άστεγοι μετά τη χθεσινή πυρκαγιά στον καταυλισμό της Μόριας.
Αυτό ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Μυτιλήνη με τον υπουργό Εσωτερικών Παναγιώτη Θεοδωρικάκο και τον πρόεδρο του ΕΟΔΥ Παναγιώτη Αρκουμανέα.
Όπως ανακοίνωσε ο κ. Μηταράκης στον καταυλισμό της Μόριας καταστράφηκαν «οι χώροι διοίκησης, οι χώροι της Υπηρεσίας Ασύλου και άλλες διοικητικές εγκαταστάσεις. Επίσης, κάηκε ο χώρος εντατικής θεραπείας της νέας υγειονομικής μονάδας της δομής, ενώ στους χώρους φιλοξενίας του γενικού πληθυσμού έχουν συμβεί υλικές καταστροφές, που θα επιδιορθωθούν το επόμενο χρονικό διάστημα».
Κατά τη χθεσινή πυρκαγιά όπως είπε, προτεραιότητα ήταν «η μεταφορά των ασυνόδευτων ανηλίκων σε χώρο εκτός δομής και η εκκένωση της Δομής για να διασφαλιστούν οι ανθρώπινες ζωές των διαμενόντων και του προσωπικού, ενώ παράλληλα ελήφθησαν όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας των πολιτών». Συμπλήρωσε μάλιστα πως «μέχρι στιγμής, δεν έχουν αναφερθεί ούτε τραυματίες, ούτε θύματα, ούτε αγνοούμενοι».
Ο κ. Μηταράκης ανακοίνωσε ότι «σήμερα κιόλας μεταφέρονται από τη Λέσβο στην ενδοχώρα 400 ασυνόδευτα ανήλικα που είχαν απομείνει στο ΚΥΤ. Απομένουν 3.500 αιτούντες άσυλο των οποίων οι χώροι διαβίωσης καταστράφηκαν από την πυρκαγιά και για αυτούς λαμβάνουμε έκτακτα μέτρα. Καταρχήν, οι πλέον ευάλωτοι, περίπου 1.000 άτομα, θα διανυκτερεύσουν από σήμερα σε πλοίο, που αναμένεται να καταπλεύσει στο Λιμάνι της Μυτιλήνης αργά σήμερα το βράδυ και το οποίο παραχωρεί δωρεάν η εταιρεία Blue Star και την οποία ευχαριστούμε για την προσφορά της.
Επίσης, αύριο αναμένεται να καταπλεύσουν δυο αρματαγωγά του Πολεμικού Ναυτικού, που θα χρησιμοποιηθούν για προσωρινή φιλοξενία αιτούντων άσυλο».
Για τους υπόλοιπους, συμπλήρωσε ο κ. Μηταράκης «μεταφέρονται ήδη στη Λέσβο σκηνές που θα εγκατασταθούν στη Μόρια και λοιπό υλικό πρώτης ανάγκης που θα διανεμηθεί στους αιτούντες άσυλο ώστε να διαμείνουν σε χώρους στο ΚΥΤ Μόριας που δεν επηρεάστηκαν από την πυρκαγιά και σε τρίτους χώρους που θα υποδειχθούν από την τοπική αυτοδιοίκηση».
Ο κ. Μηταράκης ανακοίνωσε πως αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης που ήδη συζητιέται στην Ευρώπη, είναι «η ανακατανομή των διαμενόντων της Μόριας σε άλλα κράτη-μέλη».
Τέλος ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου σημείωσε αναφερόμενος στη βούληση της κυβέρνησης για δημιουργία μιας νέας κλειστής δομής, ότι τα χθεσινά γεγονότα «καταδεικνύουν την ανάγκη να επιταχυνθεί η διαδικασία δημιουργίας μιας κλειστής ελεγχόμενης δομής. Μίας δομής που θα χαρακτηρίζεται ως ελεγχόμενη, ασφαλής και ανθρώπινη. Μιας δομής με περίφραξη στρατιωτικού τύπου, συστήματα ελέγχου και καμερών όπου και θα προλαμβάνονται εν τη γενέσει τους περιστατικά εγκληματικότητας. Μιας δομής, πρωτίστως, που θα εμφυσήσει το αίσθημα ασφάλειας, τόσο στους διαμένοντες, όσο και στις τοπικές κοινωνίες. Μιας δομής που θα εξασφαλίζει ανθρώπινες και αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης για τους φιλοξενούμενους της».
Ο υπουργός Εσωτερικών κ. Παναγιώτης Θεοδωρικάκος αναφέρθηκε στο σκοπό της συμμετοχής του στο ταξίδι που ήταν ο συντονισμός των προσπαθειών με αυτές των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκηση πρώτου και δεύτερου βαθμού που ενισχύονται σχετικά.
Τέλος ο κ. Αρκουμανέας ανακοίνωσε την πραγματοποίηση μεγάλου αριθμού τέστ ανίχνευσης κορονοϊού σε πρόσφυγες αλλά και μόνιμους κατοίκους. Στην απόφαση για την ενίσχυση του ΕΚΑΒ, της επιχειρησιακής ετοιμότητας του Νοσοκομείου Μυτιλήνης ενώ τέλος έκανε γνωστό ότι σε συνεργασία με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας θα ενισχυθεί σημαντικά ο αριθμός γιατρών και νοσηλευτών στις δομές φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών με σκοπό τη ενίσχυση του αισθήματος ασφάλειας.
Κυριάκος Μητσοτάκης: Η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί
«Η κατάσταση στη Μόρια δεν μπορεί να συνεχιστεί γιατί αποτελεί ταυτόχρονα ζήτημα δημόσιας υγείας, ανθρωπισμού αλλά και εθνικής ασφάλειας» τόνισε νωρίτερα ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.
Σημείωσε πως οι κάτοικοι της Λέσβου θα αποζημιωθούν και θα προστατευτούν, οι φιλοξενούμενοι θα στεγαστούν σε κατάλληλες σκηνές και οι θετικοί στον κορωνοϊό θα έχουν περίθαλψη.
Στέλιος Πέτσας: H πυρκαγιά στη Μόρια δεν ήταν τυχαία
Ο Στέλιος Πέτσας υποστήριξε πως η πυρκαγιά στη Μόρια δεν ήταν τυχαία και πως υπήρξε ένα πολύ εκτεταμένο μέτωπο αντίδρασης από τους πρόσφυγες και μετανάστες, όταν τους ζητήθηκε να μπουν σε καραντίνα. «Θα εξεταστούν όλα τα ενδεχόμενα. Και o τρόπος και οι αιτίες» πρόσθεσε ο Στέλιος Πέτσας.
Απαντώντας σε ερώτηση αν η κυβέρνηση μελετά το να υπάρχει τουρκική παρέμβαση στα επεισόδια, υποστήριξε πως μετά τη μελέτη των δεδομένων θα υπάρξει συμπέρασμα για ποιος ευθύνεται, χωρίς όμως να αποκλείει τέτοιο ενδεχόμενο.
Χιλιάδες άνθρωποι στο δρόμο
Με εντολή του Υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας , Νίκου Χαρδαλιά και απόφαση του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Βασίλειου Παπαγεωργίου, κηρύχτηκε σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας η Περιφερειακή Ενότητα Λέσβου, για λόγους δημόσιας υγείας.
Το φως της ημέρας έδειξε το μέγεθος της καταστροφής του καταυλισμού στη Μόρια
Το φως της ημέρας δείχνει το μέγεθος της καταστροφής του καταυλισμού - «πόλη» των 13.000 προσφύγων και μεταναστών στη Μόρια. Το σύνολο του εκτός του ΚΥΤ μέρους έχει καταστραφεί ολοκληρωτικά, ενώ έχει καταστραφεί και μεγάλο μέρος του εντός του ΚΥΤ καταυλισμού που συνεχίζει να καίγεται. Πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν κάηκαν οι υποδομές διοίκησης και ταυτοποίησης, κάηκε όμως ολοσχερώς η Υπηρεσία Ασύλου και ο εξοπλισμός της. Επίσης, ζημιές υπήρξαν στον χώρο της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας και της Μονάδας Αυξημένης Φροντίδας και στον κλιματισμό της υγειονομικής μονάδας που φτιάχτηκε με δωρεά της ολλανδικής Κυβέρνησης.
Μεγάλο μέρος του πληθυσμού της Μόριας έχει διαφύγει στα γύρω κτήματα, ενώ άλλο μέρος έχει κινηθεί προς την πόλη της Μυτιλήνης όπου στο ύψος του Καρά Τεπέ, λίγο πριν το εργοστάσιο της ΔΕΗ, έχει παραταχθεί ισχυρή Αστυνομική δύναμη που δεν τους επιτρέπει να μπουν στην πόλη.
Η φωτιά ξέσπασε γύρω στις 12 τα μεσάνυχτα, όταν πρόσφυγες και μετανάστες που είχαν βρεθεί θετικοί στον κορονοϊό ή είχαν ιχνηλατηθεί ως επαφές των κρουσμάτων, αρνήθηκαν να μπουν σε απομόνωση. Ακολούθησαν συγκρούσεις με άλλους πρόσφυγες και μετανάστες που τους ωθούσαν έξω από τον καταυλισμό. Η σύγκρουση αυτή κάποια στιγμή πήρε φυλετικό χαρακτήρα με αποτέλεσμα να μπουν φωτιές οι οποίες σύντομα και λόγω του δυνατού ανέμου πήρε διαστάσεις.
Σημειώνεται ότι, όπως καταγγέλλεται, οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής φτάνοντας στον καταυλισμό για να επιχειρήσουν δήχθηκαν επίθεση οπό ομάδες αιτούντων άσυλο που τους εμπόδισαν στο έργο τους. Αυτή τη στιγμή, στον καταυλισμό επιχειρούν δυνάμεις της Πυροσβεστικής με την ενίσχυση εναέριων μέσων, προκειμένου να σβήσουν εντελώς τη φωτιά και να ελέγξουν στη συνέχεια τον χώρο.
Μακρόν για Μόρια
Την αλληλεγγύη της Γαλλίας στην Ελλάδα σχετικά με την πυρκαγιά στη Μόρια, εξέφρασε ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν. «Η πυρκαγιά σε έναν καταυλισμό στη Λέσβο είναι μια πρόσθετη τραγωδία για τους χιλιάδες μετανάστες που ήταν ήδη σε απελπιστική κατάσταση. Η Γαλλία θα είναι για άλλη μια φορά παρούσα στο ραντεβού της αλληλεγγύης με την Ελλάδα. Αύριο θα δω τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη» έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter ο Εμανουέλ Μακρόν.
ΕΕ-Σαρλ Μισέλ για τη Μόρια: Είμαστε έτοιμοι να παρέχουμε στήριξη
Η ΕΕ είναι έτοιμη να ενεργοποιήσει στήριξη μετά τη φωτιά στη Μόρια, ανέφερε σε μήνυμά του στο twitter ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.
«Οι σκέψεις μου είναι με όλους εκείνους που κινδύνευσαν στον προσφυγικό καταυλισμό στη Μόρια. Πλήρης αλληλεγγύη με τους ανθρώπους της Λέσβου που παρέχουν στέγαση, τους μετανάστες και το προσωπικό. Είμαστε σε επικοινωνία με τις ελληνικές Αρχές και έτοιμοι να παρέχουμε στήριξη», ανέφερε ειδικότερα ο κ. Μισέλ.
ΟΗΕ: Σχεδόν ολοσχερώς έχει καταστραφεί το KYT στη Μόρια
Σχεδόν ολοσχερώς έχει καταστραφεί το κέντρο υποδοχής και ταυτοποίησης στη Μόρια, αλλά ο ελαιώνας και οι εγκαταστάσεις έξω από το ΚΥΤ έχουν υποστεί μικρές ζημιές, όπως επισημαίνουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ πηγές της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχει συλλέξει ο διεθνής οργανισμός από το πεδίο, οι οικιστικές ζώνες 1-5 εντός του ΚΥΤ έχουν καταστραφεί πλήρως, εκτός από κάποια κοντέινερ στη ζώνη 2. Μεγάλες ζημιές, επίσης, υπέστη σε μεγάλο βαθμό ο χώρος που στεγάζονταν οι διοικητικές υπηρεσίες, μεταξύ των οποίων και τα γραφεία της Υπηρεσίας Ασύλου. Κατεστραμμένοι είναι επίσης η ασφαλής ζώνη για τους ασυνόδευτους και ο χώρος για τις γυναίκες που είναι μόνες τους. Αντίθετα, μικρές ζημιές έχει το προαναχωρησιακό κέντρο.
Στον ελαιώνα έξω από το ΚΥΤ μόνο μία οικιστική ζώνη έχει καταστραφεί ολοσχερώς (η ζώνη 12) και άλλη μία εκκενώθηκε για προληπτικούς λόγους αλλά υπέστη μικρές ζημιές. Οι ζώνες 7-11 φαίνονται να είναι σε καλή κατάσταση. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές το ιατρικό κέντρο της Ύπατης Αρμοστείας δεν υπέστη σοβαρές ζημιές, ενώ το κέντρο υγείας που δώρισε η ολλανδική κυβέρνηση είχε μόνο μικρές ζημιές.
Οι ίδιες πηγές της Ύπατης Αρμοστείας επισημαίνουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι έχουν θέσει στη διάθεση της Υπηρεσίας Υποδοχής και Ταυτοποίησης σκηνές, που θα μεταφερθούν από άλλα νησιά, για να χρησιμοποιηθούν, όπου χρειαστεί, όπως και είδη πρώτης ανάγκης. Επίσης, έχουν διαθέσει 51 κοντέινερ στο Καρά Τεπέ, που μπορούν να φιλοξενήσουν περίπου 300 ευάλωτους.
Κοινή ανακοίνωση 31 ανθρωπιστικών οργανώσεων για τη Μόρια
Μετά την πυρκαγιά στη Μόρια, μη κυβερνητικές ανθρωπιστικές οργανώσεις ζητούν τη διασφάλιση αξιοπρεπούς στέγασης των περίπου 12.500 άστεγων προσφύγων και μεταναστών στην ενδοχώρα και την άμεση αποσυμφόρηση των νησιών.
Τριάντα μία οργανώσεις σε κοινό τους κείμενο καλούν να «επικρατήσει η λογική και ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων έναντι της βίας». Προτεραιότητα θα πρέπει να δοθεί στη μεταφορά ευάλωτων ομάδων, μεταξύ των οποίων τα ασυνόδευτα παιδιά, οι έγκυες γυναίκες, τα άτομα με αναπηρία, τα άτομα με ιατρικές και ψυχικές παθήσεις και οι ηλικιωμένοι, συνεχίζουν. Ειδικότερα, στα άτομα που έχουν διαγνωστεί με Covid-19, θα πρέπει να δοθεί ασφαλής στέγαση για το διάστημα της καραντίνας, όπως και πρόσβαση στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και νοσηλεία, εάν είναι απαραίτητο.
Οι Γιατροί του Κόσμου υπενθυμίζουν, πως η φωτιά που κατέκαψε την Μόρια χθες το βράδυ δεν είναι η πρώτη. Οι εγκαταστάσεις της Μόριας έχουν κατ' επανάληψη καεί μερικώς, «αποδεικνύοντας στην πράξη την ακαταλληλότητα της εγκατάστασης και των μέτρων ασφάλειας και προστασίας».
«Χωρίς συνεκτικές πολιτικές για την υποδοχή και το άσυλο, παρόμοιες τραγωδίες θα συνεχίσουν να συμβαίνουν επιβεβαιώνοντας με τον χειρότερο τρόπο την αναποτελεσματικότητα των πολιτικών αποτροπής που εφαρμόζονται από την έναρξη της αυτής της κρίσης», υπογραμμίζει η οργάνωση, η κινητή ιατρική μονάδα της οποίας βρίσκεται έξω από το κέντρο της Μόριας αυτή την στιγμή, συντρέχοντας στις προσπάθειες εντοπισμού τυχόν θυμάτων και στην εκτίμηση των νέων αναγκών, ενώ οι Γιατροί του Κόσμου στην Αθήνα προετοιμάζουν έκτακτη αποστολή ειδών πρώτης ανάγκης και ιατροφαρμακευτικού υλικού στο νησί.
Επίσης, το Ελληνικό Φόρουμ Μεταναστών (ΕΦΜ) αναφέρει, ότι για τη φωτιά στη Μόρια, «την ηθική ευθύνη φέρουν τόσο οι ελληνικές κυβερνήσεις όσο και σύσσωμη η Ευρωπαϊκή Ένωση, με την μεταναστευτική πολιτική που ακολουθούν». Οι επανειλημμένες εκκλήσεις τα τελευταία χρόνια από την κοινωνία των πολιτών για αποσυμφόρηση της Μόριας πέφτουν στο κενό, σημειώνει το ΕΦΜ και προσθέτει, ότι «αντ' αυτού ακολουθείται μια αντιμεταναστευτική πολιτική με ακραίες φωνές».
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Θα στολιστεί από τα συνεργεία του δήμου Αθηναίων για τα Χριστούγεννα
Αναλυτική πρόγνωση από την EMY
Στο δημοσίευμα για «καταβρόμικο σιντριβάνι» είχε απαντήσει νωρίτερα και το Υπουργείο Πολιτισμού «δείχνοντας» τον Δήμο
Το σκεπτικό της απόφασης
Τα χιουμοριστικά του βίντεο και οι τεχνολογικές αναλύσεις τον ανέδειξαν
Ο γνωστός βιομήχανος ήταν 95 ετών
Τι αναφέρει η ενημέρωση του νοσοκομείου Υγεία για τον θάνατο του σπουδαίου σκηνοθέτη
«Από οξεία λευχαιμία ο θάνατός του», λέει η σύζυγος του σκηνοθέτη
Οι περιοχές όπου η θερμοκρασία δεν θα ξεπεράσει τους 10 βαθμούς Κελσίου
Διοργανώνοντας το συνέδριό μας
«Πρόλαβα να τον χαιρετήσω. Δεν το πίστευε ότι θα έρθει το τέλος», σημείωσε η κα.Μαρία
Εξετάζεται το «ύποπτο» παρελθόν της Ειρήνης Μουρτζούκου
Οι εκτιμήσεις των αστυνομικών αρχών
Η επιθυμία της μοναδικής κατοίκου του νησιού και η δύσκολη επιχείρηση μεταφοράς του
Πώς έγινε το δυστύχημα
Άρπαξαν το χρηματοκιβώτιο και διέφυγαν
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.