Μαγιορκίνης: Μειώνονται τα κρούσματα στις νεότερες ηλικίες
Σε εξέλιξη η ενημέρωση στο υπουργείο Υγείας
Τη σημερινή ενημέρωση για τον κορωνοϊό κάνουν οι Νίκος Χαρδαλιας, Γκίκας Μαγιορκίνης και Βασίλης Κοντοζαμάνης
Ολοκληρώθηκε η καθιερωμένη ενημέρωση στο υπουργείο Υγείας για τον κορωνοϊό.
Η ενημέρωση έγινε από τον Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκο Χαρδαλιά και τον επίκουρο Καθηγητή της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας, Γκίκα Μαγιορκίνη. Στην ενημέρωση συμμετείχε και ο Υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, προκειμένου να απαντά σε ερωτήματα που αφορούν στο σύστημα Υγείας.
Ο κ. Μαγιορκίνης είπε ότι παρατηρείται μείωση στον αριθμό των κρουσμάτων στην ηλικιακή ομάδα κάτω των 40.
O κ. Μαγιορκίνης εξήγησε ότι αυτό οφείλεται οφείλεται στο γεγονός πως τα κρούσματα κορωνοϊού χρειάζονται περίπου 7 ημέρες για να παρουσιάσουν επιδείνωση. Αυτή λοιπόν η αύξηση ασθενών στις ΜΕΘ, αντικατοπτρίζει την ένταση της μετάδοσης του ιού πριν από 7 με 10 ημέρες.
«Είναι προφανές ότι ο αριθμός των κρουσμάτων δείχνει τάση υποχώρησης, ωστόσο υπάρχει ήπια άνοδος στον αριθμό των διασωληνωμένων. Στα θετικά στοιχεία είναι η υποχώρηση των κρουσμάτων στην ηλικία κάτω των 40. Η κατάσταση είναι αισιόδοξη αλλά δεν πρέπει να υπάρξει εφησυχασμός», είπε ο κ. Μαγιορκίνης.
Αναφορικά με τα κρούσματα στη δομή της Μόριας είπε ότι από τους ελέγχους εντοπίστηκαν 35 θετικά κρούσματα μεταξύ των οφελούμενων της δομής, τα οποία και έχουν απομονωθεί, ενώ δεν βρέθηκε κανένα θετικό κρούσμα μεταξύ των 100 εργαζομένων στη δομή.
Αναφορικά με τη χρήση μάσκας είπε ότι αν και δεν είναι κάτι ευχάριστο, είναι μία μικρή θυσία για την προστασία των ανθρώπων, αλλά και της οικονομίας, ενώ επισήμανε ότι με βάση τις τελευταίες επιστημονικές αποδείξεις η χρήση της μάσκας για την αντιμετώπιση της νόσου συνεχώς αναβαθμίζεται.
«Οι επιστημονικές αποδείξεις αναβαθμίζουν τη σημασία της στην αποτελεσματικότητα του ελέγχου της πανδημίας, η ιατρική δεν είναι δόγμα, εξελίσσεται», είπε.
Ο κ. Μαγιορκίνης δεν ανέφερε πως η επιστημονική κοινότητα δεν γνωρίζει ακόμη αρκετά για τη νόσο που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός. Όπως είπε, «η νόσος παρουσιάζει ιδιαιτερότητες. Βασικά ερωτήματα που απασχολούν σήμερα τους επιστήμονες, όπως «γιατί εκτροχιάζεται σε κάποια άτομα μικρής ηλικίας, γιατί κάποιοι ηλικιωμένοι και κάποιες ευάλωτες ομάδες περνούν χωρίς προβλήματα τη νόσο, γιατί κάποιοι διατηρούν τα αντισώματά τους περισσότερο χρόνο, παραμένουν αναπάντητα».
Ο ίδιος σημείωσε ότι, αν γνωρίζαμε αυτές τις απαντήσεις σε αυτούς τους μηχανισμούς, θα μπορούσαμε να παρέμβουμε πιο στοχευμένα. «Θα γνωρίζαμε ποιοι άνθρωποι έχουν ανάγκη περισσότερο το εμβόλιο» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Σήμερα, 20 χρόνια μετά το διάβασμα του ανθρώπινου γονιδιώματος, συνέχισε, έρχεται στο προσκήνιο η ανάλυση αυτή περισσότερο από ποτέ. «Το 2001 η ανάλυση DNA κόστισε 4,2 δισ. δολάρια και σήμερα κοστίζει λιγότερο από 1.000 ευρώ. Καθώς οδεύουμε προς την ιατρική ακριβείας, θα μπορεί να απολαμβάνει την καλύτερη δυνατή βοήθεια» είπε ο κ. Μαγιορκίνης.
Οσον αφορά στην Covid-19, υπάρχουν ενδείξεις ότι τα γονίδια που σχετίζονται με την ανοσολογική απόκριση, βρίσκονται στο επίκεντρο του μηχανισμού της νόσου. «Αρα, τους επόμενους μήνες θα έχουμε καλύτερη γνώση για το πώς θα μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τη νόσο αποτελεσματικά» προσέθεσε.
Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης, υπεραμύνθηκε της επάρκειας των τεστ, λέγοντας ότι δεν σταμάτησαν ποτέ να γίνονται, καθώς και ότι δεν υπάρχει λόγος επίταξης των ιδιωτικών εργαστηρίων. «Κάνουμε όσα τεστ χρειάζονται» υπογράμμισε επίσης.
Χαρδαλιάς: Ta μέτρα για το ωράριο των καταστημάτων έφεραν αποτέλεσμα
Στα φαινόμενα συγχρωτισμού που παρατηρούνται όταν κλείνουν τα μαγαζιά αναφέρθηκαν κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης στο υπουργείο Υγείας οι Γκίκας Μαγιορκίνης, Νίκος Χαρδαλιάς.
Δεν υπάρχει η ένδειξη πως στις περιοχές που κλείνουν τα μαγαζιά υπάρχει συγχρωτισμός, σύμφωνα με τον κ. Χαρδαλιά.
«Συμβαίνει σε συγκεκριμένες περιοχές. Στις περισσότερες περιοχές που έχουν επιβληθεί μέτρα, έφεραν αποτέλεσμα», τόνισε.
Σύμφωνα με τον ίδιο πίσω από τον συγχρωτισμό βρίσκονται «συγκεκριμένες ηλικιακές ομάδες και θα μου επιτρέψεται να πω από συγκεκριμένες εθνικότητες».
«Ο συγχρωτισμός σαν ποσοστό είναι μικρότερο, αφορά μία μειοψηφία, έχουμε μείωση του κόσμου που συγχρωτίζεται. Ο συγχρωτισμός σε ανοιχτούς χώρους είναι διαφορετικός. Δεν έχουμε επαφή με τους ανθρώπους που δουλεύουν στα μαγαζιά» είπε από την πλευρά του ο Γκίκας Μαγιορκίνης.
Η γεωγραφική κατανομή
Σήμερα, 08/09/2020, δηλώθηκαν 169 επιπλέον κρούσματα. Από τα 153 εγχώρια κρούσματα, τα 27 συνδέονται με συρροές, ενώ οκτώ αναφέρουν πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας.
Αναλυτικότερα:
- 15 κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας
- 1 εισαγόμενο κρούσμα που προσήλθε αυτοβούλως για έλεγχο
- 65 κρούσματα στην Περιφέρεια Αττικής, εκ των οποίων 5 συνδέονται με συρροές, ενώ 6 αναφέρουν πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας
- 9 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης, εκ των οποίων 2 αναφέρουν πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας
• 3 κρούσματα στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας, εκ των οποίων 2 συνδέονται με συρροή
• 1 κρούσμα στην Π.Ε. Γρεβενών, συνδεόμενο συρροή
• 1 κρούσμα στην Π.Ε. Εύβοιας
• 6 κρούσματα στην Π.Ε. Ημαθίας, εκ των οποίων 1 συνδέεται με συρροή, ενώ 3 αναφέρουν επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα
• 3 κρούσματα στην Π.Ε. Ηρακλείου Κρήτης
• 1 κρούσμα στην Π.Ε. Θήρας
• 3 κρούσματα στην Π.Ε. Ιωαννίνων
• 1 κρούσμα στην Π.Ε. Κέρκυρας
• 1 κρούσμα στην Π.Ε. Λακωνίας
• 8 κρούσματα στην Π.Ε. Λάρισας, εκ των οποίων 3 αναφέρουν επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα
• 23 κρούσματα στην Π.Ε. Λέσβου, εκ των οποίων 16 συνδέονται με συρροές
• 1 κρούσμα στην Π.Ε. Λευκάδας
• 1 κρούσμα στην Π.Ε. Μυκόνου
• 1 κρούσμα στην Π.Ε. Ξάνθης
• 6 κρούσματα στην Π.Ε. Πέλλας, εκ των οποίων 1 συνδέεται με συρροή
• 7 κρούσματα στην Π.Ε. Πιερίας, εκ των οποίων 1 συνδέεται με συρροή
• 1 κρούσμα στην Π.Ε. Τήνου
• 4 κρούσματα στην Π.Ε. Τρικάλων
• 3 κρούσματα στην Π.Ε. Φθιώτιδας
• 1 κρούσμα στην Π.Ε. Χίου
Χαρδαλιάς: Tις επόμενες ώρες η ΚΥΑ για τα σχολεία
Άμεσα αναμένεται η έκδοση Κοινής Υπουργικής Απόφασης, η οποία θα προβλέπει τα μέτρα για τη λειτουργία όλων των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων από τη Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου, όπως ανακοίνωσε κατά τη σημερινή ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς. Ανέφερε ότι η ΚΥΑ μεταξύ άλλων ρυθμίζει τη χρήση μάσκας και τη λειτουργία των κυλικείων και υπενθύμισε ότι δεν επιτρέπονται σχολικές εκδρομές, εκπαιδευτικές επισκέψεις και σχολικά πρωταθλήματα.
Σε ότι αφορά στις πύλες εισόδου της χώρας ο κ. Χαρδαλιάς είπε ότι από την 1η Ιουλίου έως τις 6 Σεπτεμβρίου διενεργήθηκαν 451.908 έλεγχοι, με τα επιβεβαιωμένα κρούσματα να ανέρχονται σε 972. Στις Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων τις τελευταίες ημέρες πραγματοποιήθηκαν 36 έλεγχοι και διαπιστώθηκαν 3 παραβάσεις.
Ο κ. Χαρδαλιάς επισήμανε για άλλη μια φορά την ανάγκη τήρησης όλων των κανόνων και πρωτοκόλλων προκειμένου να έχει αποτέλεσμα η κοινή προσπάθεια.
Συναγερμός μετά από 35 κρούσματα σε εργοστάσιο στα Γιαννιτσά
Συναγερμός έχει σημάνει σε εργοστάσιο κονσερβοποιίας στα Γιαννιτσά, όπου εντοπίστηκαν τουλάχιστον 35 εργαζόμενοι θετικοί στον κορωνοϊό.
Την προηγούμενη εβδομάδα ανιχνεύτηκαν τα πρώτα 10 κρούσματα και αυτή άλλα 25. Όλοι οι ασθενείς βρίσκονται σε κατ' οίκον περιορισμό, ενώ έχει ξεκινήσει ιχνηλάτηση των επαφών τους.
Ανησυχία για διασπορά του ιού προκαλεί το γεγονός ότι στο εργοστάσιο απασχολούνται 680 εργαζόμενοι, πολλοί εκ των οποίων είναι εποχικοί και ζουν σε κοντινές περιοχές σε Ημαθία, Θεσσαλονίκη και Πιερία.
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Αναλυτικά η λίστα - Στα «λευκά» η μισή Ελλάδα
Το περιστατικό συνέβη στον σταθμό Άγιος Ελευθέριος
Παραμένει διασωληνωμένος στη ΜΕΘ
Κατάθεση δελτίων στα καταστήματα ΟΠΑΠ και διαδικτυακά μέσω του opaponline
Πότε θα εξασθενήσει η «ψυχρή εισβολή»
Η επίσημη ανακοίνωση
Χιονοπτώσεις ακόμα και σε χαμηλά υψόμετρα
Σε ποιες περιοχές είναι κλειστά τα σχολεία - Η πρόγνωση της ΕΜΥ για την εξέλιξη του καιρού
Γέμισε με λύματα το οδόστρωμα
Τι ερευνούν οι αστυνομικοί
Τι δείχνουν οι χάρτες - Πού έχει «πέσει» το περισσότερο νερό στην Αττική
Πού εντοπίζονται τα σημαντικότερα προβλήματα στο οδικό δίκτυο του λεκανοπεδίου
Αναλυτικά οι δικαιούχοι και τα ποσά
Τι να προσέχουν οι καταναλωτές - Πώς θα κινηθούν οι τιμές στην αγορά
Η πρόγνωση της ΕΜΥ για τον καιρό σήμερα
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.