Ελλαδα

Παρατηρητήριο COVID: Αυξημένα τεστ- Περισσότεροι ασθενείς σε ΜΕΘ

Το Παρατηρητήριο για τον COVID διαπιστώνει σε γενικές γραμμές σταθεροποίηση της υγειονομικής κατάστασης

Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Στη 12η έκθεση προόδου το Παρατηρητήριο για τον κορωνοϊό διαπιστώνει αύξηση των εισαγωγών ασθενών σε ΜΕΘ και πτώση του μέσου όρου ηλικίας των ασθενών.

Σταθεροποίηση της κατάστασης ως προς το υγειονομικό σκέλος διαπιστώνει το Παρατηρητήριο για τον COVID-19 στη 12η έκθεση προόδου του. 

Το Παρατηρητήριο επισημαίνει πως σε ένα βαθμό η αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού οφείλεται στον αυξημένο αριθμό τέστ αλλά βέβαια και στη χαλάρωση στην τήρηση των μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης. 

Την ίδια στιγμή διαπιστώνεται αύξηση των εισαγωγών ασθενών σε ΜΕΘ και πτώση του μέσου όρου ηλικίας των ασθενών.

Αναλυτικά η έκθεση του Παρατηρητηρίου για την υγειονομική κατάσταση

«Η 12η έκθεση προόδου του Παρατηρητηρίου αφορά το διάστημα 20 έως 26 Αυγούστου και έχει ως στόχο να διαπιστωθεί κατά πόσο οι τάσεις στους βασικούς άξονες παρατήρησης που είχαν ήδη διαφανεί από τις προηγούμενες εκθέσεις επαληθεύονται ή αντιστρέφονται με την προσθήκη ολοένα και περισσότερων δεδομένων.

» Στον άξονα της υγείας και της πολιτικής προστασίας, παρατηρείται την τελευταία εβδομάδα μία σταθεροποίηση στο μέσο όρο των ημερησίων κρουσμάτων, που διαμορφώνεται σε 7ήμερη κυλιόμενη βάση στα 216 κρούσματα ανά ημέρα, από 219 στην προηγούμενη έκθεση. Ο μεγάλος αριθμός κρουσμάτων συνεχίζει να προέρχεται από χαλάρωση της προσήλωσης σε συμπεριφορές κοινωνικής απόστασης.Η σταθεροποίηση ενδεχομένως να οφείλεται στη λήψη μέτρων για τη χρήση της μάσκας, αλλά και στους ενισχυμένους περιορισμούς που ελήφθησαν σε περιοχές με έξαρση των κρουσμάτων. Ωστόσο, η παρούσα κατάσταση συνεχίζει να απαιτεί επαγρύπνηση, διότι η επιδημία ενδεχομένως να παρουσιάσει αυξητική τάση στο μέλλον.

» Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί η εκτεταμένη διασπορά σε νεαρότερες ηλικίες. Αυτό απεικονίζεται, τόσο στον αυξημένο αριθμό κρουσμάτων σε ηλικίες κάτω των 40 ετών, όσο και από τη συρροή διασωληνωμένων βαρέων περιστατικών σε σχετικά νεαρές ηλικιακές ομάδες. Συγκεκριμένα, ο μέσος όρος ηλικίας των θετικών κρουσμάτων είναι τα 39 έτη.

» Με άλλα λόγια τα αυξημένα κρούσματα που καταγράφονται (τα οποία, όπως αναφέρεται και παρακάτω, ως ένα βαθμό οφείλονται και στον αυξημένο αριθμό των test που πραγματοποιούνται) αφορούν σε μεγάλο βαθμό νεότερες ηλικίες και ασυμπτωματικούς ή ήπια συμπτωματικούς ασθενείς. Ωστόσο, παρατηρείται σταθεροποίηση στην επιβάρυνση του συστήματος υγείας συγκριτικά με την προηγούμενη έκθεση, σε ό,τι αφορά τις κλίνες ΜΕΘ/ΜΑΦ (19% πληρότητα).

» Το πλήθος των τεστ ανά χίλιους κατοίκους συνεχίζει να αυξάνεται σε σχέση με τις προηγούμενες εβδομάδες. Μεσοσταθμικά, μέχρι σήμερα, τον Αύγουστο διενεργούνται 18.740 τεστ ανά ημέρα, αριθμός αυξημένος σε σχέση με την προηγούμενη έκθεση (13.910). Το γεγονός αυτό σχετίζεται με το αυξημένο πλήθος δειγματοληπτικών ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας, όσο και με στοχευμένους ελέγχους σε διάφορες περιοχές της επικράτειας. Σύμφωνα με τα διαγνωστικά test που πραγματοποιούνται σε όλη την επικράτεια, ποσοστό 10% – 15% των κρουσμάτων είναι εισαγόμενα. Τα περισσότερα κρούσματα βρίσκονται διάσπαρτα ανά την Ελλάδα, με μια μεγαλύτερη συγκέντρωσή στα δυο μεγάλα αστικά κέντρα. Επιπρόσθετα, έχουν παρατηρηθεί μεμονωμένες συρροές σε συγκεκριμένες περιοχές, για τις οποίες λήφθηκαν πρόσφατα περιοριστικά μέτρα.

» Το πλήθος των ασθενών στις ΜΕΘ αυξήθηκε σε 31 από 23,4 ενώ ο μέσος όρος του αριθμού των θανάτων μειώθηκε σε 2 από 2,4. Σύμφωνα με τα διεθνή διαθέσιμα δεδομένα, η Ελλάδα εξακολουθεί να βρίσκεται σε σχετικά καλή κατάσταση στον δείκτη θανάτων λόγω covid ανά 1 εκ. κατοίκους (113η θέση / 23 θάνατοι ανά 1 εκ. κατοίκους) όταν ο μέσος όρος παγκοσμίως είναι 105,7 θάνατοι ανά 1 εκ. κατοίκους. Ο ρυθμός διπλασιασμού των κρουσμάτων διαμορφώθηκε σε 28 από 42 ημέρες, ενώ των θανάτων, ανήλθε στις 123 από 119 ημέρες. Σημειώθηκε επομένως επιτάχυνση στα κρούσματα και σχετική επιβράδυνση στους θανάτους, αναφορικά με την προηγούμενη έκθεση. Με βάση τις παραπάνω τάσεις, το Rt εκτιμάται σε 0,85».

 Εν κατακλείδι, τα ευρήματα της 12ης έκθεσης προόδου του Παρατηρητηρίου αναδεικνύουν μια εικόνα σταθεροποίησης σε σχέση με τα αποτελέσματα της προηγούμενης έκθεσης στο υγειονομικό σκέλος. Συγκεκριμένα, διαπιστώνεται σταθεροποίηση του μέσου όρου κρουσμάτων και θανάτων, αύξηση των νοσηλευμένων σε ΜΕΘ και μικρή μείωση του δείκτη Rt σε 0,85. Επίσης, η μέση ηλικία των κρουσμάτων συνεχίζει είναι καθοδική.  

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ