Ελλαδα

Κορωνοϊός: Oι «σιωπηλοί φορείς» προκαλούν ανησυχία

Η επιστροφή των αδειούχων από τις διακοπές κρίνει τα επόμενα βήματα στην αντιμετώπιση του ιού

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Άνθρωποι με μάσκα στο λιμάνι του Πειραιά
Άνθρωποι με μάσκα στο λιμάνι του Πειραιά © EUROKINISSI/ ΜΑΡΚΟΣ ΧΟΥΖΟΥΡΗΣ

Ο κ. Γκίκας Μαγιορκίνης εξήγησε πως οι διακοπές και το νεαρό της ηλικίας όσων παραθέρισαν βοήθησαν στη διασπορά του κορωνοϊού

Σε υψηλά επίπεδα συνεχίζει να κυμαίνεται η διασπορά του κορωνοϊού στην Ελλάδα. Χθες Παρασκευή καταγράφηκαν 270 νέα κρούσματα, εκ των οποίων 238 εγχώρια και 32 στις εισαγόμενα. Καταγράφηκαν επίσης 5 νέοι θάνατοι ανεβάζοντας τον αριθμό των θανόντων στους 259. Η μέση ηλικία των θανόντων είναι τα 78 έτη.

Στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας των νοσοκομείων αναφοράς εξακολουθούν να νοσηλεύονται 37 ασθενείς, ενώ σε κλίνη ΜΕΘ χωρίς να έχει χρειαστεί να διασωληνωθούν νοσηλεύονται ακόμα 6 ασθενείς. Επίσης, 2 ασθενείς είναι σε Μονάδες Αυξημένης Φροντίδας, 18 σε Μονάδες Ειδικών Λοιμώξεων και 29 σε Θαλάμους Αρνητικής Πίεσης. Την Παρασκευή έγιναν 25 νέες εισαγωγές στα νοσοκομεία αναφοράς για επιβεβαιωμένη νόσο COVID-19, ενώ 2 ασθενείς έλαβαν εξιτήριο.

Οι νέοι «σιωπηλοί φορείς» του ιού

Ο κ. Γκίκας Μαγιορκίνης, επίκουρος καθηγητής της Ιατρικής Σχολή του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας για τον νέο κορωνοϊό εξήγησε πως οι διακοπές και το νεαρό της ηλικίας όσων παραθέρισαν βοήθησαν στη διασπορά του ιού. «Ο ιός συνήθως στους νέους προκαλεί πολύ ήπια συμπτώματα, με συνέπεια να παραμένουν αδιάγνωστοι και οι μεταδόσεις από τους νέους να είναι σχεδόν αδύνατον να ιχνηλατηθούν», είπε.

Συνέστησε «επιστρέφοντας από τις διακοπές θα πρέπει να θεωρήσουμε τους εαυτούς μας ως σιωπηλούς φορείς και να προσπαθήσουμε να περιορίσουμε για χρονικό διάστημα 7-10 ημερών τις κοινωνικές επαφές και να χρησιμοποιούμε μάσκες στις κοντινές επαφές. Έτσι αν έχουμε κολλήσει τον ιό και δεν το έχουμε καταλάβει, που είναι πολύ πιθανό, μπορούμε να μειώσουμε δραματικά την πιθανότητα περαιτέρω μετάδοσης στα οικεία μας πρόσωπα».

Ο κ. Μαγιορκίνης υπενθύμισε ότι θα πρέπει κατά την επιστροφή από τις διακοπές να μην βιαστούμε να δούμε συγγενικά μας πρόσωπα ηλικιωμένα, ώστε να μην τους θέσουμε σε κίνδυνο, αφού «η επιδημία COVID-19 εξαπλώνεται μέσα από τον κοινωνικό ιστό και στην εξάπλωση μέσω του οικοσυστήματος μας, είμαστε όλοι υπεύθυνοι. Και όλοι μπορούμε να συμβάλλουμε στην επιτάχυνση ή στην επιβράδυνση της μετάδοσης».

Ο επίκουρος καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ, νεαρός στην ηλικία και ο ίδιος, έκανε έκκληση τόσο στους νέους αλλά και στις οικογένειες που επιστρέφουν από διακοπές μέχρι τα τέλη Αυγούστου να απέχουν από κοινωνικές δραστηριότητες και να αποφύγουν μέρη με συγχρωτισμό. «Ας προσπαθήσουμε να τον επόμενο καιρό να περνάνε χρόνο με ένα μικρό αριθμό κοντινών φίλων. Να δημιουργήσουμε αυτό που λέμε μια κοινωνική “φουσκάλα” και να χρησιμοποιούν μάσκες σε κάθε δραστηριότητα που περιλαμβάνει συγχρωτισμό» πρότεινε ο κ. Μαγιορκίνης ως τρόπο μείωσης του ιικού φορτίου ώστε να ανοίξουν τα σχολεία με ασφάλεια και να μειωθεί η επίπτωση της COVID-19 στους ηλικιωμένους.

Νέα περιοριστικά μέτρα σε Λέσβο, Ζάκυνθο, Ημαθία 

Νέα περιοριστικά μέτρα για τον κορωνοϊό σε δύο περιοχές της χώρας, τη Λέσβο και τη Ζάκυνθο, ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς.

●  Απαγόρευση λειτουργίας όλων των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος από τις 24.00 έως τις 07.00 της επομένης.

● Αναστολή κάθε είδους εκδήλωσης όπως live πάρτι, εμποροπανηγύρεις, λιτανείες, λαϊκές αγορές κλπ. 

● Απαγόρευση κάθε είδους συνάθροισης πολιτών άνω των 9 ατόμων για οποιονδήποτε λόγο, τόσο σε δημόσιο όσο και σε ιδιωτικό χώρο. 

● Στους χώρους εστίασης επιτρέπεται μέγιστος αριθμός ατόμων σε κάθε τραπέζι έως 4 άτομα, εκτός εάν πρόκειται για συγγενείς Α’ βαθμού όπου επιτρέπεται έως 6 άτομα.

● Υποχρεωτική η χρήση μάσκας σε όλο το νησί τόσο σε εξωτερικούς όσο και σε εσωτερικούς χώρους.

Στην Περιφερειακή Ενότητα Ημαθίας: 

Απαγόρευση λειτουργίας χώρων εστίασης και διασκέδασης από τα μεσάνυχτα έως τις 7 το πρωί.

● Ανώτατο όριο 50 ατόμων για όλες τις δημόσιες και κοινωνικές εκδηλώσεις και συναθροίσεις, εκτός από αυτές στις οποίες εφαρμόζονται ειδικοί κανόνες, όπως για παράδειγμα στα εστιατόρια, τα θέατρα, τα σινεμά.

Επίσης ο κ. Χαρδαλιάς ανακοίνωσε την παράταση μιας σειράς από μέτρων που ισχύουν ήδη σε περιοχές και κλάδους της χώρας. 

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ  

 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.